L'afectat per l'«apropiació» del bisbat aporta documents que demostren la seva propietat

El pagès mostra una trentena de documents que demostren que és amo de Sant Pere de Vallhonesta, una masia i una ermota de Castellfollit del Boix

Joan Casajoana durant la roda de premsa
Joan Casajoana durant la roda de premsa | UPagesos
Redacció
04 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:46h
Unió de Pagesos demana tant a ajuntaments com a consells comarcals i propietaris de cases pairals i masies que acudeixin al Registre de la Propietat per comprovar si s'han produït immatriculacions d'ermites i cases per part del Bisbat de Vic, a més de les que es van fer de dues esglésies i una casa al Bages denunciades pel sindicat. En aquest sentit, diverses persones ja s'han posat en contacte amb Unió de Pagesos per tal d'informar-se sobre aquestes actuacions.

El sindicat assessorarà els afectats valorant-ne la legalitat i les possibilitats de revertir les posibles immatriculacions del Bisbat de Vic. Cal recordar que aquest bisbat està format per 10 arxiprestats amb municipis a les comarques de l'Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona, Ripollès, Segarra, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Unió de Pagesos considera que aquestes actuacions podrien suposar presumptament un espoli de bens privats o públics i denuncia la manca de col·laboració per part de la majoria dels Registres de la Propietat consultats, ja que són molt restrictius a l'hora de facilitar informació global sobre les immatriculacions de l'Església, situació que causa indefensió a la pagesia perjudicada.

El sindicat va denunciar el 27 d'abril que el Bisbat de Vic havia immatriculat en el Registre de la Propietat l'església de Sant Pere de Vallhonesta i la casa que hi ha a la mateixa parcel·la, de 731 metres quadrats, a Sant Vicenç de Castellet, el propietari de les quals és Joan Casajoana, a més de l'ermita de Sant Jaume del Clot del Grau, a Castellfollit del Boix. El Bisbat de Vic, per la seva part, va respondre que la immatriculació s'havia portat a terme respectant la legalitat.

Joan Casajoana ha mostrat aquest divendres, en roda de premsa a Manresa, una trentena de documents per acreditar que tant l'església de Sant Pere de Vallhonesta com la casa que hi ha a la parcel·la són de la seva propietat i pertanyen a la seva família des de fa diverses generacions. Aquests documents ja els va aportar als representants del Bisbat en dues reunions mantingudes al setembre passat.