Un miler d'alumnes de la Catalunya Central passaran aquesta setmana pel Clam

Alumnes de l'Escola Catalunya en una sessió de cinema del Clam
Alumnes de l'Escola Catalunya en una sessió de cinema del Clam | Clam
Redacció
02 de maig del 2018
Actualitzat a les 9:57h
El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (Clam) ha enfilat la seva segona i última setmana del 15a edició amb un munt de propostes d'interès, una de les quals és l'oferta educativa del certamen, una iniciativa que enguany s'ha reforçat de forma molt important amb l'objectiu d'atraure nous públics i, principalment, fomentar i promoure entre els més joves el cinema compromès i de sensibilització de valors de la solidaritat i els drets humans.

En aquesta edició, més d'un miler d'alumnes –el doble que el 2017- passaran pel festival. Seran alumnes de primària i secundària de Manresa, Navarcles, Avinyó (es va fer el 27 d'abril), Súria, Sant Joan i Sant Feliu de Sasserra que, en horari lectiu, dimecres, dijous i divendres, participaran en el visionat de les pel·lícules seleccionades, que es complementa amb debats previs o posteriors amb la voluntat d'educar en la lectura i comprensió del llenguatge cinematogràfic.

Per als alumnes de primària s'ha programat la pel·lícula Ocell de pas (França-Bèlgica); i per als de secundària la pel·lícula nord-americana Yo, él i Raquel i La Chica Dormida (Austràlia). L'oferta per als més joves es complementa també amb la secció Clam Kids del festival que dissabte, a les 12 del migdia a Navarcles, projectarà La revolta dels contes (Gran Bretanya-Suècia).

La programació per a alumnes de primària

En la línia dels films dels germans Dardenne, sota una aparent simplicitat, aquest conte iniciàtic amaga una bella paleta d'emocions i de temes: l'amistat, la sobreprotecció dels pares, la discapacitat, la superació dels límits, la necessitat de llibertat i d'autonomia dels nens i les nenes, la recerca d'un espai propi i el donar valor a les petites coses.

Ocells de pas. (Les oiseaux de passage) (2015)

Dir: Olivier Ringer. França-Bèlgica. 84 min.

Sinopsi:

La Cathy té un pare amb pensades molt curioses: pel seu aniversari, li ha regalat un ou d'ànec amb la intenció que el covi i que després sigui la seva mama. Però, casualment, a qui primer veu el petit ànec en néixer és la Margaux, una amiga de la Cathy que va en cadira de rodes. L'aneguet l'ha identificat com a mare seva, però els pares no se'n volen fer càrrec. Per protegir i salvar l'ocell, les dues nenes s'escapen i emprenen una aventura de llibertat, un periple en què descobriran molt més sobre elles mateixes que sobre el rescat d'un palmípede.

La programació per a alumnes de secundària

L'organització proposa dues pel·lícules que ha estat seleccionades seguint els criteris de qualitat cinematogràfica i d'interès social amb què el Clam orienta tota la seva programació. En aquest cas, a més, es busca que la temàtica sigui d'interès per a un públic jove i que faciliti la reflexió a l'entorn de qüestions d'actualitat amb què es puguin sentir interpel·lats.

Yo, él y Raquel. (Me and Earl and the Dying Girl) (2015)

Dir: Alfonso Gomez-Rejon. Estats Units. 105 min.

Sinopsi:

Greg passa l'últim any de l'institut de la forma més anònima possible, evitant tot tipus de relacions, mentre en secret fa estranyes pel·lícules amb el seu únic amic. Aquesta situació canviarà quan la seva mare l'obliga a fer-se amic d'una companya de classe amb leucèmia.

La chica dormida. (Girl asleep) (2016)

Dir: Rosemary Myers.Austràlia. 77 min.

Sinopsi:

Finals dels 70. I final de la infància per a Greta, que no només acaba d'aterrar en una nova escola, sinó que està a punt de fer quinze anys i dir adéu a la innocència. Mentr la seva mare prepara una festa a la qual convida a tots els amics (i enemics) de la seva filla, Greta se sent cada vegada més assetjada per tots: per la seva germana gran, els seus companys de classe i fins i tot pel seu únic amic, el perdedor Elliott. Llavors, al mig de la festa, s'obre una caixa de música màgica i Greta fuig al bosc del seu inconscient ... per trobar-se allà amb els fantasmes de la infància i les pors de fer-se adult. Sobreviurà?

Clam Kids

Dissabte, 5 de maig, a les 12 del migdia. Navarcles

La revolta dels contes. Gran Bretanya, Suècia 2016, animació. 61 minuts, VC

Direcció: Jacob Schuh, Jan Lachauer

Sinopsi:

La Revolta dels Contes és una adaptació del bes-seller de Roald Dahl, Revolting Rhymes, que reinventa els contes de fades amb humor i intel·ligència. Imaginem que la Caputxeta Vermella i la Blancaneus són velles amigues...Farien una aliança per desfer-se dels famosos predadors o d'una sogra assassina.