El documental britànic «Sidney & Friends» i el curt italià «La giornata» guanyen la 15a edició del Clam

Els altres triomfadors ha estat l'alemanya "The last supper" (premi especial del jurat) i "Nosotros" (premi del públic) en la categoria de llargmetratges |"El vestido" (premi especial del jurat) i "Primeros dias" (premi del públic), en la categoria de curtmetratges, han completat el palmarès

Foto de grup d'organitzadors i guanyadors del Clam
Foto de grup d'organitzadors i guanyadors del Clam | Clam
Redacció
06 de maig del 2018
Actualitzat el 08 de maig a les 9:52h
El documental britànic Sidney & Friends, dirigit per Tristan Aitchinson, i el curtmetratge italià La giornata, de Pipo Mezapessa, han estat els dos grans guanyadors de la secció oficial del 15è Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya que s'ha clausurat aquest diumenge a la tarda a l'Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles.

Un altre de les triomfadores d'aquesta edició ha estat The last supper, una pel·lícula alemanya, dirigida per Florian Frerichs, que ha aconseguit el premi especial del jurat en la categoria de llargs. Nosotros, dirigida per Felipe Vara, ha estat el premi més votat pel públic.

En l'apartat de curtmetratges, El vestido, dirigit pel madrileny Javier Marco, ha rebut el premi especial del jurat, i Primeros dias, dirigit per Luis E. Pérez, ha estat l'obra més votada pel públic.

El documental guardonat Sidney & Friends, que tracta la història d'un jove intersexual a Kenia que ha de lluitar contra la incomprensió de la seva família, que el vol matar perquè pensa que està posseït pel dimoni, i que troba en un grup d'amics transgèneres l'autoestima, amor i un sentit de la vida. Ha recollit el premi el seu director Tristan Aitchinson, que sensiblement emocionat, ha agraït el premi i el seu missatge de denúncia i de respecte als drets humans.

El curtmetratge guanyador La giornata relata la mort l'any 2015 de Paola Clemente, una treballadora italiana que va morir de fatiga després de ser explotada als camps de treball.

La gala de clausura tanca una reeixida edició del CLAM

La cerimònia de clausura del festival ha estat dirigida per Enric Llort i presentada per la meteoròloga i presentadora de Betevé (BTV), Míriam Santamaría, i ha comptat amb cinc interpretacions musicals a càrrec del pianista Carles Viarnès, inspirats en cinc clàssics del cinema: Mag d'Oz, Cantant sota la pluja, Esmorzar amb diamants, Dos homes i un destí i Hair.

Els premis han estat lliurats Nacho Alba, cap de Màrqueting Spar, del Grup Miquel Alimentació; Maria Bosch, directora general d'Ibada i Fesmana; que són els principals espònsors privats del Clam; Jordi Comellas, director de Catalunya Film Festivals, i Serafí Vallecillos, director del Clam. 

Durant la gala, Míriam Santamaria ha recordat que el durant els 15 anys de Clam, aquest certamen s'havien inscrit més de 5.000 pel·lícules i, a tall anecdòtic, ha informat del temps que va fer el 9 de maig de 2004, quan se celebrava la cloenda del primer Clam.

A banda de la presència de Tristan Aitchinson, director del llargmetratge guanyador, durant la gala s'han rebut missatges d'agraïment de dos dels directors guardonats, l'italià Pipo Mezapessa i Felipe Vara.

La gala ha comptat amb la intervenció per vídeo de Mercè Sampietro, actriu catalana de teatre i cinema i expresidenta de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya. Sampietro ha posat en valor el treball de festivals amb temàtica social i de compromís amb els drets humans i ha animat el Clam a continuar treballant de la mateixa manera.

El discurs de cloenda ha anat a càrrec del director del Clam, Serafí Vallecillos, el qual ha felicitat els guanyadors i ha agraït totes les persones, empreses i entitats que l'han possible i, molt especialment públic. "Gràcies per acompanyar-nos, per donar sentit al nostre esforç i pel vostre afecte", ha dit.

Per a Valllecillos "el projecte és engrescador i estem demostrant que d'il·lusió i empenta no ens falta" i ha afegit que "cal insistir. Només l'educació i la cultura poden redimir un món que viu en el temor a la violència, la indignació pel desequilibri obscè en el repartiment de la riquesa i la impunitat d'aquells que exerceixen el poder des de la mentida i la corrupció". El director del Clam ha finalitzat el seu discurs afirmant que "a partir de demà comencem a treballar en la setzena edició, amb l'objectiu de sempre, que és seguir aportant el nostre granet de sorra en la construcció d'un país més solidari i més culte".

Per posar punt i final al festival s'ha projectat la darrera pel·lícula El orden divino.

Palmarès de la 15a edició del Festival Clam

Concurs de llargmetratges

- Premi del jurat: Sidney & Friend, dirigit per Tristan Aitchinson. Regne Unit.
- Premi especial del jurat: The last supper, dirigida per Florian Frerichs. Alemanya.
- Premi especial del públic: Nosotros, dirigit per Felipe Vara. Espanya.

Concurs de curtmetratges

- Premi del jurat: La giornata, dirigit per Pipo Mezapessa. Itàlia.
- Premi especial del jurat: El vestido, dirigit Javier Marco. Espanya.
- Premi especial del públic: Primeros dias, dirigit per Luis E. Pérez. Espanya.

Jurat i comitè de selecció 

El jurat de llargmetratges ha estat format per Àngel Amargant, Coordinador Festival Protesta de Vic; Jordi Bransuela, Director de fotografia, DOP, professor ESCAC; Jordi Bordas, Crític de cinema; Marta Nieto., Co-directora de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona; Àngels Santolària., Regidora d'Acció Social i Cooperació de Ajuntament de Manresa. El jurat de curtmetratges ha estat format per: Lluís Salgado, Periodista programes de cinema a TV3; Mouly Molist. Professora adjunta Escola de Cinema de Barcelona, ajudant de direcció; Laura Calavia. Ajudant de Direcció; Anna Felipe. Cap de cultura de Rac 1; Carles Canet. Director i productor audiovisual.

El Comitè de selecció ha estat format per Valentí Oliveras, Francesc Álvarez, Francesc Xavier Navarro, Romy Amrein i Amadeu Puig.