​Comencen les esperades obres de reurbanització del camí de la Gravera

L'actuació, que tindrà un cost de 528.000 euros i un període d'execució previst de 4 mesos, s'inicien aquesta setmana amb els treballs previs i dilluns que ve hi entraran les màquines

Els regidors Jordi Serracanta i Marc Aloy mostren un plànol amb les obres
Els regidors Jordi Serracanta i Marc Aloy mostren un plànol amb les obres | AjM
Redacció
09 de maig del 2018
Actualitzat a les 14:12h
El proper dilluns, 14 de maig, s'iniciaran les obres de reurbanització del camí de la Gravera, una reivindicació històrica del barri de la Mion-Puigberenguer, que permetrà dotar aquest vial de l'amplada necessària per tenir dos carrils de circulació i un recorregut per a vianants segur. Durant els 4 mesos que és previst que durin els treballs, el camí quedarà tallat al trànsit rodat, si bé es permetrà l'accés en vehicle als veïns directament afectats, sempre que sigui possible en funció de l'evolució de les obres.

Aquest matí s'ha fet la presentació dels treballs, amb el regidor d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy; i el regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta. L'obra es realitzarà en dues fases, per tal de minimitzar les afectacions al veïnat. La primera fase inclou l'àmbit comprès entre el passatge Padró (al barri de la plaça Catalunya) i el passatge Balsareny, inclòs aquest passatge. La segona fase inclou l'àmbit comprès entre el carrer Saragossa (al barri de la Mion) i la intersecció amb el passatge Balsareny.

Les tasques prèvies de senyalització de les obres han començat aquest dimecres, i el dia 14 es tallarà el camí de la Gravera al trànsit en general. Només es permetrà l'accés dels vehicles de veïns i en funció de l'estat de l'obra. Pel que fa als vianants, es garantirà un pas segur al llarg de tota l'obra.

Els regidors d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy; i Barris, Joan Calmet, faran una visita al barri aquest dijous a la tarda per explicar el detall de l'execució de les obres als veïns directament afectats.

En la presentació els regidors han remarcat que les afectacions de trànsit seran importants, amb el tall complet del camí (per als vehicles, no els vianants), però que és necessari per aconseguir una millora evident de l'estat del carrer, que un cop acabada la reurbanització serà més ample, còmode i segur. Les obres també comportaran que la línia de bus urbà no passi pel camí de la Gravera i faci un itinerari alternatiu, amb algunes parades que deixaran d'estar en servei. On no hi haurà canvis de trànsit seran als carrers Santiago Rusiñol, Mestre Albagés i passatge Padró, de manera que a l'entorn de l'escola Sant Ignasi no hi haurà canvis.

Els detalls del projecte

El projecte, que portarà a terme Grup Mas, consisteix en la urbanització de 400 metres del Camí de la Gravera, entre el passatge Padró (al barri de la plaça Catalunya) i el carrer Saragossa (Mion-Puigberenguer) i permetrà dotar aquest vial de l'amplada necessària per tenir dos carrils de circulació i un recorregut per a vianants segur, que permetrà connectar adequadament aquests dos barris de la ciutat. El projecte també contempla la renovació i ampliació de les xarxes de clavegueram, de reg i d'aigua potable, que fins ara no estaven recollides.

Actualment el Camí de la Gravera és un vial amb nombrosos dèficits funcionals i de conservació. El projecte preveu millorar-ne la secció transversal, resolent adequadament l'encaix entre la circulació rodada i per a vianants, i pretén també resoldre la connexió entre l'espai públic i les finques privades adjacents.

El nou camí tindrà una amplada total de 8 metres, dels quals 6 corresponen a la calçada, que tindrà dos carrils de circulació de tres metres. El recorregut de vianants consistirà en una vorera d'1,5 metres d'amplada i se situarà a la banda est del camí (en sentit pujada, a la dreta), a tocar de les cases. Per la banda oest (pujant, banda esquerra) hi haurà un espai de berma o protecció del talús de mig metre d'amplada.

El projecte té un pressupost total de 528.874,55 euros que serà finançat per l'Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa, que té la competència pel que fa a les xarxes d'aigua i clavegueram.

Afectacions a la mobilitat

Amb motiu de les obres hi haurà les següents afectacions a la mobilitat:
A partir del dilluns 14 de maig es tallarà completament el trànsit de vehicles del Camí de la Gravera entre el carrer Saragossa i Camí de Cal Xerraire. Es mantindrà l'accés a guals sempre que l'estat dels treballs així ho permeti.

L'accés al Barri de la Mion – Puigberenguer (escola bressol La Llum i Escola Puigberenguer) es realitzarà des de la plaça Bages – Av. Universitària i s'accedirà fins al camp de futbol i al carrer Saragossa des de carrer Pirineu. 

L'accés a Camí de Cal Xerraire i carrer Joan Maragall es realitzarà des del barri de la Plaça Catalunya. L'Avinguda Tudela, entre el carrer Solsona i el passatge Padró, serà en sentit únic de circulació en direcció a Pl. Catalunya, de manera que els vehicles que circulin per Av. Tudela en direcció a Camí de la Gravera es desviaran pels carrers Santiago Rusiñol, Mestre Albagés, Passatge Padró i accedir a Camí de Cal Xerraire o tornar a Av. Tudela en direcció Pl. Catalunya.

A partir del 14 de maig, el servei BUS MANRESA modificarà el seu recorregut a la Línia 3 Mion i Línia F Festiu. Quan circulin per carrer Martí i Pol es desviarà per Av. Tudela, Sant Fruitós, Pujolet, Ginjoler, Barcelona, Pl. Bages, Av. Joncadella, Sant Antoni Abat, Pica d'Estats (invertit de sentit de circulació) i carrer Cadí, on recuperarà el recorregut habitual.
En motiu d'aquestes afectacions les parades Escola Sant Ignasi, Gravera, Madrid i Pedraforca queden anul·lades i s'habiliten les seguents: Ginjoler, Barcelona, Pica d'Estats – Pedraforca.

Amb motiu del desviament del servei BUS MANRESA s'invertirà el sentit de circulació del carrer Pica d'Estats entre els carrers Sant Antoni Abat i carrer Cadí i es prohibirà l'estacionament en alguns punts de pas del transport públic com el carrer Pujolet, Sant Antoni Abat i Pica d'Estats.