Unió de Pagesos denuncia que el Bisbat s'ha apoderat de dues capelles i una masia al Bages

Fa una crida a propietaris de masies i cases pairals de la comarca que tinguin edificacions religioses en el seu terreny a verificar que segueixin al seu nom

Joan Casajoana, pagès afectat, mostra l'església de Sant Pere de Vallhonesta i la masia familiar del costat
Joan Casajoana, pagès afectat, mostra l'església de Sant Pere de Vallhonesta i la masia familiar del costat | Gemma Aleman
Gemma Aleman
27 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:08h
Unió de Pagesos denuncia que el Bisbat de Vic s'ha apropiat d'amagat" de dues ermites i d'una masia familiar al Bages. Concretament, de la capella de Sant Jaume del Clot del Grau, a Castellfollit del Bages, de l'església de Sant Pere de Vallhonesta, a Sant Vicenç de Castellet, i de la masia familiar del costat, la casa de Cal Campaner. Joan Tatjé, membre de l'executiva comarcal d'Unió de Pagesos al Bages, ha fet una crida als propietaris de masies i cases pairals que tinguin aquest tipus d'edificacions a les seves terres a verificar qui és el propietari, ja que creuen que es poden haver donat més casos. El propietari dels terrenys on s'ubica l'església de Sant Pere de Vallhonesta ha anunciat que durà al bisbat a judici per recuperar-ne la propietat.

Tatjé ha explicat que el Bisbat de Vic ha immatriculat en el Registre de la Propietat l'ermita i l'església sense advertir els afectats. "Això és apropiar-te d'alguna cosa que no et pertoca", ha denunciat el membre de l'executiva, tot preveient que es poden haver donat més casos. "Volem donar un toc d'atenció als propietaris que vulguin vetllar pel seu patrimoni, que puguin anar al registre i verificar si s'ha produït un canvi de nom", ha explicat, tot afegint que el sindicat "ajudarà i recolzarà a qui es troba en aquesta situació".

Segons ha denunciat el sindicat, el canvi de nom a favor de l'església s'hauria fet abans del 2015, quan es va modificar la Llei Hipotecària i del Cadastre que eliminava el privilegi de l'Església Catòlica d immatricular-se béns. Dels tres casos denunciats, l'església de Sant Pere de Vallhonesta, a Sant Vicenç de Castellet, i la masia familiar del costat es van realitzar només 70 dies abans que entrés en vigor la nova normativa.

El propietari de la finca de Vallhonesta, Josep Casajoana, ha assegurat que quan es va adonar del canvi i va demanar explicacions al Bisbat, la resposta que va rebre hauria estat "que els llocs consagrats són seus". No obstant això, afirma que li van oferir "recuperar la masia" a canvi de què no emprengués accions judicials. I és que, segons el sindicat, davant d'una situació així, l'afectat té dret a apel·lar sempre que no hagin transcorregut dos anys. Passat aquest temps la via que els hi queda és la judicial. En el cas de Vallhonesta, els canvis de titularitat es van realitzar el 2015, mentre que el de la capella de Sant Jaume del Clot del Grau, a Castellfollit del Boix, va ser el 2010.

Alhora de denunciar els fets, Unió de Pagesos ha presentat els registres de la propietat de les dues esglésies i el de la masia on consta que el bisbe de Vic, Romà Casanovas, n'és el titular i la data en què es va produir el canvi de nom.

Set comarques

Unió de Pagesos considera que aquestes actuacions poden suposar un “espoli de béns privat”s. Recorda que el Bisbat de Vic està format per 10 arxiprestats amb municipis a les comarques de l'Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona, Ripollès, Segarra, Vallès Occidental i Vallès Oriental, indrets “on es podrien haver donat més casos”. Per aquest motiu, fa una crida a tots els propietaris de masies i cases pairals que tinguin aquest tipus d'edificacions en les seves terres, així com ajuntaments i altres administracions, per tal que comprovin la titularitat a través de la sol·licitud d'una nota informativa al Registre de la Propietat. 

El sindicat també han anunciat que demanarà als consells comarcals la seva col·laboració perquè facin la petició al Registre de la Propietat. Ho faran, segons també han denunciat, arran de la "poca col·laboració" que han tingut fins ara per part de la majoria dels Registres de la Propietat. «Són molt restrictius a l'hora de facilitar informació global sobre les Immatriculacions de l'església, situació que causa indefensió a la pagesia perjudicada», ha lamentat el pagès.