Bea Talegón conquista Manresa amb una xerrada sobre la República Catalana

La xerrada, organitzada per la ANC, també va comptar amb la participació del membre de la Marea Pensionista Josep Cónsula

La periodista Bea Talegón contestant a les preguntes del públic
La periodista Bea Talegón contestant a les preguntes del públic | Sílvia Rius
28 d'abril del 2018
Actualitzat el 30 d'abril a les 18:46h
Aquest dissabte al matí unes 250 persones s'han reunit a la cruïlla entre el Mercat de la Sagrada Família i el CAP Foneria en un acte organitzat per la ANC i protagonitzat per la popular periodista Beatriz Talegón i Josep Consula, membre de la plataforma Marea Pensionista. 

Beatriz Talegón començava la seva intervenció reflexionant sobre la situació actual: "És trist comprovar com s'està manipulant la informació, com s'està mentint deliberadament a la societat espanyola, per no voler fer-los entendre que això que està passant aquí no va d'independència, això va de democràcia". Amb aquestes paraules Beatriz Talegón ha qüestionat, durament, els motius per els quals s'ha arribat a la situació actual i ha criticat molt durament els poders i la elit espanyola: "A dia d'avui està quedant en evidència que no vivim en un estat democràtic o en un estat de dret".

Talegón: "La nit del 1-O, a Espanya, la gent estava veient Masterchef"

Per a la periodista castellana el desconeixement sobre el que realment va passar durant el referèndum de l'1-O és l'exemplificació perfecte de la manipulació total dels mitjans de comunicació. Talegón explicava, sota la mirada incrèdula del públic el següent: "A Espana s'està mentint a la població, se la està desconnectant i desinformant. Crec que és necessari que sapigueu que tota espanya, al encendre la tele estava veient MasterChef. A Espanya ningú sap el que va passar l'1-O, per molt que us pugui sorprendre encara no han vist les imatges de violència de la policia contra el poble de Catalunya". 
 
Les seves crítiques als mitjans de comunicació espanyols han continuat, explicant la pena que sent al observar com, segons la periodista, "s'està manipulant la informació, com s'està mentint deliberadament a la societat espanyola, per no voler fer-los entendre que això que està passant aquí no va d'independència, això va de democràcia."

Davant de la pregunta del públic sobre com es pot lluitar contra aquest desconeixement Talegón fa una crida per a que el poble sobirà de Catalunya expliqui al poble espanyol, mirant-se als ulls, que son els CDR, què és la república i que significa ser un poble sobirà.

Segons explicava la periodista en moments com els que s'estan vivint els mitjans de comunicació haurien de ser més importants que mai, però sota el seu punt de vista "estan fent un paper lamentable". Talegón, també ha volgut aprofitar l'ocasió per a denunciar la censura que periodistes crítics al Govern espanyol i afins al moviment catalanista estan rebent per part dels mitjans de comunicació amb l'objectiu de crear una línia d'opinió unitària: "M'han dit que fins que no passi el tema català millor que no parlem". 

Talegón no ha volgut deixar escapar la oportunitat per a fer una crida a defensar tv3: "S'ha de defensar tv3, l'ataquen perquè saben que és l'únic canal de tv que realment explica les coses com passen, per això la volen tancar". 
 

La periodista Bea Talegón en un moment de la xerrada a Manresa Foto: Silvia Rius


"Han volgut copiar l'estratègia que tan bé els va sortir a Euskadi, però no els hi està sortint bé perquè aquí ningú dona suport a la violència"

Beatriz Talegón no ha volgut deixar passar l'ocasió per a reflexionar sobre les semblances que s'estan produint entre el cas català i basc. La periodista ha relatat com des de l'estat es vol repetir la jugada, criminalitzant de la mateixa manera que es va fer amb la societat basca els moviments, associacions i partits independentistes i els CDR, però "Aquí no els hi està sortint bé perquè aquí cap grup està legitimant l'ús de la violència, ni ho farà mai. La única violència és la que està exercint el Règim del 78, utilitzant els mitjans de comunicació majoritaris per a generar un relat absolutament fals, com si aquí hi haguessin persones violentes, criminalitzant la ideologia identitària catalana, als partits i moviments independentistes quan la pròpia constitució avala la llibertat d'ideologia, de pensament i d'associació i reunió. 

