Carlins i Isabelins tornen a situar Avinyó en la Guerra dels Matiners de 1848

Avinyó s'ha omplert aquest diumenge d'aires prebèl·lics, amb recreació i parades, amb gastronomia i ambientació d'època, productes de la terra, tastos i molt ambient

Isabelins avançant a la plaça Major d'Avinyó
Isabelins avançant a la plaça Major d'Avinyó | Pere Fontanals
Pere Fontanals
13 de maig del 2018
Actualitzat a les 19:31h
Un gran faldó ho anunciava a la façana de l'Ajuntament "Avinyó 1848", i pels carrers, tropes d'Isabelins i altres, més ocultes, dels Carlins. De teló de fons, la prèvia al combat d'Avinyó que va tenir lloc el novembre de 1848 durant la Segona Guerra Carlina. Entretant, però, la quotidianitat no s'atura. Els jornalers es gasten els quartos a la tasca jugant i bebent, i les famílies benestants celebren casaments amb pompa. Al voltant ple de visitants, locals i foranis seguint l'evolució els esdeveniments.

Avinyó s'ha omplert aquest diumenge d'aires prebèl·lics, amb recreació i parades, amb gastronomia i ambientació d'època, productes de la terra, tastos i molt ambient. Actuacions musicals d'època, danses i balls tradicionals, jocs, visites guiades i representacions de la telegrafia òptica han acompanyat les activitats.
 

Avinyó també ha viscut un casament d'època aquest diumenge. Foto: Pere Fontanals


Com sempre l'escenificació de les batalles entre Carlins i Isabelins a la plaça Major ha estat el plat fort de la Fira dels Matiners, al matí s'ha representat l'assalt a la torre del telègraf i, a la tarda, el Combat d'Avinyó que ha acabat amb la victòria dels Carlins. Apart d'aquestes escenes també se n'han pogut veure d'altres que han permès veure el gran nombre de voluntaris i col·laboradors que aplega la fira.

A més a més de les danses i el teatre, l'esdeveniment s'ha complementat amb la fira formada per parades muntades majoritàriament pel comerç local, tot plegat ha omplert de gent i ambient festiu el centre d'Avinyó.
 

Els Carlins aguardant per intervenir. Foto: Pere Fontanals


La guerra dels Matiners va ser una de les guerres Carlines que es van viure a Catalunya. El conflicte, que es va produir entre 1846 i 1849, va viure un moment destacat a Avinyó ja que, en aquest municipi, es va produir un combat que va acabar amb la victòria de les tropes Carlines, partidàries del pretendent al tron espanyol Carles de Borbó, i la derrota puntual de les tropes Isabelines, l'exercit de la reina d'Espanya d'aquell moment, Isabel II.

La jornada ha completat les activitats prèvies que s'havien celebrat les darreres setmanes, com un taller de cuina, una conferència sobre el paper dels Mossos d'Esquadra durant la guerra i una caminada popular per la Ruta dels Matiners.