La Fira del Vapor de Sant Vicenç recrearà una festa major d'època

Presentació de la Fira del Vapor de Sant Vicenç, aquest dilluns
Presentació de la Fira del Vapor de Sant Vicenç, aquest dilluns | AjSVC
Redacció
21 de maig del 2018
Actualitzat a les 16:05h
Sant Vicenç de Castellet celebra aquest cap de setmana la Fira del Vapor, el certamen de recreació històrica que recorda els primers anys del segle XX al municipi en què es va accelerar el canvi d'una societat rural a l'eclosió del tèxtil. La fira arriba al desè aniversari plenament consolidada, essent una referència al territori i per celebrar-ho aquest any el fil conductor serà la recreació d'una gran festa major d'època amb tots aquells elements festius que entraven en joc a principis del segle passat.

Nous atractius per mantenir l'interès

El certamen accentua la participació de les entitats, el comerç i els establiments de restauració de Sant Vicenç de Castellet i continua introduint novetats per potenciar l'atractiu de la festa. Aquest any la fira creix en matèria gastronòmica i una àmplia representació de bars i restaurants del municipi que proposaran la Ruta de la Tapa del Vapor que inclourà una oferta amb onze tapes diferents a un preu de 3,5 euros (inclou una tapa i beguda). També incorpora un espai de cotxes antics al final del carrer Gran, que inclourà una ruta a càrrec de Motor Clàssic Bages amb la sortida des d'aquest mateix punt, i un exitós concurs de balcons florals.

Tronada i pregó inaugural

Per recrear l'ambient de festa major d'època s'introdueixen diferents elements nous durant tot el cap de setmana. Dissabte a les 12 del migdia la plaça Clavé serà l'escenari de la tronada i del pregó inaugural de la Fira del Vapor, a càrrec de l'actriu Mercè Comes. Al carrer Maria Gimferrer també es recrearan els jocs infantils i populars de l'època. A les 10 del matí es confeccionarà una catifa floral al carrer Castellet a càrrec de la Federació de Catifaires de Catalunya, una de les novetats importants de la Fira del Vapor. La guarnició festiva pels carrers i places es complementarà amb el concurs de balcons florals que compta amb la participació de més d'una vintena de veïns i veïnes que també participen a la festa.

Envelat i ball de Festa Major

La Fira del Vapor recrearà els balls de festa major i recordarà, a la plaça Clavé, les antigues guarnicions dels envelats tot amenitzat amb el ball popular de festa major a càrrec de Xarop de Canya diumenge a la tarda. Hi participaran la Societat Coral l'Estrella, la Colla de Geganters, la Coral Nou Horitzó, l'Esbart Dansaire Santvicentí i Entorn produccions. Diumenge al migdia es farà un tast de la cultura popular a la plaça de l'Ajuntament amb la participació de geganters, grallers, bastoners i dansaires.

Animació al carrer

La fira sortirà al carrer on, durant tot el cap de setmana, hi passaran coses de manera ininterrompuda. Els espectacles i cercaviles itinerants de la companyia Xarop de Canya recorreran els carrers de la fira tot el cap de setmana, mentre que l'escenari de la plaça Clavé comptarà amb les actuacions de diferents entitats culturals i esportives del municipi. Un espai que acollirà la representació de l'Esquellotada que recrearà amb humor les bromes que es feien els veïns i veïnes de l'època quan es casava un vidu. La plaça Farmacèutics Gelabert serà l'escenari de l'espectacle Els secrets de Mr. Stromboli de la Cia. Avalot en diferents moments del cap de setmana en una proposta adreçada al públic familiar. La foto de família històrica proposarà a totes les persones vestides d'època immortalitzar el moment.

Mercat de pagès, artesans i parades

El mercat de pagès amb productes de l'entorn del Montserratí ocuparà la plaça de l'Ajuntament dissabte i diumenge al matí. L'oferta es completarà amb nombroses parades, el comerç local al carrer i una extensa mostra d'artesans i oficis de l'època (matalasser, ceramista, cisteller, picapedrer, puntaires, maquetistes, etc).

El parc de les Escoles Velles, espai musical

El Parc de les Escoles Velles esdevindrà un nou espai de la festa. El parc programarà el concert tribut a El último de la fila dissabte a les 10 de la nit i també els concerts a càrrec de Smooth, dissabte a tarda, de Marc River, diumenge al migdia, i l'actuació de The Lindy Hoppers i la ballada Bon Hop Swing, diumenge a la tarda.

Exposicions i concursos

Un total de quatre exposicions completaran l'oferta de la Fira del Vapor. La sala d'exposicions de l'Espai Ateneu acollirà la mostra L'envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major. A la mateixa Biblioteca es podran veure L'auca del Senyor Esteve de Santiago Rusiñol, amb il·lustracions de Montse Bugatell, i Fotografies pioneres de Catalunya. Finalment, també s'exposaran maquetes ferroviàries escala HO i projeccions ferroviàries a càrrec de l'ASVICAF. En paral·lel, s'organitzen els concursos de vestits d'època, d'aparadors del comerç local, de fotografia i d'instagram.

Horaris i pàgina web de contacte

La fira començarà cada dia a les 10 del matí amb el tradicional toc de sirena i diumenge al vespre arribarà al punt i final a dos quarts de 9 del vespre amb el popular toc de sirena també. Podeu consultar tota la informació i el programa d'actes complert a la pàgina web www.firadelvapor.cat

La Fira és organitzada des de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i la UBIC i compta amb el suport de nombroses entitats i persones que col·laboren de manera desinteressada. En paral·lel tot un seguit d'empreses esponsoritzen el certamen: Dumatex, Fira del Montserratí, Montse Interiors, Estructures Arqué, Bo de debò, Ruben Ruiz, La grana, Iberbrush, Reciclatges Pelegrí, Pere Mata Social, Solpey, Parcs i Jardins Catalunya, Conalvi, Escola Montserat, Montana Colors i Urbaser.