Aprovada la renovació de l'expedient de contractació del menjador escolar i les seves beques

Ple del Consell Comarcal del Bages d'aquest dijous
Ple del Consell Comarcal del Bages d'aquest dijous | CCBages
Redacció
27 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:49h
"Una passa més en la consolidació d'un model de suport als municipis en matèria de menjador escolar que vetlla per la qualitat dels productes oferts a l'alumnat i garanteix la universalització de l'accés al menjador escolar a tots els nens i nenes que ho necessitin, evitant que la manca de recursos econòmics deixi fora a cap nen o nena". Amb aquestes paraules defineix el conseller de l'Àrea d'Educació, Eloi Hernàndez, les dues convocatòries aprovades aquest dijous 26 d'abril, en sessió plenària, relatives al servei de menjador escolar. 

D'una banda, es va aprovar l'expedient de contractació de la concessió del servei de menjador als centres educatius públics i escoles bressol municipals a la comarca del Bages per als cursos 2018/19 i 2019/20, prorrogable per als cursos 2020/21 i 2021/22. Aquest punt de l'ordre del dia va ser aprovat amb 19 vots a favor dels grups d'ERC-AM, ICV-E, PSC-CP i el Grup Mixt Demòcrates, i 13 abstencions dels grups de CiU i CUP-PA. D'altra banda, el ple també va aprovar per unanimitat les bases reguladores per a concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva per a l'atorgament d'ajuts individuals de menjador adreçats a l'alumnat d'ensenyaments obligatoris i de segon cicle d'educació infantil escolaritzats en centres educatius sufragats amb fons públics per al curs escolar 2018/2019.

El concurs de menjador: responsabilitat, compromís i vocació de servei

Atenent el caràcter social i educatiu del servei de menjador escolar gestionat per l'ens comarcal, el Consell va aprovar un concurs en què es vetlla per la potenciació de la producció ecològica, la producció integrada i els productes de temporada i proximitat, optant així per utilitzar de manera freqüent productes produïts a la comarca.

També es millora la ràtio d'alumnes per monitor per tal de donar millor atenció als infants i es continua valorant l'oferiment de cuidadors-vetlladors i monitors de parla anglesa. Un altre dels punts destacats és l'agrupació de les escoles per lots per donar opció a les empreses petites a participar en el concurs, d'acord amb la nova de Llei de Contractes del Sector Públic. A més, es manté el sistema de cuines centrals per garantir que els àpats es cuinen diàriament a la comarca.

Beques menjador: persistència per atendre la totalitat d'infants que ho necessiten

Després d'adjudicar més de 2.500 beques de menjador escolar durant aquest curs, el Consell Comarcal va aprovar les bases reguladores del proper curs escolar amb criteris similars a l'anterior convocatòria. D'aquesta manera, es mantenen les dues tipologies de beca, la del 50% i la del 100%. No obstant això, des del Consell Comarcal s'ha corregit l'adjudicació de beques en el cas de custòdies compartides, permetent que pugui sol·licitar la beca un dels progenitors o tots dos. 

A causa dels requeriments d'hisenda, continua sent obligatori que l'alumnat s'identifiqui amb el NIF a l'hora de sol·licitar l'ajut, un fet que ha propiciat la intervenció del Consell Comarcal per tal de resoldre aquesta situació. "Des del Consell Comarcal estem fent totes les gestions possibles amb el Síndic de Greuges, l'ACM i l'Agència Tributària de Manresa perquè cap infant es pugui quedar fora. Treballem intensament per garantir la igualtat d'accés als ajuts per part de tots els infants que ho necessiten", conclou Eloi Hernàndez.

Acte de denúncia previ a l'inici del ple

Abans de començar la sessió plenària del Consell Comarcal del Bages, el president Agustí Comas ha llegit el següent text contra la sentència del cas de 'la Manada':

"Des del Consell Comarcal del Bages rebutgem contundentment la sentència de la manada que s'ha fet pública aquest migdia.

Volem un país on la violència contra les dones en cap cas estigui legitimada sinó que es condemni i es rebutgi.

La sentència d'avui condemna per abús sexual i no per violació grupal els fets que van passar durant les festes dels San Fermines del 2016. No es té en compte la intimidació, l'actuació grupal ni la vulneració de la intimitat.

És evident que la justícia molts cops no empara a la seva ciutadania per igual i ha sortit a la llum el biaix patriarcal que la perverteix i que encara la fa més injusta per les dones.

No és No! Cap violació és justificable o interpretable.

La violència masclista és una xacra que cal eradicar urgentment i seguirem treballant fins a aconseguir-ho".