Sant Vicenç reivindica l'entorn de Sant Pere de Vallhonesta per a la celebració de l'Aplec

L'alcalde Joan Torres manifesta que un conflicte que afecta el propietari de l'entorn amb el Bisbat de Vic no hauria de perjudicar el conjunt de veïns i veïnes que aquest any s'han hagut de desplaçar fins a la Serra

Alcalde i regidors de l'Ajuntament de Sant Vicenç a Sant Pere de Vallhonesta
Alcalde i regidors de l'Ajuntament de Sant Vicenç a Sant Pere de Vallhonesta | AjSVC
Redacció
01 de maig del 2018
Actualitzat a les 11:11h
L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha protagonitzat aquest diumenge al matí una acció simbòlica i reivindicativa per demanar que l'entorn de Vallhonesta continuï essent l'escenari de l'Aplec de Vallhonesta. La festa, d'origen medieval, i que se celebra de manera ininterrompuda des de fa més de 60 anys en aquest espai, s'ha traslladat aquest any a la Serra. L'equip de Govern, liderat per l'alcalde Joan Torres, acompanyat per la regidora del PSC al consistori, Miriam Rubio, i amb el suport dels grups d'ERC i ICV ha fet públic des de Sant Pere de Vallhonesta el seu posicionament davant el trasllat de la festa.

Una situació injusta

L'alcalde Joan Torres ha manifestat que "qui surten perjudicats pel trasllat d'espai han estat els veïns i veïnes del municipi en una situació injusta i que no té cap sentit". Des del consistori no s'entén per què el propietari de Sant Pere de Vallhonesta no ha permès celebrar la festa a l'entorn de l'ermita i de Cal Campaner, tal i com s'ha fet des de fa més de 60 anys. Joan Torres ha afegit que darrere aquesta negativa de no deixar celebrar la festa al lloc de sempre "hi ha la voluntat de vendre la propietat d'una part de la muntanya per part del propietari, el senyor Joan Casajoana". Durant els darrers dies s'ha fet públic un conflicte sobre la propietat de Sant Pere de Vallhonesta i de Cal Campaner. El Bisbat de Vic assegura que el conjunt és de la seva propietat i demana al fins ara propietari Joan Casajoana que demostri la propietat de l'ermita i de Cal Campaner. Mentrestant, el Bisbat de Vic ha assegurat que cedeix l'ús d'aquest entorn de manera altruista al Centre Excursionista.  

Intent de venda l'any 2007

L'alcalde Joan Torres ha explicat aquest matí que l'any 2007 el senyor Joan Casajoana va intentar vendre un tros de la muntanya per un valor de prop de 400.000 euros. El consistori es va negar a comprar la propietat per aquest preu tenint en compte "el cost que vam considerar del tot desproporcionat", apunta Joan Torres. Més endavant es va negociar la compra de 25 hectàrees de la propietat per part de l'Ajuntament, però no es va arribar a un acord tampoc. Finalment, Torres comenta que "davant aquest historial de negociacions entenem que la propietat ens pressiona per intentar que li comprem uns terrenys que ara estan en conflicte amb el Bisbat de Vic. Davant aquest escenari qui hi surt pendent són tots els veïns i veïnes i cal fer-ho públic i expressar el nostre descontentament". Des de l'Ajuntament es demana al senyor Casajoana que faci explícit els motius pels quals aquest any no ha permès la celebració de la festa a Sant Pere de Vallhonesta.

A l'acabar aquesta acció de protesta, una representació de l'equip de Govern sense la presència de l'alcalde Joan Torres per fer notar el rebuig institucional davant aquesta injustícia, s'ha desplaçat a la Serra per participar de l'Aplec i fer costat als veïns i veïnes.