La programació primaveral del CineClub arriba carregada de propostes per a tots els gustos

Els films que es projectaran durant els mesos de maig i juny tractaran temes com la violència de gènere, les malalties rares o les noves tecnologies

Frame de la pel·lícula 'Wonderful losers, a different world', que es podrà veure el divendres 18 de maig
Frame de la pel·lícula 'Wonderful losers, a different world', que es podrà veure el divendres 18 de maig
24 d'abril del 2018
Actualitzat a les 10:44h
El CineClub de Manresa ja ha tret a la llum la programació dels mesos de maig i juny. Un total de vint-i-quatre films (pel·lícules i documentals) faran parada a l'Auditori de la Plana de l'Om per fer les delícies dels amants del cinema d'autor però també per aquells que volen aprofundir sobre alguns aspectes de la realitat que els envolta.
 
Dintre del gènere documental, i emmarcat en el cicle El Documental del Mes, es podrà veure Un home millor i Petitet. La primera, d'origen canadenc, explica com 18 anys després de trencar amb una relació d'amor tòxica, Attya Khan, una dona maltractada, es retroba amb el responsable del seu malson per curar les ferides del passat i, així, poder arribar a un benestar emocional. El film es projectarà el dijous 3 de maig, a les vuit del vespre.
 
Petitet, l'altra proposta del Documental del Mes, es podrà veure el dijous, 7 de juny, a les vuit del vespre. Dirigit per Carles Bosch el film gira entorn de la vida de Petitet, exmúsic gitano barceloní i fill d'un dels dos palmeros del mític Peret, que va prometre a la seva mare moribunda que un dia portaria la rumba catalana a l'escenari d'un gran teatre barceloní.
 
Els documentals, però, no s'acaben aquí. Food Coop; Lladres del temps; El Espanto i Wonderful losers, a different world, seguiran projectant històries reals desconegudes. La catalana Lladres del temps (16 de maig a les vuit del vespre) posarà l'accent en les noves tecnologies i explicarà com Internet, si bé permet fer gestions i tràmits online de manera àgil i ràpida, resulta que en comptes d'estalviar-nos temps ens el roba per utilitzar-lo en benefici propi. El Espanto (17 de maig a les vuit del vespre) situa el seu argument en un poble amagat de l'Argentina. Allà, les cures casolanes substitueixen la medicina tradicional. Qualsevol mal o lesió és tractada pels mateixos veïns excepte El Espanto, una malaltia estranya que pateixen les dones.
 
Provinent de Lituània, Wonderful losers, a different world, transporta l'espectador, al llarg de 71 minuts, dins del món dels equips de l'elit del ciclisme mundial. Allà s'hi troben uns lluitadors desconeguts, veritables herois de les bicicletes, que s'estavellen, s'aixequen i tornen a córrer. Una odissea que revela una mirada poc habitual d'aquells que sacrifiquen les seves carreres professionals per la glòria dels seus companys d'equip. El film es projectarà el 18 de maig a les vuit del vespre.
 
Les propostes documentals acabaran el dilluns, 28 de maig, amb Food Coop, que es passarà a dos quarts de set de la tarda. En el film l'espectador descobrirà la història i el funcionament del supermercat cooperatiu més gran de Nova York, un projecte de referència a nivell internacional. El film mostra de primera mà que el canvi cap a un model d'economia més sostenible és possible. Un cop s'acabi la pel·lícula engegarà el debat Ho fem possible, al Bages?, una proposta emmarcada dins dels actes de la tercera Mostra d'Economia Social i Solidària impulsada per l'Ajuntament de Manresa i l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
 
Entre la realitat i la ficció

A cavall entre el gènere documental i la ficció televisiva, Trinta Lumes és un viatge cap a un món que desapareix lentament, vist des de la perspectiva de l'Alba, una nena de 12 anys, i el Samuel, el seu millor amic. El film, que passa en un poblet de Galícia, es podrà veure el diumenge 27 de maig a dos quarts de set de la tarda.
 
Cinc propostes imaginàries que podrien ser reals
 
La ficció arribarà de la mà de The Square (6 de maig a dos quarts de set de la tarda), un film suec que s'endinsa en la vida del Christian, el mànager d'un museu d'art contemporani que s'encarrega d'una exhibició titulada "The Square", en què hi ha una instal·lació que fomenta valors humans i altruistes. Quan contracta una agència de relacions públiques per difondre l'esdeveniment, la publicitat produeix malestar entre el públic.
 
El relleu l'agafarà Braguino (10 de maig a les vuit del vespre), que situa la seva acció a la Taiga Siberiana, el bosc més gran del món. Allà hi viuen dues famílies: els Braguine i els Kiline. No hi ha cap carretera que arribi fins a casa seva. L'única manera d'arribar a Braguino és fent un llarg viatge pel riu Ienissei, primer amb vaixell i després amb helicòpter.
 

Frame del film 'Braguino', que es podrà veure el dijous 10 de maig


 
Vinguda de França, El león duerme esta noche (13 de maig a dos quarts de set de la tarda) comença presentant en Jean, un actor veterà atrapat pel passat que s'instal·la en secret en una casa abandonada on fa temps va viure-hi la Juliette, el gran amor de la seva vida. Un grup d'amics descobreix aquesta mateixa casa, la localització perfecta per rodar la seva següent pel·lícula de terror.
 
Sota el lema "la família és el primer", A ciambra (20 de maig a dos quarts de set de la tarda) s'endinsa en la comunitat gitana amb aquest mateix nom. El Pio, que té 14 anys, s'emmiralla en el seu germà Cosimo, però quan el tanquen a la presó, ell aprofita l'oportunitat per demostrar la seva virilitat dotant la família de maneres de fer perilloses.
 
Inspirada en una història real i rodada en una presó, 3.000 nits (20 de juny a dos quarts de set de la tarda) explica la història d'una mestra palestina, acabada de casar, que és detinguda sota falses acusacions i engarjolada en una presó israeliana, on pareix el seu fill. El film, que es projectarà en el marc dels actes organitzats pel Dia Internacional de les Persones Refugiades, servirà per donar a conèixer l'ONG Sodepau.
 
Altres actes
 
Amb la voluntat de donar a conèixer la feina dels muntadors i muntadores, CineClub ha organitzat la taula rodona Muntadores, en la qual hi participaran Ana Pfaff, guanyadora del Gaudi 2018 per Estiu 1993; Diana Toucedo, muntadora de Júlia Ist, i Anaïs Urruca, muntadora de la manresana 7 raons per fugir. L'acte, que se celebrarà a l'Auditori de la Plana de l'Om, tindrà lloc el dijous 24 de maig i començarà a les vuit del vespre.
 
En el marc del projecte manresà Vi_Suals 2018, el dimecres 9 de juny a les dotze del migdia es projectaran els curtmetratges elaborats especialment per a l'ocasió, l'eix central dels quals és la locució llatina "tempus fugit". Els directors dels curts són Roger Roca i Albert Serrador, i Oriol Segon i Albert Palomar.
 

Programació completa de pel·lícules.