Althaia col·labora en l'organització d'una jornada sobre la prevenció del suïcidi

El suïcidi és la primera causa de mortalitat externa a Catalunya, on l'any passat se’n van registrar 510 casos, per davant dels accidents de trànsit

Redacció
28 de maig del 2018
Actualitzat a les 12:41h
La Fundació Althaia col·labora en l'organització d'una jornada internacional sobre Salut Mental i Innovació Social que reflexionarà sobre la prevenció del suïcidi, la primera causa de mortalitat externa a Catalunya, per davant dels accidents de trànsit. L'esdeveniment es durà a terme el dimecres 30 de maig a la Universitat de Vic i també compta amb l'organització del mateix centre universitari, el Consorci Hospitalari de Vic i Osonament. Aquestes institucions configuren el nou grup de recerca SaMIS (Salut Mental i Innovació Social).

La jornada estarà dedicada principalment a la prevenció del suïcidi, un problema de salut pública que afecta prop d'un milió de persones al món, on cada 40 segons una persona mor per aquesta causa. A Catalunya es van registrar 510 casos només durant el 2016. La jornada organitzada a Vic entronca amb la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que els serveis de salut incorporin la prevenció del suïcidi com una prioritat, ja que la identificació precoç i la gestió efectiva de la conducta suïcida són clau per atendre les persones que ho necessiten. 

Ponents de renom

Entre els ponents que assistiran a la jornada figuren diversos professionals de Salut Mental d'Althaia, el doctor Wolfgang Rutz, professor de Psiquiatria Social de la Coburg University (Alemanya), que parlarà del suïcidi en menors immigrants, i la doctora Elleonor Mitterdorfer, professora de Neurociències del Karolinska Institutet (Suècia), que impartirà la ponència "Suïcidi, societat i determinants socials". 

També s'hi aportaran dades i s'hi exposaran iniciatives que es duen a terme a Catalunya i a la Comunitat de Madrid en matèria de prevenció del suïcidi, i es desenvoluparan altres temes com ara la innovació en salut mental a través d'intervencions comunitàries. El programa inclou una presentació del Clúster de salut mental de Catalunya, al qual la UVic-UCC s'ha incorporat aquest 2018, i una sessió dedicada a exposar les línies de recerca del GR SaMIS i els projectes que desenvolupen els seus investigadors.