L'aljama jueva de Cardona tancarà les Jornades sobre Memòria Històrica i Patrimoni

La ponència reivindicarà el llegat que els jueus van deixar a la vila

Redacció
16 de maig del 2018
Actualitzat a les 9:32h
L'Ajuntament de Cardona tancarà les Jornades sobre Memòria Històrica i Patrimoni 2018 amb la ponència Auge i declivi d'una comunitat jueva a la Catalunya dels segles XIV i XV; el cas del call de Cardona, que tindrà lloc aquest divendres, 18 de maig, a dos quarts de vuit del vespre, al Casal Graells.

Es tracta d'un acte institucional promogut per l'Ajuntament de Cardona amb la voluntat d'explicar els treballs de recerca documental endegats el 2016 per l'Arxiu Històric del municipi entorn del Camp de Vida Activa, on es va localitzar un jaciment arqueològic -durant la intervenció urbanística del camp d'esports- que ha permès aplegar una varietat molt rica de dades sobre la vida diària d'aquesta comunitat a la segona meitat del segle XIV. De la mà del poeta, divulgador del món hebreu i director de l'Institut Ramon Llull, Manel Forcano, l'acte servirà per reivindicar el llegat que els jueus van deixar a Cardona.

La sessió, doncs, s'iniciarà amb una explicació de les característiques d'aquestes petites comunitats jueves de la Catalunya del baix medieval, que anirà a càrrec del mateix Forcano. Tot seguit, el doctor Andreu Galera, director de l'Arxiu Històric de Cardona, s'endinsarà en els detalls propis de l'aljama jueva del poble, com ara els Liber iudeorum, des de quan consta la seva residència a la vila; la ubicació del call i d'altres espais públics de la comunitat jueva, com ara el seu fossar; la seva activitat com a financers i creditors al servei de la casa vescomtal i comtal de Cardona, o el seu protagonisme en altres aspectes, com ara el servei sanitari de la vila. Per concloure amb els avalots de l'any 1391 i les conversions que havien d'anunciar el declivi de la comunitat fins a la seva desaparició entre 1415 i 1426.

En finalitzar l'acte, es podrà fer una copa de cava kaixer i tastar l'oli Kaixer de Migjorn.
 
Arxivat a