Prop de 400 veus clamen per la igualtat i l'anticapitalisme en un Primer de Maig sense incidents

La manifestació, que ha tingut una durada de prop de dues hores, ha començat a la Ben Plantada i ha acabat a la plaça Major

Prop de 400 persones han participat en la manifestació de l'1 de Maig a Manresa
Prop de 400 persones han participat en la manifestació de l'1 de Maig a Manresa | AFT
01 de maig del 2018
Actualitzat el 02 de maig a les 21:00h
Banderes estelades, d'Acció Lila, de la CGT, d'Arran, de la CNT, d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, d'Endavant i de la PAHC han estat les ensenyes de la manifestació de l'1 de Maig a Manresa. Prop de 400 persones han recorregut gairebé dos quilòmetres des de la Ben Plantada fins a la plaça Major de la ciutat, encapçalades per una pancarta blanca on hi posava, amb lletres majúscules negres i vermelles, Nosaltres produïm, nosaltres decidim.

L'ambient era distès tot i que no es podia evitar una certa tensió, sobretot tenint en compte el que va passar durant la mobilització de l'any passat, que va acabar amb batusses per part dels Mossos i amb dues persones detingudes. En aquest sentit, uns quants individus s'han col·locat al principi de la corrua per assegurar el bon desenvolupament de la marxa. Una marxa que ha fet aturades en diversos punts del recorregut per pronunciar manifestos a favor de la igualtat social i laboral; contra el sistema capitalista, i de rebuig cap al racisme i el patriarcat, però també cap a la violència policial.

Amb tres megàfons repartits entre els participants en l'acte s'han anat corejant consignes com "nativa o estrangera, la mateixa classe obrera"; "què fa la policia? Tortura i assassina"; "anticapitalistes"; "qui sembra la misèria recull la ràbia", o "els carrers seran sempre nostres". També ha ressonat la màxima "la talla 34 m'apreta la patata i la talla 38 em té el cony cuit" quan s'ha fet una parada davant de la botiga Zara del carrer Guimerà, on un grup d'encaputxats hi ha tirat ous amb pintura lila tot exclamant que "assenyalem Inditex per la pressió estètica a la qual sotmet principalment la dona i que atempta contra la seva autoestima".  Una acció semblant s'ha dut a terme a la seu que el BBVA té al carrer Guimerà, on s'hi han enganxat cartells amb frases com "aquest banc desnona" o "aquest banc estafa".

El moment aparentment més tens s'ha viscut quan la massa s'ha dirigit de la plaça Sant Domènec al carrer del Born. Va ser en aquest vial de la ciutat on l'any passat hi va haver el conflicte amb els agents dels Mossos. Aquest 1 de Maig, però, no hi havia pràcticament cap agent, a la via en qüestió: només dos Mossos i dos agents de la Policia Local de la ciutat que estaven força més endavant de la multitud.

De fet, l'organització policial ha canviat radicalment respecte l'1 de Maig passat. Si bé fa un any els agents es van concentrar en punts concrets de la ciutat, en aquesta ocasió, tot i ser nombrosos, s'han repartit per les diverses zones del recorregut de la manifestació; sempre situant-se als carrers del costat o en llocs on no entorpissin la marxa. En aquest sentit, hi ha hagut vigilància policial en començar la manifestació; un furgó dels Mossos i cotxes de la Policia Local a Crist Rei; un furgó al carrer Canonge Mulet; una furgoneta dels ARRO a la cruïlla entre el carrer Guimerà i el carrer Sant Joan Baptista la Salle; una altra a la cruïlla Guimerà-carrer Casanova; una més a la Muralla de Sant Domènec, i dues a la plaça Major.
 

L'organització policial ha estat diferent a la de l'any passat Foto: AFT



"Com més policia hi hagi, més sortirem al carrer"

Un dels moments que ha arrencat més aplaudiments per part dels manifestants ha estat quan s'ha llegit un text en record als fets viscuts l'1 de Maig passat a la capital del Bages. Just a la cruïlla entre el carrer Urgell i el del Born, un membre de l'esquerra independentista ha agafat un dels megàfons per posar de manifest l'actuació policial "orquestrada per criminalitzar el moviment popular de Manresa" que es va viure fa un any. Denunciant, ferventment, els fets ocorreguts, el jove ha acabat dient que "la repressió policial no ens aturarà" i "com més policia hi hagi, més sortirem al carrer".

Un taüt negre i anticapitalista, en flames

La manifestació ha acabat a dos quarts de dues del migdia a la plaça Major. Allà, tots els col·lectius participants en la marxa s'han posat en rotllana i han admirat com, al centre de la rodona, cremava un taüt negre, amb símbols capitalistes i nazis. La jornada ha clos amb la lectura d'un manifest unitari, on s'ha fet referència al poder de la classe obrera que, "tot i ser el 99% de la població, seguim sent explotades, reprimides i assassinades". El text també ha incidit en la "doble explotació" que pateixen les dones treballadores i en el fet que, encara ara, "cobren menys que els homes".

Denunciant que "les persones migrades són les que estan més oprimides perquè no només se'ls margina des de l'àmbit laboral sinó també en el del dret a l'habitatge i en les pensions", el manifest ha acabat recordant la precarietat laboral dels i les joves i l'"angoixant" situació econòmica en la qual es troben les persones jubilades.
 

La manifestació ha acabat a la plaça Major, on s'ha cremat un taüt negre símbol del capitalisme i el nazisme Foto: AFT