"S'ha d'explicar a la societat espanyola que la unitat d'Espanya no significa absolutament res"

Talegón ha posat de manifest la necessitat d'explicar, recuperant una llei de memòria històrica el que realment està passant i ha passat a Espanya en les últimes dècades. "El que realment els preocupa a les més de 400 famílies que porten anys manipulant aquesta guingueta és que es sàpiga la veritat. Per això no volen ni sentir a parlar de la memòria històrica: La memòria històrica és saber el que realment va passar, ja toca que en aquest país es sàpiga la veritat. Quantes persones es van fer amb empreses, cases, terres i propietats amb tret al clatell i amb el silenci de la presó injusta, inventant-se processos judicials sense proves? Això és el que volen enterrar amb el silenci de la transició i no posant en marxa una llei digna de memòria històrica per saber qui és qui en aquest país".

Talegón ho té clar, per a ella és necessari fer molta pedagogia, explicar al poble espanyol que "la unitat d'Espanya no significa absolutament res, que només beneficia a les famílies que sempre han estat al poder i a ells la unitat del territori els hi és igual, el que els interessa és la unitat de la seva màfia". 
 

La popular periodista substitueix el llaç groc per el símbol de la República de la guerra de les galàxies i una xapa de la universitat de St. Esteve dels Roures Foto: Sílvia Rius


El sistema electoral a debat

Un dels punts que més ovacions s'ha emportat durant el seu discurs ha estat al reflexionar sobre el sistema electoral. Segons la periodista és molt il·lús pensar en un sistema net d'eleccions en una societat totalment corrompuda per la corrupció i les màfies: "Si la justícia no és justa, si els mitjans de comunicació menteixen i si els que ens han de gestionar ens roben, per que creieu que les eleccions són la única cosa neta d'aquest país?". 

Davant de la dura afirmació de la periodista, des del públic s'ha reflexionat que fins hi tot en un sistema corromput l'independentisme va guanyar les passades eleccions. Talegón però creu que va ser així gràcies a les iniciatives de recomptes paral·lels: "Personalment crec que vau guanyar les eleccions perquè la ANC es va preocupar de controlar paral·lelament, sinó ho haguéssiu fet, tinc la sensació de que els resultats poder no haurien estat els mateixos". 
 
"Soc independentista perquè aquest país, aquest sistema, aquest govern no em representa. Si això és Espanya, jo no soc espanyola"

Per a finalitzar la seva intervenció la periodista s'ha mostrat, novament, molt crítica amb la situació actual: "Han aconseguit que no em fiï de la justícia, dels cossos de seguretat de l'estat,  o dels mitjans de comunicació i les institucions que diuen que ens representen.". Davant d'aquesta situació, Beatriz Talegón ha estat molt taxativa al assegurar que ella no es sent espanyola si això és el que realment significa ser espanyola. 
 

Josep Cónsula durant la seva intervenció Foto: Sílvia Rius


Josep Cónsula: "En aquests moments s'està retallant la dignitat humana" 

Per la seva part Josep Cónsula, ex treballador metalurgic, jubilat, membre de la Universitat Comunista dels Paisos Catalans i membre de la plataforma Marea Pensionista ha denunciat la deriva restrictiva que l'estat espanyol està adoptant. Josep Cósula, desprès de fer un petit repàs a l'actualitat ha volgut concloure el seu discurs amb la següent conclusió: "En aquest moment les retallades van molt més enllà de la sanitat, l'educació, les pensions... en aquest moment s'està anant molt més enllà, la ofensiva del Gobern espanyol, com a portaveu del capitalisme, és una retallada de la dignitat humana".

El membre de la Marea Pensionista creu que "no només s'ha de lluitar contra la deriva autoritària de l'estat sinó que s'ha denunciar tots aquests factors per a que en la república que volem construir no hi siguin".
 

La periodista Bea Talegón firmant el seu llibre a Manresa Foto: Sílvia Rius


Al finalitzar la xerrada i el torn obert de preguntes, la periodista s'ha quedat més de mitja hora firmant exemplars del seu llibre i saludant a tots aquells que han assistit a l'acte.