«Insignia», el vi limitat del celler Ramon Roqueta per celebrar 120 anys de trajectòria

'Insignia' és el vi que el celler Ramon Roqueta ha elaborat per celebrar 120 de trajectòria vitivinícola
'Insignia' és el vi que el celler Ramon Roqueta ha elaborat per celebrar 120 de trajectòria vitivinícola
Redacció
07 de maig del 2018
Actualitzat a les 12:49h
Amb motiu del 120è aniversari del celler Ramon Roqueta, ha sortit al mercat Insignia Col·lecció Privada 120 Aniversari, un nou vi nascut per ser la icona d'aquest celler, fundat el 1898 per Ramon Roqueta Torrentó, un emprenedor dinàmic d'una família lligada estretament a la viticultura des del segle XII.

Segons els propietaris del celler, aquest vi d'auto homenatge pretén "recollir l'essència del treball d'aquests anys" i palesar "el respecte i la passió que s'ha mantingut generació rere generació". Amb una producció limitada de 6.000 ampolles, Ramon Roqueta Insignia és un homenatge al llegat que va iniciar el seu fundador, Ramon Roqueta, i que han mantingut els seus descendents.

Un recorregut pel vinyer tradicional de Catalunya

La tradició agrícola de la família Roqueta es veu reflectida en aquest nou vi, un cupatge de garnatxa (75%), carinyena (20%) i sumoll (5%), varietats escollides en territoris on aquestes han trobat la seva millor adaptació.

La garnatxa s'ha seleccionat entre les millors vinyes ubicades en una zona de predominança calcària, per obtenir una fruita explosiva i elegant a la vegada, que en boca sigui amable i amb la típica golositat que aporta aquest raïm. La carinyena que forma part d'Insignia prové de vinyes plantades en sòls pobres, de textura arenosa i predominantment àcids, buscant intensitat i estructura i formant un tàndem perfecte amb la garnatxa majoritària en el cupatge. El toc de fruita més àcida i fresca l'aporta la sumoll, varietat oblidada fins no fa gaire que s'ha recuperat amb èxit a la regió i que expressa amb transparència el seu potencial de vivacitat i longitud en aquest vi.

Insignia s'ha elaborat de manera tradicional, veremant manualment en el moment òptim de maduració de cada varietat. La garnatxa i la carinyena s'han treballat amb un sistema de pigeage i maceracions que varien entre els 15 i 20 dies. La garnatxa i la carinyena, per la seva banda, han fermentat en dipòsit a 26º, i la sumoll ho ha fet a 22º. Per arrodonir el vi, aquest ha passat vuit mesos en bótes de roure europeu de gra fi.

El resultat és un beuratge negre de color vermell cirera que exhibeix molts aromes de fruites vermelles (maduixa i gerd) i d'herbes de bosc mediterrani.