La jutge de l'1-O al Bages tanca la porta a seguir investigant els guàrdies civils

La magistrada no ha admès a tràmit el recurs presentat pel Col·legi d'Advocats per declarar la causa complexa i allargar la instrucció més enllà dels 6 mesos | Els advocats manresans presentaran un recurs de queixa davant l'Audiència Provincial de Barcelona

23 de maig del 2018
Actualitzat a les 17:55h
Jutjats de Manresa
Jutjats de Manresa | Mar Martí
La jutge que porta la instrucció sobre els fets de l'1-O al Bages no ha admès a tràmit el recurs que el Col·legi d'Advocats, que porta a terme l'acusació particular, va presentar contra la seva decisió de no declarar la causa complexa i, per tant, poder allargar la instrucció més enllà dels 6 mesos.

Segons ha explicat a NacióManresa l'advocat David Casellas, la jutge considera que contra la seva denegació no hi cap recurs, però aquesta decisió va en contra del que entén el Col·legi d'Asvocats i la jurisprudència de les Audiències Provincials, entre les quals la de Barcelona.

Amb la no admisió del recurs, la jutge bloqueja un futur recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial, en el cas que ella el rebutgés en primera instància, de manera que ara, l'acusació haurà de presentar un recurs de queixa davant l'Audiència Provincial perquè insti a la jutge de Manresa a valorar el recurs que ara no ha admès a tràmit. De manera que tot el procediment burocràtic s'allargarà encara més.

El Col·legi d'Advocats de Manresa havia sol·licitat a la jutge que declarés la complexitat de la causa i, d'aquesta manera allargar la instrucció de la causa que investiga l'actuació de la Guàrdia Civil més enllà del 6 mesos convencionals. Quan la jutge va denegar aquesta petició, els advocats van presentar un recurs que la jutge no ha arribat ni a considerar. Al no ser considerat -al contrari que hagués estat rebutjat- els advocats no poden apel·lar a l'Audiència Provincial.

Si no es declara la causa en complexitat la instrucció del cas finalitzarà el proper 20 de juny, sense que previsiblement es pugui tancar cap acusació cap a agents o comandaments de la Guàrdia Civil. "Si es tanca la instrucció sense cap acusació ja mai més no es podrà tornar a jutjat l'actuació de la Guàrdia Civil l'1-O", ha explicat Casellas.

El que sí que ha admès a tramit la jutge és un altre recurs del Col·legi d'Advocats contra la seva denegació a admetre com a proves la identificació dels guàrdies civils a través dels vídeos.