Manresa invertirà prop de 2 milions per renovar 3.700 punts de llum a tecnologia LED

El consistori ha rebut un préstec del Ministeri d'Energia per fer front a l'operació, que es preveu que generi un estalvi anual de 200.000 euros

Presentació del pla de substitució dels punts de llum a LED
Presentació del pla de substitució dels punts de llum a LED | AjM
Redacció
26 d'abril del 2018
Actualitzat a les 21:38h
L'Ajuntament de Manresa renovarà un total de 3.722 punts de llum de la ciutat gràcies a un préstec d'1,9 milions d'euros atorgat pel Ministeri d'Hisenda. El projecte preveu passar tota la lluminària a la tecnologia LED amb l'objectiu de millorar la qualitat lumínica dels carrers, l'eficiència energètica i la reducció de les emissions de CO2. El consistori preveu que aquesta inversió generarà un estalvi econòmic anual de gairebé 200.000 euros. La licitació del projecte es publicarà a finals de maig i està previst que els nous punts de llum ja estiguin operatius de cara l'hivern que ve. El regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, ha mostrat la seva satisfacció per l'operació i ha dit que és un "pas molt important de cara l'eficiència energètica i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans".

L'ajut econòmic que ha atorgat el Ministeri d'Hisenda és un préstec sense interessos a deu anys –amb carència del primer any- i, segons el consistori, aquesta operació permetrà finançar totes les inversions i que el préstec es retorni amb els estalvis generats per la millor eficiència energètica de l'enllumenat. L'import del préstec es destinarà a la substitució de 3.722 punts de llum de 65 quadres diferents.

Serracanta ha explicat que les millores es faran en els punts "on l'estalvi sigui superior i no requereixin d'inversions addicionals, atès ja que la subvenció només cobreix mesures d'estalvi energètic". Segons el regidor, es preveu que el canvi de llums generi un estalvi econòmic anual de gairebé 200.000 euros. "Aquest estalvi suposa evitar l'emissió de més de 400 tones de CO2 a l'atmosfera, a banda de generar uns estalvis que revertiran a l'Ajuntament un cop passats els 10 anys de retorn del préstec", ha matisat.

Durant el ple municipal de l'abril de 2016 es va aprovar per unanimitat de tots els grups l'adhesió al Nou Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses, en el qual la ciutat de Manresa es compromet que l'any 2030 haurà reduït, com a mínim, un 40% les emissions de CO2 com a mesura per frenar el canvi climàtic. Aquesta reducció s'aconseguirà amb l'aplicació del Pla d'Acció de l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) que s'està acabant de redactar. Una de les accions rellevants és el pas a la tecnologia LED.