Manresa obre a la ciutadania un nou espai públic al Centre Històric

L'Ajuntament ha apostat per adequar la superfície un cop s'han enderrocat les nou finques en estat ruïnós que hi havia

L'Alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i Marc Aloy, regidor d'Urbanisme i Llicències
L'Alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i Marc Aloy, regidor d'Urbanisme i Llicències | Gemma Aleman
Gemma Aleman
15 de maig del 2018
Actualitzat el 16 de maig a les 16:26h
L'Ajuntament de Manresa ha condicionat el solar que ha quedat entre els carrers Barreres i Tahones –al centre històric de la ciutat-, convertint-lo en una nova plaça oberta a la ciutadana. El nou espai, de 972 metres quadrats, acollia fins al passat mes de desembre nou finques que es trobaven en un "greu estat de deteriorament", ha recordat el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy. La nova plaça, que inclou bancs, jardineres i un espai amb cistelles per jugar a bàsquet, serà provisional a l'espera que es pugui executar el Pla de Millora Urbana Barreres 2, que preveu la transformació de la zona incorporant noves finques amb habitatge públic. La redacció del projecte hauria d'estar enllestit abans d'acabar l'any.

El passat mes de desembre es van enderrocar tres de les finques, propietat de l'Ajuntament i de Forum -l'empresa municipal d'habitatge-. "Es va constatar que el deteriorament era important", ha recordat el regidor, tot afegint que durant els treballs es va veure que hi havia quatre finques més, de titularitat municipal, en estat de ruïna, raó per la qual també van ser enderrocades. Finalment s'hi van afegir dues més, de privades. 

L'enderroc de les tres primeres finques va costar 55.828 euros, majoritàriament finançada per l'empresa municipal Forum –el consistori hi va posar 13.500 euros-. Les altres quatre municipals van ascendir a 134.860, dels quals 42.350 els va assumir Forum i la resta per l'Ajuntament. Per la seva part les dues privades van anar a càrrec dels propietaris.

Reaprofitament sostenible

Aloy ha explicat que en lloc de tancar el solar restant, s'ha optat per crear "provisionalment aquest espai obert". A més, ha destacat que pel seu acondicionament s'ha aprofitat "material de l'enderroc", apostant per la "sostenibilitat" i "reduint costos". Segons l'edil, el cost que ha tingut reaprofitar l'espai és pràcticament el mateix "que si s'haguessin col·locat murs per tancar-lo".

L'espai s'ha endreçat amb un paviment tou. S'hi ha delimitat dues pistes per jugar a bàsquet, s'han col·locat unes cistelles i uns bancs. A més s'ha eixamplat la cantonada del carrer Tahones amb Barreres amb paviment de formigó i s'ha blindat l'espai amb pilones "per evitar l'accés dels vehicles", ha explicat Aloy. A més, com a curiositat, el regidor ha destacat que durant l'enderroc es van descobrir cinc pous "que no es podien deixar oberts però que hem volgut fer visibles, tapant-los i pintant-los de colors". També s'han trobat dues tines que s'han transformat en jardineres, i s'hi ha plantat tres lledoners.

Una de les prioritats en habitatges

Aloy ha recordat que l'actuació definitiva a la zona s'engloba en el Pla de Millora Barreres 2 "una de les prioritats en habitatge", ha recalcat. El pla preveu la transformació d'una bona part de l'illa de cases dels carrers Barreres, Tahones, Sant Francesc, Pou i Muralla de Sant Francesc. Concretament una superfície de 2.150 metres quadrats amb 19 finques, 14 públiques i cinc privades.

La transformació preveu una nova ordenació del sector, amb un màxim de 285 habitatges dels quals un 30% seran de protecció pública, una plaça i obrir un passatge que comuniqui amb la Muralla de Sant Francesc.

Urbanisme, que ja ha iniciat les converses amb els propietaris privats del sector, preveu iniciar imminentment la redacció del pla de millora urbana i la redacció del projecte de reparcel·lació. Confia que els documents urbanístics puguin estar enllestits abans d'acabar l'any.

L'alcalde Manresa, Valentí Junyent, ha recordat que la transformació persegueix convertir el centre històric "en un lloc atractiu". "El resultat final hauria de ser una ciutat més compacta i cohesionada i amb poca diferenciació, amb possibilitats de viure bé a qualsevol lloc de la ciutat", ha afegit.