El Bisbat diu que «la immatriculació» de les capelles i la masia «no és una apropiació»

El Delegat Episcopal del Bisbat de Vic, Francesc Xavier Bisbal, ha volgut posar en valor que el fet que les ermites siguin parroquials "significa que estan al servei de tot el poble"

27 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:10h
Activitat lúdica vora l'ermita de Sant Pere de Vallhonesta
Activitat lúdica vora l'ermita de Sant Pere de Vallhonesta | ACiM
Arran de la denúncia pública que ha fet aquest divendres Unió de Pagesos sobre l'apropiació per part del Bisbat de Vic de dues capelles i una masia propietat de Joan Casajoana a Sant Pere de Vallhonesta, a Sant Vicenç de Castellet, i a Castellfollit del Boix, el Delegat Episcopal del Bisbat de Vic, Francesc Xavier Bisbal, ha respost en el seu prefil de Facebook dirigint-se al poble de Sant Vicenç. Tot plegat a l'espera que el Delegat Episcopal relacionat amb el patrimoni cultural, Josep Martínez, comparegui a les 5 de la tarda en una roda de premsa tancada a les agències EFE i ACN.

Bisbal ha fet un apunt en el seu perfil de Facebbok per aclarir que, segons ha explicat, "la immatriculació [d'una propietat] no és una apropiació o una expropiació", és un procés de "regularització de les propietats eclesials" que anteriorment, "per un tema legal", no es podia fer.

També ha apuntat que la regularització de les dues capelles i la masia com a propietat de la parròquia "no és una arbitrarietat", es basa en documentació "molt antiga", ja que aquesta fou "la primera parròquia de Sant Vicenç, amb llibres i cementiri propi". En aquest sentit, segons assegura Bisbal, el Bisbat de Vic ha demanat a Joan Casajuana que aporti documentació que acrediti que ell n'és el propietari "i fins al dia d'avui no ha presentat res". Si la presentés i pugués demostrar la seva propietat, l'Església no tindria cap problema en rectificar.

Bisbal ha volgut posar en valor que el fet que les ermites siguin parroquials "significa que estan al servei de tot el poble", i així es va fer saber al seu moment "a l'equip de govern, a l'oposició i al Centre Excursionista". O sigui que el fet que sigui de la parròquia "significa que no es vendrà mai i que seguirà com un patrimoni al servei de tots".

Finalment, el Delegat Episcopal ha volgut denunciar que l'Aplec de Vallhonesta "ha de canviar de lloc enguany" a causa, "única i exclusivament", de què Joan Casajuana "no vol cedir els terrenys colindants".