L'Ajuntament obre la inscripció al registre de grups d'interès per afavorir la transparència

Manresa té la intenció d'adherir-se a aquest registre i convida les entitats i particulars a inscriure-s'hi

Redacció
18 de maig del 2018
Actualitzat a les 10:36h
El govern municipal de Manresa convida totes les organitzacions i particulars que realitzen algun tipus d'activitat, directa o indirecta, que estigui relacionada amb l'Ajuntament, que s'inscrigui al Registre de Grups d'Interès de Catalunya, un cens que pretén recollir i donar coneixement públic de les persones i organitzacions que realitzen activitats d'influència o intermediació davant les administracions públiques.

Es consideren grups d'interès totes les persones i organitzacions que duen a terme activitats susceptibles d'influir directament o indirectament en l'elaboració de les polítiques públiques, de propostes normatives o en la presa de decisions en defensa d'un interès propi o de tercers o d'un interès general.

El Decret Llei 1/2017, de 14 de febrer, crea i regula el Registre de Grups d'interès de Catalunya, com a registre de grups d'interès de la Generalitat i dels ens locals i permet als ajuntament que en creïn un de propi. L'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa, amb criteris d'eficàcia i economia, ha optat per utilitzar el Registre de grups d'interès de Catalunya. El registre no vol posar través a l'accés a la ciutadania a les institucions, sinó que vol aprofundir i regenerar el sistema democràtic i la transparència, i millorar la confiança de la ciutadania en les institucions públiques.

Per aquest motiu, l'Ajuntament, a través de la regidoria de Transparència, recomana a totes les persones físiques, jurídiques i organitzacions sense personalitat jurídica del seu territori que puguin ser considerats grup d'interès, la necessitat d'inscriure's al registre esmentat, gestionat pel Departament de Justícia de la Generalitat per mitjà de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques. La inscripció els donarà dret a:

- Presentar-se davant dels càrrecs, autoritats i empleats públics, i membres electes de l'Ajuntament de Manresa.
- Fer constar la seva contribució en les consultes públiques en qualitat de grups d'interès inscrits al registre.
- Exercir altres drets que se'ls pugui reconèixer pel fet d'estar inscrits en el Registre.

El Registre de grups d'interès de Catalunya és telemàtic, públic i gratuït, i el fet d'haver-s'hi inscrit els comportarà les obligacions següents:

- Acceptar que la informació proporcionada es faci pública.
- Actualitzar periòdicament la informació declarada.
- Garantir que la informació proporcionada sigui completa, correcta i fidedigna.
- Complir el Codi de conducta comú dels grups d'interès.
- Acceptar el règim de control i fiscalització legalment previst.

Cal remarcar que aquest registre no té relació amb els tràmits habituals que particulars i empreses realitzen amb l'Ajuntament. Per fer aquesta mena de tràmits no és necessari inscriure's al registre. Es tracta d'un pas més en el camí de la transparència.

Finalment es recorda a les persones i organitzacions que, tant bon punt l'Ajuntament de Manresa hagi formalitzat l'adhesió al Registre de Grups d'interès de Catalunya, no podran ser rebudes pels alts càrrecs, membres electes i empleats públics de l'Ajuntament, si no s'han inscrit en l'esmentat registre. L'Ajuntament de Manresa formalitzarà aquesta adscripció el darrer trimestre del present any 2018.