Ampans presenta a Santpedor la seva feina de tutelatge

Laura Tarradellas i Laura Vilagrà durant la reunió
Laura Tarradellas i Laura Vilagrà durant la reunió | AjStp
Redacció
23 de maig del 2018
Actualitzat a les 14:40h
Santpedor té en aquests moments tres persones adultes tutelades per al Fundació Santa Maria de Comabella que gestiona Laura Vilagrà. Aquesta fundació, que va néixer per l'empenta d'Ampans, té cada cop més persones tutelades que no pertanyen a Ampans sinó que són persones incapacitades ja sigui per malaltia mental, addiccions o persones grans que el jutge ha decidit que sigui una fundació qui en faci la tutela. Explicar la feina de la fundació, buscar vies de col·laboració amb els ajuntaments i altres entitats i revisar els casos concrets del municipi van ser els tres eixos de la reunió que han mantingut la regidora d'acció Social de l'Ajuntament de Santpedor, Laura Tarradellas i la responsable de la fundació, Laura Vilagrà.

A la reunió Vilagrà va explicar que la fundació està experimentant un important creixement en el nombre de persones que ha de tutelar a la comarca. De fet, la tutela de persones pot ser total quan un jutge considera que està incapacitada o bé pot ser parcial quan, també per decisió judicial, s'estima que una persona necessita d'una tutela parcial, ja sigui per temes de salut, per exemple. "Es donen diferents nivells d'intervenció de la fundació en les persones que tenim tutelades", explica Vilagrà. En aquest sentit la fundació ja té 120 persones tutelades al Bages, tres de les quals a Santpedor. La fundació en cada cas té una actuació diferent segons quins són els requeriments. Hi ha casos en el que cal garantir que la persona tutelada menja adequadament i pren la medicació, hi ha casos on cal fer un pas més enllà i cal fer una gestió econòmica i patrimonial. També poden mediar en la recerca d'ajudes institucionals per poder ajudar a les persones tutelades en el seu benestar.

Cada cop més, a les persones tutelades amb discapacitat intel·lectual, que és com va néixer la fundació sota el paraigües d'Ampans, s'hi sumen nous col·lectius. Per això, també creix la necessitat d'una major col·laboració institucional. Des de l'Ajuntament de Santpedor, Laura Tarradellas, insisteix en la importància que els serveis socials municipals intervinguin de manera determinant en el procés apuntant quines persones estan sent ateses en aquests moments a nivell municipal i necessiten una major atenció per organismes com la Fundació Tutelar Santa Maria de Comabella d'Ampans.

En aquests moments hi ha 8.000 persones tutelades a Catalunya. El creixement és de gairebé 500 noves persones més cada any, segons conclou Vilagrà. 
Arxivat a