El jutge atribueix a la bagenca Grup Soler pagaments il·lícits de 664.000 euros a fundacions de CDC

Entre les contractacions il·lícites que, segons la interlocutòria, van rebre les empreses de Jordi Soler, hi ha la construcció del Nexe de Sant Fruitós de Bages i l'ampliació de l'institut Lluís de Peguera a Manresa | Aquest més de juny haurà de declarar ell i 22 investigats més

Jordi Soler, a la dreta, acompanyat pel seu advocat, sortint dels jutjats del Vendrell, l'octubre de 2015
Jordi Soler, a la dreta, acompanyat pel seu advocat, sortint dels jutjats del Vendrell, l'octubre de 2015 | Roger Segura
Pere Fontanals / Aida Morales
25 de maig del 2018
Actualitzat el 26 de maig a les 19:01h
El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar l'empresari bagenc Jordi Soler Paredes, administrador únic de la sallentina Grup Soler, com a imputat per "concertar-se de manera encoberta amb alts càrrecs del partit polític CDC i altres càrrecs d'índole política, per a obtenir l'adjudicació il·lícita de concursos públics a canvi del lliurament de donacions a Fundacions lligades a CDC (CATDEM i Fòrum Barcelona), amb la finalitat de finançar il·legalment el partit polític", tal i com relata la interlocutòria de citació a la que ha tingut accés NacióManresa.

La interlocutòria atribueix a les empreses de Jordi Soler el pagament de 664.604,50 euros a les fundacions vinculades a CDC entre 2008 i 2015, tal i com ha aparegut en una relació d'una correu electrònic entre l'empresari bagencs i un responsable de CATDEM. La interlocutòria treballa sobre quatre contractes entre els que es troba la construcció del Centre Civil Nexe de Sant Fruitós i de les obres d'ampliació de l'Institut Lluís de Peguera. Jordi Soler Paredes haurà de declarar a l'Audiència Nacional el proper 22 de juny a les 12 del migdia.

Segons la interlocutòria de citació les empreses administrades per Jordi Soler Paredes, 1953 Grupo Soler Constructora, SL, Electromecànica Soler, SL, Soler Energy Servides, SL, i Soler Global Services, SL, vàren fer pagaments d'un total de 664.604,50 euros a les fundacions de CDC, CATDEM i Fòrum Barcelona.

Pagaments directament lligats amb contractacions

En el contracte de manteniment de centres escolars de Barcelona, l'any 2011, que va ser adjudicat a Grup Soler i TEYCO, l'agenda electrònica personal de Viloca Serrano, un dels principals implicats, revela reunions amb els empresaris en dies a l'entorn de les contractacions i ingressos dels empresaris a CATDEM que coincideixen amb aquests dies.

La mateixa agenda de Serrano mostra com en el cas del contracte del CAP de la Ronda Prim de Mataró, el mateix any, l'operativa és similar. Les reunions entre Soler i Serrano coincideixen amb ingressos en efectiu a comptes on, fins i tot el concepte bancari fa referència a l'empresa bagenca. En aquest cas, la investigaciço detecta un mínim de tres ingressos per 195.000 euros a CATDEM, a banda d'altres "fluxos de diners".

En el cas de la construcció del Nexe Centre Cívic de Sant Fruitós, les obres es realitzen a través d'una UTE formada per dues empreses de Soler. La mateixa UTE realitza una transferència de 34.000 euros a CATDEM l'any 2009. Una xifra que quadra, gairebé de forma exacta, amb el 3% de l'adjudicació de l'obra que es va fer per 1.136.387,27 euros.

Finalment, en el cas de les obres de l'institut Lluís de Peguera, segons la interlocutòria, Grup Soler va fer un ingrés a Fòrum Barcelona de 50.000 euros el mateix dia d'una reunió amb el convergent Germà Gordó, el setembre de 2012, i un de 25.000 euros a CATDEM, l'endemà s'haver rebut la concessió de l'obra.

Cal recordar que el 2015, la Guàrdia Civil ja va realitzar escorcolls a la seu de l'empresa Grup Soler a Sallent i a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i van detenir l'empresari Jordi Soler, que va prestar una primera declaració als jutjats del Vendrell, que és on es va iniciar la investigació.

23 persones citades a declarar

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar com a investigats 23 persones en el cas 3%. Entre ells, indica l'alt tribunal, es troben alts càrrecs de CDC en l'època en què s'investiguen els fets, així com empresaris que van contribuir, segons el magistrat, a "posar en marxa una estructura per finançar il·legalment el partit" de forma "encoberta mitjançant donacions" a fundacions lligades a Convergència, com ara CATDEM i Fòrum Barcelona. 

L'Audiència realitza aquest nou pas endavant, després que el jutjat de Vendrell que portava la causa s'inhibís en favor seu, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció. I és que, segons Mata, la causa és molt complexa i pot afectar el tràfic mercantil de l'Estat, a causa del volum suposadament defraudat, que eleva a 175 milions d'euros. 

Per aquest motiu, el magistrat acorda les citacions, ja que encara no s'havia donat als investigats l'oportunitat de ser informats de les imputacions per les quals se'ls acusa i de donar -per la seva part- les explicacions corresponents. 

Delictes i investigats

En la causa, remarca el magistrat, s'investiguen conductes que podrien suposar indicis de presumptes delictes de prevaricació, suborn a funcionari, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, malversació de fons públics, frau contra l'administració, blanqueig de capital, finançament il·legal sobre partits polítics, falsedat documental i tràfic d'influències. 

Entre les persones investigades, el jutge cita Francesc Xavier Sánchez Vera, qui va ser responsable econòmic i jurídic de CDC; Anna Dolors, cap econòmica i financera de CDC i Carles del Pozo Cerda, gerent i coordinador de l'Àrea Econòmica de CDC. A més, també demana la presència de càrrecs de l'empresa pública municipal BIMSA, la directora de contractació i finances d'Infraestructures.cat, Pilar Matesanz; el president del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de Barcelona durant dos dels concursos investigats, Sixte Cambra, així com l'exvicepresident de l'Autoritat Portuària del Port de Barcelona, extinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i expresident de Bimsa, Antoni Vives.

De la Mata menciona Puigdemont

En l'auto de citació, de la Mata relata els fets pels quals s'investiga les persones ara citades i, en una d'aquestes explicacions, surt el nom de l'actual president a l'exili, Carles Puigdemont, que llavors ostentava el càrrec d'alcalde de Girona. Concretament, cita un dinar el 5 de juny del 2013 on va participar Antoni Vives i el mateix Puigdemont, i un altre el dia següent per "seguir el tema" i per preparar un "nou plec i organització de licitacions".

Precisament, la CUP va demanar a la Fiscalia que investigués possibles irregularitats de l'empresa que gestionava l'aigua a Girona, després de detectar una sèrie de pagaments per serveis que finalment no es van prestar.