Una injecció de 35.000 euros permetrà recuperar set menhirs del Solsonès i el Bages

El projecte, liderat pel Museu Diocesà de Solsona, suposarà la restauració dels monuments i el seu estudi

Els impulsors del projecte de recuperació dels menhirs
Els impulsors del projecte de recuperació dels menhirs | Gemma Aleman
Gemma Aleman
10 de maig del 2018
Actualitzat a les 17:00h
El Museu Diocesà de Solsona lidera un projecte per recuperar set menhirs del Solsonès i el Bages. Sota el nom de Gegants immortals, compta amb la participació dels ajuntaments de Riner, Solsona, Pinell del Solsonès i Cardona, on s'ubiquen els monuments, el Consell Comarcal de Solsona, i el Departament de Cultura de la Generalitat, que aportarà 35.000 euros a la primera fase. Aquesta, que tindrà un cost total d'aproximadament 50.000 euros, suposarà el trasllat dels set monuments al Santuari del Miracle de Riner, on es farà la restauració.

Segons ha explicat el responsable del projecte, Pablo Martínez, l'actuació constarà de quatre fases. La primera, que serà la més imminent, consistirà en el trasllat de les peces. En aquest sentit, el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols, ha recordat que actualment totes elles presenten greus problemes de conservació a causa, bàsicament, de la seva localització a la intempèrie.

"El trasllat serà una feina delicada", ha reconegut Martínez, tot afegint que abans de moure-les "caldrà una restauració in situ per evitar que es trenquin més". En alguns casos, a més, serà necessari fer-hi una excavació i, posteriorment, el trasllat es farà amb maquinària especialitzada. "Algunes d'aquestes peces poden arribar a les set tones", ha assegurat el tècnic responsable.

Sis del Solsonès i un al Bages

El projecte Gegants immortals inclou els menhirs del Roc de la Mare de Déu, Pedrafita de Su, del Solà, i d'Ardèvol, tots quatre ubicats a Riner; així com l'Estela de la Costa dels Garrics del Caballol, a Pinell; l'Estela de Través – Font de Plata, a Solsona; i l'Estela de la Vinya del Giralt, a Cardona. Segons ha aprofundit Martínez, en bona part dels casos es troben en greus condicions pel que és molt urgent l'actuació en ells. Pel que fa a la seva ubicació varien. N'hi ha com el de Cardona, que s'empra de marge de carretera, al de Solsona, que s'ubica dins d'una propietat privada. En tots els casos, però, recentment han estat declarats Bé Cultural d'Interès Local.

Antoni Caballé, arqueòleg territorial del Departament de Cultura, ha reconegut que el "conjunt és especial" a diferència d'altres que es poden trobar a Catalunya. "Habitualment es troben de forma aïllada, però aquí es troben a prop", ha remarcat. Mitjançant un mapa de la ubicació dels menhirs a Catalunya, Martínez ha mostrat com la zona geogràfica situada a cavall del Solsonès i el Bages concentra la major part d'estàtues-menhirs existents.

Un projecte d'uns quatre anys

Segons han explicat els impulsors, es preveu que el projecte duri uns quatre anys. Aquest 2018 es realitzarà el trasllat al Santuari del Miracle de Riner, on es realitzarà la restauració. Un cop es recuperin les peces, el proper pas serà estudiar-les en detall. La darrera de les fases consistirà en la seva difusió. Es preveu que totes les tasques estiguin enllestides en el termini d'uns quatre anys.

Pel que fa al cost, a hores d'ara únicament s'ha pressupostat la primera fase, el trasllat, que rondarà els 50.000 euros. La resta encara no ha estat valorada, encara que des del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona afirmen que tindran un cost inferior.

El dubte d'on s'exposarà

A hores d'ara encara no s'ha decidit on s'exposaran els monuments una vegada s'enllesteixi la seva restauració i el seu estudi. Així, segons Martínez, tant podrien tornar al seu emplaçament actual com mostrar-se en conjunt en una nova ubicació. "Caldrà consensuar-ho amb administracions i propietaris", ha assegurat, tot afegint que "és aviat per decidir-ho".
Arxivat a