Els esbarts de Manresa inaguren el monument a la dansa tradicional

Àlex Gómez Ribera
27 de setembre del 2009
576_1254039321DSC_0117
576_1254039321DSC_0117

Un moment de la inauguració a la plaça Gispert. Àlex Gómez Ribera

El mapa d'escultura pública de la ciutat de Manresa compta amb una nova peça des de aquest dissabte. És el monument a la dansa tradicional, dissenyat i creada per Ramon Oms, un nom gens estrany a Manresa ja que és autor d'altres exemples d'escultura pública a llocs com la Plana de l'Om o el Parc de l'Agulla. El monument, que representa una nena lligant-se unes sabatilles de dansa, és una iniciativa de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages en motiu de seu centenari. L'esbart, més enllà dels actes de celebració dels seus cent anys, volia deixar constància fixa d'aquest fet més enllà de l'any del centenari. Amb aquest objectiu la comissió organitzadora dels cent anys va decidir crear aquest monument. L'escultura, feta amb bronze, va ser triada a través d'un concurs tancat que va guanyar Ramon Oms i, un cop feta, l'Esbart Manresà n'ha fet donació a la ciutat. La situació del nou monument, a la renovada plaça Gispert, és singular ja que s'integra en un dels bancs dels extrems de la plaça. D'altra banda l'escultura es ben propera al local de l'Agrupació Cultural del Bages, seu social i espai d'assaig de l'Esbart Manresà.
 
Per inaugurar el monument a la dansa tradicional l'Esbart Manresà ha convidat als altres esbarts de la ciutat, l'esbart del Casal Cultural Dansaires Manresans, el grup de dansa Cor de Catalunya, i l'Associació per la dansa Estudi Folk. Els quatre grups han ballat respectivament una dansa del seu repertori i, tot seguit, s'ha passat a descobrir el monument a la dansa tradicional per part del president de l'Agrupació Cultural del Bages, Josep Sòria i l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí. Els quatre esbarts han fet una ofrena floral als peus de l'escultura. D'altra banda, un cop feta l'ofrena, Antoni Navarro, president de la Comissió organitzadora del centenari de l'Esbart Manresà i l'alcalde de Manresa han fet uns petits parlaments on s'ha agraït la tasca de tots aquells que han treballat per la dansa tradicional i, també, la iniciativa de l'esbart de dotar a la plaça Gispert d'aquest nou monument.
 
Per acabar l'acte d'inauguració els quatre esbarts han ballat al mateix temps la Bolangera de Manresa, dansa tradicional recentment recuperada per l'Esbart Manresà. Una ballada feta amb la voluntat de convertir la plaça Gispert en un espai viu i de trobada de la dansa tradicional.