La Fundació Althaia apropa la música als pacients i familiars de l'hospital

El projecte "Música en vena" va arrencar amb diverses actuacions en directe a càrrec del Conservatori Municipal de Música de Manresa

Alumnes del Conservatori de Música tocant a Sant Joan de Déu
Alumnes del Conservatori de Música tocant a Sant Joan de Déu | Althaia
Redacció
02 de maig del 2018
Actualitzat a les 14:22h
La música va tornar a omplir els passadissos de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. La setmana passada va arrencar el projecte "Música en Vena. La música que cura" amb diverses actuacions en directe en diferents zones de l'hospital a càrrec d'alumnes i un professor del Conservatori Municipal de Música de Manresa. Aquests microconcerts es duran a terme un cop al mes amb l'objectiu d'ajudar a millorar el benestar i les estades hospitalàries de pacients, familiars i personal sanitari. 

Durant els sis anys des de l'inici del projecte Música en Vena, ja han realitzat més de 2.000 concerts en quinze hospitals de Madrid i cinc de Barcelona, però és el primer cop que el projecte arriba en un centre hospitalari de la Catalunya Central. Des del gener, la Fundació Althaia ha fet una aposta per portar l'art a l'hospital com una eina terapèutica més. Aquestes iniciatives ajuden a la humanització i a la qualitat de vida dels usuaris i dels seus familiars, i dels professionals de l'hospital.

El Quartet de corda GLAC, format per les alumnes del Conservatori Aina Fontanet i Lídia Antón (violins), Gemma Coll (viola) i Cèlia Navarro (violoncel), van actuar a la Unitat del Malalt Fràgil i a la Unitat de Cures Intensives (UCI). El Duet de violes, del professor del Conservatori Xavier García, i l'alumne Daniel Picón, van fer el concert a Pediatria i van poder acostar i compartir la música i el món de la viola amb els infants i joves pacients de l'hospital.

A l'àrea de Neonats, on els nadons estan monitorats, es va poder observar com els hi van baixar les constants vitals mentre tocaven. Tal com diu l'evidència científica, escoltar música té efectes biològics i fisiològics beneficiosos per la salut del pacient i permet millorar el control de l'ansietat i del dolor. 

En el cas de l'UCI, està comprovat científicament que la música actua sobre l'estat d'ansietat en pacients amb ventilació mecànica i els seus efectes principals són la reducció de la freqüència respiratòria i de la pressió arterial sistòlica. La música activa àrees del cervell implicades en la memòria, la funció cognitiva i les emocions i ajuda a la disminució dels dies d'ingrés del pacient. 

Música en Vena també va ser una experiència enriquidora pels alumnes del Conservatori que, a part d'entretenir als pacients, van poder observar els efectes terapèutics de la seva actuació. 

L'art a l'hospital

La setmana passada hi va haver l'actuació de la coral manresana Font del Fil a l'Hospital Sant Joan de Déu i al CSAM. I és que Althaia segueix apostant per la introducció de l'art a l'hospital. Fins al moment, ha acollit diverses actuacions de música en directe i exposicions sobre el Banc de Sang, el càncer de mama, i salut mental, entre moltes altres, i ja estan programades diverses mostres pels següents mesos. La intenció és apropar l'art i la cultura a la ciutadania i oferir un entorn més amable a usuaris, familiars i treballadors.