Manresa encapçala una inversió de 12 milions sobre investigació de l'aigua

Comptarà amb 12 milions d'euros per a fer de Catalunya un pol internacional en innovació del sector

Redacció
04 de maig del 2018
Actualitzat el 05 de maig a les 10:41h
El centre tecnològic Eurecat-CTM e Manresa ha acollit aquest divendres la primera reunió de la Comunitat RIS3CAT Aigua, que dedicarà un pressupost de 12 milions d'euros al desenvolupament d'un pla d'acció, amb projectes d'R+D+i estratègics, amb la finalitat que "Catalunya esdevingui un pol internacional de referència en recerca i innovació en l'aigua", ha destacat Xavier Martínez, responsable d'Aigües d'Eurecat-CTM i coordinador de la Comunitat RIS3CAT.

Actualment el sector català de l'aigua factura 4.480 milions d'euros, segons dades d'un estudi elaborat per la Generalitat de Catalunya a través d'ACCIÓ, representant un 2,2 per cent del PIB català i posicionant-lo com un sector industrial clau de l'economia catalana. L'objectiu de la Comunitat RIS3CAT Aigua, que suma 56 empreses, centres tecnològics i d'investigació, universitats i associacions, és transformar econòmicament el sector de l'aigua per "superar els reptes econòmics, ambientals i socials de futur", ha explicat el coordinador de la iniciativa, durant la trobada que ha marcat el tret de sortida. 

Segons ha exposat el coordinador, la Comunitat RIS3CAT Aigua permetrà al sector català de l'aigua adquirir les capacitats i desenvolupar els serveis i productes necessaris que permetin "no únicament donar resposta a les problemàtiques relacionades amb la gestió de l'aigua a nivell català", sinó també "poder posicionar-se a nivell internacional com a referent i com a proveïdor de tecnologia i serveis en el sector a nivell global". La iniciativa vertebrarà i cohesionarà territorialment tots els agents del camp de les aigües a Catalunya i "permetrà una connexió nacional i internacional de cara a obtenir el recolzament dels instruments de finançament de l'R+D+I", ha assenyalat.

Els projectes de la Comunitat RIS3CAT Aigua estaran focalitzats en l'economia circular, en el tractament d'aigües, la monitorització i suport a la decisió per a la qualitat de l'aigua i el desenvolupament de tecnologia per a sectors intensius. Aquests reptes abordats de forma específica pels projectes Digestake (Universitat de Girona-Lequia com líder), Regireu (Eurecat-CTM), Imaqua (Eurecat), Elde (Universitat Politècnica de Catalunya-INTEXTER), Watertur (Catalan Water Partnership) i Eflucomp (Eurecat-CTM), són els principals reptes identificats pel sector per tal d'aconseguir l'especialització necessària de cara a futur.

"La llarga trajectòria d'Eurecat-CTM en la participació i coordinació de grans projectes en el sector de l'aigua ha fet que les entitats participants l'escullin com a líder de la Comunitat RIS3CAT Aigua, atorgant-li la missió de donar suport en la consecució dels objectius plantejats i posicionant-lo com a referent en el sector", ha afegit Xavier Martínez.

A partir d'avui, la Comunitat RIS3CAT Aigua se centrarà en establir sinergies entre les empreses, potenciant la recerca i dinamitzant el sector, per garantir la salut i el benestar de les persones i del medi ambient, reduir el cost de gestió de l'aigua, conservar el recurs natural i transformar-ne els models de gestió cap a una economia circular.

La Comunitat RIS3CAT Aigua és una de les sis noves Comunitats RIS3CAT acreditades per la Generalitat de Catalunya a través d'ACCIÓ –l'agència per a la competitivitat de l'empresa-, una estratègia que compta per aquesta convocatòria amb un pressupost de 24 milions d'euros finançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea. Gràcies a aquests sis projectes atorgats en el pla d'actuació, la Comunitat RIS3CAT Aigua potenciarà l'economia i la indústria catalana mitjançant noves tecnologies i serveis que ajudin a millorar la gestió i la reutilització d'aquest recurs.