​Manresa farà enquestes telefòniques per avaluar el projecte de Ciutat Amiga de la Gent Gran

Una de les enquestes estarà dirigida a majors de 16 anys mentre que l'altra buscarà l'opinió dels majors de 65 anys

Redacció
17 de maig del 2018
Actualitzat a les 10:30h
L'Ajuntament de Manresa realtizarà dues enquestes a partir del 21 de maig per a avaluar el projecte de Ciutat Amiga de la Gent Gran. La primera enquesta es farà a les persones de més de 16 anys i la segona s'adreçarà a les persones de més de 65 anys per conèixer la percepció del projecte i les millores assolides en matèries de salut i benestar.

Quina percepció té la ciutadania en general i la gent gran en particular del projecte Manresa, Ciutat Amiga amb la gent gran? Amb l'objectiu de donar una resposta a aquestes preguntes, la Regidoria de Gent gran de l'Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, realitzarà a partir del dilluns 21 de maig, dues enquestes per conèixer l'amigabilitat de la ciutat vers les persones grans.

La primera enquesta servirà per valorar la percepció de la ciutadania sobre el desenvolupament d'aquest projecte així com conèixer quines millores aprecia la població en relació a cada una de les àrees proposades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La mostra –de 300 enquestes vàlides- estarà constituïda per aproximadament el 0,5% de la població del municipi de més de 16 anys. Per garantir la representativitat es portarà a terme un mostreig aleatori estratificat amb assignació proporcional segons variables d'edat, sexe i districte/barri.

La segona enquesta avaluarà la percepció de les persones de més de 65 anys.Per la realització d'aquesta s'ha dissenyat un qüestionari per conèixer la percepció d'aquestes persones sobre les millores assolides a nivell de salut i benestar personal, amb la finalitat de valorar l'impacte del projecte i en la qualitat de vida de les persones grans.La mostra –també de 300 enquestes vàlides- estarà constituïda per aproximadament el 2% de la població del municipi de més de 65 anys i també es garantirà que sigui representava pel que fa a les variables d'edat, sexe i districte/barri.

L'avaluació del projecte Manresa, Ciutat Amiga de la gent gran, s'està realitzant mitjançant diverses metodologies i es preveu que estigui finalitzada el proper mes d'octubre. A més de les enquestes, l'avaluació es complementa amb les següents accions:

- Informe d'avaluació: S'ha redactat un informe d'avaluació del Pla d'Acció 2014-16. El document presenta el treball realitzat en durant el període 2014-16, incorporant els resultats i els indicadors recollits a cada projecte.

- Jornada d'avaluació: Es va celebrar el dia 31 de gener, amb l'objectiu de presentar els resultats de l'informe d'avaluació i recollir noves aportacions ciutadanes, amb la finalitat de preparar la redacció d'un nou Pla d'acció pel proper trienni.

- Entrevistes a participants dels grups focals: S'han realitzat entrevistes a 8 participants en els grups focals que es van realitzar el 2011 per elaborar el primer pla, amb l'objectiu de valorar les actuacions realitzades, les millores assolides i l'impacte en la ciutadania, així com els aspectes de millora o aspectes clau poc coberts dintre de les actuacions realitzades.

- Grups de referència: El mes de juny, es constituiran dos grups de referència, utilitzant la tècnica del panel de discussió per obtenir la visió tant de la ciutadania com dels agents implicats en el sector de l'atenció a les persones grans sobre l'amigabilitat de la ciutat, els canvis observats i l'impacte assolit. El primer, estarà format per 8-10 persones de més de 65 anys. El segon, per 8-10 persones vinculades al sector de l'atenció a les persones grans, professionals de serveis socials, residències, centres de dia, associacions o entitats, atenció primària de salut, etc. que no hagin participat directament en el desenvolupament del projecte.

Ciutat amigable amb la gent gran

Manresa va ingressar a la Xarxa de Ciutats Amigables amb les persones grans promoguda per l'OMS l'any 2011. En aquell moment, va arrencar un procés participatiu per recollir les percepcions i mancances de la ciutat des de la perspectiva del grup d'edat i es va fer el Pla d'Acció 2014-16.

Una ciutat amiga amb la gent gran és una ciutat dissenyada per a tota la població. Des de la perspectiva de l'edat, tothom podrà gaudir dels beneficis i avantatges d'una més ciutat amable. Una ciutat amiga amb la gent gran és una ciutat que té en compte la perspectiva de l'edat, amb la seguretat que aquesta perspectiva aporta una millora per a tota la població. Per aquest motiu, el projecte es fonamenta amb la participació de les persones grans.

Al llarg de la primera fase, iniciada el 2011, es van celebrar uns grups focals per recollir l'opinió del grup d'edat sobre la ciutat. Les seves propostes van servir per elaborar el Pla d'Acció. Ara, un cop executat, s'avaluen els resultats amb la finalitat de què puguin expressar la seva opinió i preparar el nou Pla d'Acció.

Proposta de l'Organització Mundial de la Salut

La Xarxa de Ciutats Amigables amb la gent gran és una idea de l'Organització Mundial de la Salut dirigida als ajuntaments i destinada a crear entorns i serveis que promoguin i facilitin un envelliment actiu i saludable. El projecte aborda des d'una perspectiva transversal diferents aspectes de la vida diària i ho fa posant al centre la participació de les persones grans, tenint en compte les seves necessitats, percepcions i opinions al llarg de tot el procés d'anàlisi i millora de la ciutat. El projecte va ser exposat per primera vegada el 2005 i compta amb la participació de ciutats de tot el món.

Les ciutats que volen ingressar a la Xarxa, han de complir uns requisits establerts prèviament que es basen en la realització d'una diagnosi de la ciutat, el disseny d'un pla d'acció i en establir mecanismes d'avaluació, amb la finalitat d'iniciar un procés de millora contínua. En el cas de l'Estat espanyol, l'OMS ha delegat la supervisió de les ciutats de la Xarxa a l'IMSERSO, que es cuida de difondre i fer el seguiment del projecte. Actualment, la Xarxa de Ciutats i Comunitat Amigables, compta amb l'adhesió de 120 ciutats, que es troben en diferents fases de desenvolupament del projecte.

Una de les característiques del projecte és que es tracta d'un procés de millora continua. Primer, diagnosticar i planificar, després executar i avaluar. Manresa es troba actualment en la tercera fase i per aquest motiu s'està avaluant els resultats i identificar noves actuacions a realitzar.