Presó

Un pres de Lledoners amb problemes mentals va estar enfilat dues hores en un mur

CCOO denuncia la gestió deficient que està fent Serveis Penitenciaris amb els presos "amb patologies psiquiàtriques severes"

per Gemma Aleman, Sant Joan de Vilatorrada, 17 de maig de 2018 a les 13:01 |
Entrada al Centre Penitenciari Lledoners | Estefania Escolà
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La secció sindical de CCOO al Centre Penitenciari de Lledoners denuncia la gestió "deficient" per part de la Direcció General de Serveis Penitenciaris amb els presos que pateixen "patologies psiquiàtriques severes". La denúncia arriba després que aquest dimecres un pres estigués dues hores enfilat en un mur reivindicant canvis en la seva situació. Segons ha explicat el secretari de la secció sindical de CCOO a Lledoners, Òscar Besa, l'intern havia protagonitzat una situació similar ara fa un anys quan es trobava a Brians 2. "Són interns que amb medicació estan bé, però quan es descompensen generen incidents", explica, tot recalcant que aquest tipus d'incident generen "greus problemes de seguretat al centre". El pres va estar enfilat dues hores al mur que separa els patis del Departament d'Infermeria i va ser necessari activar el protocol d'evasió.

Els fets van tenir lloc aquest dimecres. Segons expliquen des de CCOO, el pres s'hauria enfilat al mur, que separa les dues parts del departament d'Infermeria, utilitzant les cistelles de basquet que hi ha al pati. Malgrat que no hauria pogut fugir si hagués continuat, sí que s'hauria pogut arribar a enfilar fins a la teulada, posant en risc la seva seguretat. 


Segons Besa, amb l'acció l'home reivindicava canvis en la seva situació, entre els quals un canvi de centre. Lledoners va activar el protocol d'evasió i fins al lloc dels fets s'hi va acabar personant el mateix Director General de Serveis Penitenciaris. Després que el personal dialogués amb l'intern durant més de dues hores, aquest va acabar baixant pel seu propi peu.

Besa explica que aquest intern ja havia protagonitzat un fet similar ara fa un any quan es trobava al Centre Penitenciari de Brians 2. Aquest fet, assenyala, posa de manifest que des del Departament "no està gestionant correctament la situació dels interns amb patologies psiquiàtriques severes", com és el cas del pres, pel que exigeixen mesures “urgents” per evitar que aquests riscos greus de seguretat es puguin tornar a repetir.

Un equip de salut mental permanent a les presons

Fonts penitenciaries han assegurat a l'ACN que el succés a Lledoners va ser un cas aïllat i, davant la denúncia del sindicat de CCOO per la gestió que fan amb aquest tipus de presos, recorden que la presó compta des de la passada tardor amb un equip permanent de salut mental. L'equip està format per psiquiatres, psicòlegs clínics, infermers especialitzats en salut mental i terapeutes ocupacionals. Fins llavors la presó només disposava d'un servei esporàdic de consulta psiquiàtrica.


La passada tardor es van contractar un centenar de professionals sanitaris a les presons catalanes, fet que va suposar un increment del 60% de la plantilla dedicada a la salut mental a les presons i la inclusió, a tots els centres penitenciaris catalans, d'un equip de salut mental permanent. L'augment de recursos per a la salut mental busca fer front a l'auge d'interns amb problemes de salut que, segons dades del departament de Justícia, són pràcticament la meitat.

 

Participació