Comença la plantació d'oliveres i ametllers autòctons a l'entorn de la Torre Lluvià

Plantació d'epècies autòctones a l'entorn de la Torre Lluvià
Plantació d'epècies autòctones a l'entorn de la Torre Lluvià | AjM
Redacció
25 de maig del 2018
Actualitzat a les 15:07h
Els terrenys agrícoles de l'entorn de la Torre Lluvià es convertiran aviat en un camp experimental per a la recuperació de varietats autòctones de vinya del Bages, i també d'oliveres i ametllers, per mostrar els conreus tradicionals del sec& agrave; bagenc. Precisament aquests dies ja ha començat la plantació dels ametllers i les oliveres, que acabaran d'aquí a uns dies.

Fins ara s'ha plantat una hectàrea d'olivera de la varietat Corbella, i una hectàrea d'ametller de la varietat Llargueta. D'aquí a uns dies es durà a terme també la plantació d'olivera de la varietat verdal Manresa. El proper hivern és previst que comencin a plantar-se també les primeres vinyes.

L'objectiu del projecte és recuperar almenys 9 de les 25 varietats autòctones de vinya. Serà un projecte a llarg termini, perquè d'algunes varietats se'n conserven molt pocs exemplars. També es recuperaran varietats d'olivera i ametller entre les majoritàries històricament al Bages.

L'acord és possible gràcies a la col·laboració entre tres entitats del territori que cooperen per fer-ho possible; l'Ajuntament de Manresa, que cedeix els terrenys; la fundació AMPANS, que farà el cultiu de les varietats locals i la vinificació del raïm; i la DO Pla de Bages, que serà la responsable de coordinar el projecte i fer l'assessoria. Els convenis per poder fer possible el projecte els van signar el mes d'abril l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el president d'Ampans, Sebastià Catllà, i el president de la Denominació d'Origen Pla de Bages, Joan Soler.

La plantació es farà en dues fases; una primera, l'any 2018, en què es plantaran els ametllers, les oliveres i una part de la vinya a la part nord-est dels terrenys de la Torre Lluvià, i una segona l'any 2019, en què es plantarà només vinya al sector sud-est de la finca. 

El fet que la plantació es trobi en aquest entorn, l'equipament insígnia de l'Anella Verda, permetrà, també, donar a conèixer a la població els conreus propis del secà local, mitjançant diverses activitats de sensibilització ambiental i educatives sobre els conreus de la finca.

La Torre Lluvià va ser adquirida per l'Ajuntament de Manresa el febrer de l'any 2012 i de seguida hi van començar les obres per aturar-ne la degradació, evitar l'esfondrament i aconseguir la seva recuperació. Des del juny de l'any passat, l'equipament és obert al públic com a centre d'interpretació i difusió de l'Anella Verda i els seus espais més representatius. Actualment també s'estan duent a terme treballs per rehabilitar l'espai de l'entorn de la torre: neteja del pati, delimitació dels accessos i murs perimetrals, restauració de portes, una rampa exterior, etc.