Manresa tindrà una cervesa artesana amb segell propi de la mà de tres joves emprenedors

Es diu Hoppit i a partir del mes de juny es començarà a distribuir per mitja dotzena d'establiments de la ciutat

Ferran Tuneu, Germán Fernández i Manel Pradas són els creadors de la cervesa Hoppit
Ferran Tuneu, Germán Fernández i Manel Pradas són els creadors de la cervesa Hoppit | AFT
10 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:52h
Tenen 25, 27 i 28 anys i en fa gairebé quinze que són amics. El Ferran Tuneu, el Germán Fernández i el Manel Pradas es van conèixer al Mijac Crist Rei de Manresa i des de llavors no han perdut el contacte. Malgrat cadascú va estudiar coses ben diferents, la seva passió comuna pel món de la cervesa els ha tornat a unir. Tots tres en consumien i més d'un cop havien parlat de provar-ne de fer, per curiositat.

Els primers en engrescar-s'hi van ser Pradas i Fernández. "Vam comprar tot el material que necessitàvem i vam anar a la cooperativa de Cal Casas perquè ens n'ensenyessin a fer", expliquen. Durant el temps de familiarització amb aquell nou hobby (començaments del 2017), Fernández estava estudiant un cicle formatiu d'Agricultura i Ramaderia a l'Escola Agrària de Manresa: "com que cada cop estàvem més engrescats amb la idea de fer-nos la nostra pròpia cervesa, vaig decidir que el meu projecte de final de curs tractaria sobre com tirar endavant una cerveseria", exposa el jove, que afegeix que el seu treball va guanyar el premi Nous Professionals atorgat per  l'Ajuntament de Terrassa i el Consell de Formació professional d'aquesta localitat.

Paral·lelament, Fernández va aprofitar l'avinentesa per fer les pràctiques del mòdul a l'obrador de Cerveses La Pirata, de Súria. "Allà vaig tocar-hi totes les tecles i vaig aprendre tècniques i coneixements que llavors vam posar en pràctica al nostre petit taller, que aleshores teníem a casa el Manel", diu.

Després d'una època de proves; de litres de cervesa llançats, i d'aprenentatges constants,van aconseguir elaborar una cervesa que els agradava. "Hi dedicàvem moltes hores i va ser una injecció d'energia veure que havíem aconseguit cuinar un producte digne de ser tastat", somriu Pradas. A partir de llavors van anar perfeccionant la recepta fins aconseguir dues varietats de cervesa: l'American Pale Ale i la Blonde Ale, que van rebre l'aprovació d'amics que els van fer de conillets d'índies.

Va ser en aquest punt de la història quan Tuneu es va unir a l'equip. "Estàvem contents amb els resultats i ens vam engrescar a posar un nom a les nostres produccions", expliquen. Van batejar la seva criatura amb el nom de Hoppit. "Hop vol dir llúpol en anglès; Hop it es traduiria com llupoleja-ho. Vam unir les dues paraules, Hopit, i ens vam adonar que quan ho pronunciàvem ens venien al cap els hobbits del Senyor dels Anells. És per això que hi vam afegir una p, per picar l'ullet al personatge d'aquesta saga de novel·les de ficció tan conegudes", explanen.

Tenien nom i un producte que els agradava. Només els faltava compartir aquella bona notícia amb els amics i coneguts. "Vam fer una festa privada per celebrar-ho, on hi vam dur totes les ampolles que teníem". Es van acabar totes. De fet, al cap de pocs dies la gent els trucava demanant-ne i "fins i tot un local de restauració ens va dir que estava interessat a provar-les". Va ser llavors quan van veure que allò que havia començat com un petit projecte per a l'autoconsum s'estava convertint en alguna cosa més.

"Fer les cerveses no ens sortia gratis, a nosaltres, i veient la demanda que teníem, vam plantejar-nos fer un pas més". Així doncs, a finals de l'any passat van constituir-se com una cooperativa i van començar a cuinar a l'obrador de la Societat de Cervesa Artesenca, "que fa molts anys que treballen en aquest món, tenen una capacitat de producció més alta i disposen de tots els registres sanitaris", recalquen.

Proximitat i compromís amb Manresa

"Quan vam professionalitzar el nostre negoci vam tenir molt clar, des d'un primer moment, a qui ens volíem dirigir i per què", diuen els pares de Hoppit. En aquest sentit exposen que si bé és cert que el negoci de la cervesa artesana cada cop és més popular i hi ha molts pobles que tenen la seva pròpia, "a Manresa encara no ha passat". És per això que volen omplir aquest buit convertint-se en "la cervesa artesana que identifiqui la ciutat". I això ho portaran a la pràctica "oferint tastos i festes per donar-nos a conèixer i participant i implicant-nos en esdeveniments culturals perquè la gent sàpiga que som d'aquí i fem coses per la ciutat".

Tenint per bandera l'amistat, la proximitat, la senzillesa i el compromís amb Manresa, el lema de la cooperativa és Els petits plaers d'una vida senzilla. Tot i així, afirmen, "no ens volem tallar les ales: si algun dia la nostra proposta té èxit més enllà de la comarca, estarem encantats".

Dissabte 2 de juny, festa oberta de presentació

Les dues varietats de cerveses Hoppit es trobaran a mitja dotzena de bars i restaurants de Manresa a partir del mes de juny. Això coincidirà amb la festa que Tuneu, Pradas i Fernández estan organitzant per obrir-se a la ciutat i a la comarca, que tindrà lloc el dissabte dia 2.

Es durà a terme a la finca rural de Cal Segudet, a Castellnou de Bages, i començarà a les quatre de la tarda amb un tast de cerveses artesanes provinents de diferents llocs del territori i de formatges de cabra elaborats per una jove emprenedora de la Catalunya Central. També s'oferirà música en directe a càrrec de dues formacions locals i, finalment, un sopar de botifarra de quilòmetre zero acompanyada d'un pa artesà fet amb cervesa Hoppit de la mà del Forn de l'Arce de Manresa.

Malgrat que l'esdeveniment és obert i gratuït, tots aquells que vulguin participar en el tast de primera hora de la tarda hauran d'inscriure-s'hi prèviament enviant un correu a [email protected].