L'IBI continuarà baixant a Sant Salvador de Guardiola a partir de 2019

El ple de l'Auntament va aprovar sol·licitar a la Direcció General del Cadastre l'aplicació d'un coeficient reductor per al proper exercici

per Redacció , 24 de maig de 2018 a les 11:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola sol·licitarà a la Direcció General del Cadastre l'aplicació d'un coeficient reductor per a l'actualització dels valors cadastrals del municipi per a l'any 2019. Aquesta és una mesura que la Direcció General proposa incorporar als Pressupostos Generals de l'Estat i que si finalment s'aprova serà d'aplicació al municipi bagenc. Així es va aprovar al ple municipal del mes de maig, on tots els grups municipals van votar a favor de modificar a la baixa els valors del cadastre.

D'aquesta manera, l'Ajuntament calcula que podrà continuar abaixant l'Impost de Béns Immobles (IBI) un 3% de cara al 2019. . És la tercera vegada en quatre anys, des de l'inici de mandat, que s'aprova una reducció de l'IBI. Una baixada que l'equip de govern va prometre aplicar quan va entrar a l'Ajuntament al 2015 i de la qual l'alcalde, Albert Miralda, es va mostrar “satisfet per haver pogut complir”.


En concret, l'Ajuntament va rebaixar l'IBI un 8% al 2016, un 4% al 2018, i ara ho farà un 3% al 2019, de forma acumulativa. Aquestes modificacions cadastrals són lineals i, per tant, s'apliquen a tots els immobles del municipi.

La Ponència de Valors Cadastrals de Sant Salvador de Guardiola data del 2004, anys abans de l'esclat de la crisi econòmica que va enfonsar els preus dels immobles. A dia d'avui, de fet, es calcula que els valors cadastrals del poble es troben, de mitjana, un 50% per sobre del valor de mercat. Amb tot, la Llei del Cadastre permet modificar aquests valors a través de coeficients d'actualització. Un sistema que ha utilitzat l'equip de Govern de l'Ajuntament per abaixar l'IBI en els últims anys.


Moció per la revalorització de les pensions

El ple de Sant Salvador de Guardiola també va aprovar una moció impulsada per l'Associació de Veïns del Calvet per la defensa d'unes pensions dignes i la seva revalorització. La moció, que presentaven tots els grups municipals excepte la CUP, es va aprovar per unanimitat. CiU, ERC, Despertem i Fent Feina Sant Salvador de Guardiola van defensar la moció en nom de l'entitat veïnal.

El text de la moció exigeix a l'estat garantir unes pensions dignes a través de 12 punts entre els quals destaca la revaloritazció anual de les pensions al mateix nivell -com a mínim- de l'augment del cost de la vida, la recuperació acumulativa del poder adquisitiu que els pensionistes han perdut entre el 2011 i el 2018, la derogació de la reforma laboral que el Govern espanyol va aprovar al 2012, i l'equiparació de les pensions entre homes i dones.

Tot plegat respon a l'anunci del Govern de l'estat de pujar les pensions només un 0,25% al 2018, en contrast amb l'augment previst de l'Índex de Preus de Consum (IPC) del 1,6%. Fet que ha desencadenat en els últims mesos protestes massives arreu d'Espanya.

 

Participació