Arrenquen els treballs per millorar els accessos a la mesquita de la Fàbrica de l'Aranya

Les obres permetran a l'oratori obtenir la llicència definitiva després de 14 anys d'activitat

Abdellah Anhari, president de la Comunitat Islàmica del Bages, Valentí Junyent i Marc Aloy
Abdellah Anhari, president de la Comunitat Islàmica del Bages, Valentí Junyent i Marc Aloy | Gemma Aleman
Gemma Aleman
08 de maig del 2018
Actualitzat el 09 de maig a les 16:19h
Les obres per millorar els accessos a la fàbrica del Salt de Manresa, popularment coneguda com la de l'Aranya i on, des del 2004, s'ubica una de les dues mesquites de la capital del Bages, ja han arrencat. Els treballs permetran millorar les entrades de l'edifici, catalogat com a bé cultural d'interès local, i dotar a l'Associació Cultural Islàmica del Bages de la llicència d'activitats definitiva per a l'ús com a oratori. Els treballs, pressupostats per 900.000 euros, s'executaran en el termini d'un any. El 80% l'assumirà la mateixa entitat religiosa. La mesquita Al Fath, que compta amb uns 3.000 fidels, passarà a anomenar-se Centre Cultural Islàmic de Manresa.

El regidor d'Urbanisme i Llicències de l'Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, ha explicat que els treballs s'estructuraran en dues parts. D'una banda, es construirà un nou volum que contindrà un nou nucli vertical de comunicacions, amb una escala comunitària i un ascensor. Aquest s'ubicarà a la banda nord de l'edifici, on ara hi ha un annex que serà enderrocat. Aquest nucli permetrà connectar totes les plantes de l'edifici entre si amb dos nous accessos: un a la cota de la via de Sant Ignasi i l'altre des de la plaça del Salt.

"A banda de resoldre el tema dels accessos per permetre l'evacuació, connectarà les dues plantes públiques", ha especificat el regidor, tot afegint que l'ascensor facilitarà "l'accessibilitat". La planta baixa de l'edifici és d'un particular –s'hi ubica una empresa-, la primera és on s'ubica la mesquita, mentre que la segona i la tercera són de titularitat municipal.

El nou volum serà de maó vist, similar al que té la xemeneia. A més, serà més baix que l'annex que s'enderrocarà, fet que permetrà "emfatitzar l'edifici", ha dit Aloy, tot recordant que es tracta d'un bé cultural d'interès local.

Nou accés a la mesquita

L'altra actuació que es durà a terme és a la banda oposada de la fàbrica, on es construirà un nou accés principal a la mesquita. Això suposarà l'enderroc del cos de planta baixa que hi ha adossat a la façana sud, a tocar del Camí de la Cova. Se'n construirà un de nou, més petit, que és per on s'accedirà a la mesquita. La resta de l'espai s'alliberarà i urbanitzarà, passant a formar part de l'espai públic.

Abdellah Anhari, president de la Comunitat Islàmica del Bages, ha explicat que, a banda del canvi en l'accés, s'hi farà un nou vestíbul i una escala. En aquest sentit, ha remarcat la voluntat d'apostar per uns canvis que fusionin "l'art català amb el musulmà" per tal que tothom "s'ho senti seu". I és que el centre islàmic, que ha renovat recentment la seva junta, vol apostar per "obrir-se més a la ciutat i aportar moltes coses pel desenvolupament de tots. Serà una mesquita pels manresans, independentment de la seva religió", ha afegit.

La reforma de la mesquita suposarà, a més, la integració del culte de les dones i homes "en un mateix espai i no per separat com fins ara", ha aclarit el president de l'entitat. S'adaptaran les aules "per tal de donar classes d'àrab i castellà" i es crearà "una cabina de traducció", ha afegit.

L'oratori canviarà el nom actual Al Fath per Centre Cultural Islàmic de Manresa. Segons ha remarcat Anhari, les millores busquen enfortir la mesquita. El president ha recordat que si la comunitat islàmica a Manresa ronda les 6.000 persones, prop de la meitat són usuaris de l'oratori de l'Aranya.

900.000 euros

El total dels treballs estan pressupostats per uns 900.000 euros. El nou nucli de comunicacions tenen un cost de 280.000 euros i estarà cofinançat per l'Ajuntament i l'Associació Islàmica del Bages. El termini previst d'execució és de 10 mesos. D'altra banda, l'actuació a la façana sud, l'assumirà íntegrament l'entitat. Es preveu que haurien d'acabar en un any. Anhari ha remarcat que l'entitat funciona gràcies a les aportacions dels seus usuaris i no de subvencions "el que ens permet actuar lliurement i sense pressions", ha insistit.

Mentre durin els treballs, ha afegit Anhari, l'oratori no suspendrà l'activitat sinó que "s'habilitaran espais per fer les oracions".

Regularitzar la situació

Segons ha remarcat Aloy, les obres a la Fàbrica de l'Aranya permetran regularitzar l'activitat de la mesquita, que funciona amb llicència provisional. L'Associació Cultural Islàmica del Bages va obtenir llicència per obrir la mesquita el 2004 i hi va començar l'activitat el juny del 2005. En créixer la comunitat i necessitar més espai, va comprar també la primera planta de la nau de la fàbrica, tot i que el planejament vigent en aquell moment no admetia l'ús religiós en aquell espai. Durant anys s'ha mantingut aquesta situació de provisionalitat.

El juny passat, després d'anys de debat, el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) va qualificar la fàbrica del Salt com a equipament amb un doble ús: comunitari (religiós) i de proximitat. Calia, però, un projecte d'edificació que permetés a l'activitat posar-se al dia normativament, especialment pel que fa a l'accessibilitat i a la seguretat, que és el que s'aconseguirà ara amb els treballs.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha recordat que es tracta d'una problemàtica a la qual calia posar remei. En aquest sentit ha agraït el consens amb totes les forces polítiques i la comunitat de veïns que han permès donar llum verda al projecte.

Nous usos per les plantes públiques

Els nous accessos també permetran donar nous usos a la planta 2 i 3 de la Fàbrica de l'Aranya, de titularitat municipal. La planta 2 ha estat reformada recentment per part dels alumnes de la Casa d'Oficis de Manresa però "no ens havíem plantejat quin ús donar-li", ha reconegut Aloy, tot remarcant que l'espai es trobava en una situació anòmala, ja que l'única manera d'accedir-hi era a través de la coberta. Ara, amb el nou accés, se solucionarà la problemàtica.

Pel que fa a la tercera planta, segons ha reconegut l'edil, es troba en una situació més precària i "no hi ha prevista cap intervenció". Per tant, a hores d'ara, no es planteja cap ús.