La Diada de Sant Jordi omple de roses i llibres les places i els carrers de la Catalunya Central

El bon temps ha animat una jornada multitudinària, sobretot a la tarda

Parada de llibres al Passeig Pere III de Manresa
Parada de llibres al Passeig Pere III de Manresa | Sílvia Rius
ACN
23 d'abril del 2018
Actualitzat el 24 d'abril a les 14:06h
Els carrers i places de la Catalunya Central s'han omplert de llibres i roses aquest dilluns coincidint amb la diada de Sant Jordi. El bon temps ha animat grans i petits a sortir al carrer des de ben d'hora per triar i remenar entre les parades que s'han instal·lat a Manresa, Moià, Vic, Igualada, Solsona i Berga, però també als centenars de pobles de tot el territori. Els llibreters i floristes s'han mostrat molt contents amb el ritme de vendes i, quan s'acabi la jornada, esperen superar les xifres de l'any passat. A la Catalunya Central els títols més mediàtics han triomfat com a la resta del país, però Sant Jordi també ha servit perquè els lectors descobrissin les novetats d'autors locals com el llibre de poesia "Un arbre molt alt" (Poesia. Edicions 62) de Jaume Coll o el còmic de Raquel Riba, "¿Qué pacha, mamá?". Per primera vegada, enguany s'ha volgut retre homenatge a escriptors, editors i llibreters amb un espectacle poètico-musical i un esmorzar que s'ha celebrat a Manresa, però amb la voluntat que en les properes edicions sigui itinerant.

El bon temps ha convidat els veïns de les comarques centrals a sortir al carrer des de bon matí per gaudir de la diada de Sant Jordi. Els més matiners, però, han estat els més menuts, que passejaven per les places i carrers amb els companys de classe. La tarda s'ha convertit en el moment idoni perquè les famílies sortissin a passejar i a buscar el seu llibre i la rosa acompanyats de les bones temperatures. És el cas del Miquel, que quan ha acabat de treballar s'ha acostat a la Plaça Major de Vic amb la família per passejar, comprar les roses i els llibres "i gaudir de l'ambient, de la ciutat i de la festa". La Montse, en canvi, aquest any no ha treballat i ha aprofitat per anar a la plaça amb tots els seus nebots per passejar, jugar i comprar llibres i roses. 

Tant floristes com llibreters s'han mostrat molt satisfets per les vendes que han anat registrant durant tot el dia. Un dels llibreters de Vic, Xevi Cortacans, ha explicat que amb el bon temps que ha fet "la gent tenia moltes ganes de sortir, de donar el volt, de gaudir d'un dia tan esperat". Pel què fa als llibres més venuts, Cortacans ha destacat que potser enguany és un dels més "atípics" si es compara amb les darreres edicions de Sant Jordi. "Hi ha molta varietat, tant pel que fa als mediàtics, com entre els no tant mediàtics", ha afegit.

Els microcontes que s'exposen a les biblioteques

Amb l'objectiu de contribuir a la creació literària del microconte i aprofitar per retre un homenatge a les figures de Pere Calders i a la poesia urbana de Joan Brossa, des de fa alguns anys els Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central exposen microcontes en alguns municipis per tal d’enriquir la Diada de Sant Jordi. Fins el proper 5 de maig es pot llegir a Jaume Huch a Manresa, Jordi Estrada a Taradell, Pasqual Farràs a Berga, Antoni Pladevall a Igualada, Joan Pinyol a Moià i Ramon Erra a Solsona.

Una de les noves iniciatives literàries dels serveis territorials de Cultura a la Catalunya central que s'ha dut a terme entre el 3 i el 13 d'abril és el cicle de sis conferències sota el títol 'Mite i Literatura'. Aquest cicle proposava sis autors reconeguts de l'àmbit de la literatura catalana, un per cada comarca central, que interpreten algun dels mites clàssics o algun aspecte relacionat i el relacionaven amb el moment actual. Els conferenciants han estat Lluís Calderer al Centre Cultural el Casino de Manresa, Joaquim Sala al Pavelló de Suècia de Berga, Raül Garrigasait a la Biblioteca Carles Morató de Solsona, Carles Riera a la Biblioteca Municipal de Moià, en Josep M. Solà a la Biblioteca Central d’Igualada i en Pep Paré al Temple Romà de Vic.

Unes 150 parades al Passeig de Pere III de Manresa

Unes 150 parades han omplert aquesta Diada de Sant Jordi el Passeig de Pere III de Manresa, amb el tradicional predomini dels llibres i roses. L'eix cívic de la ciutat per excel·lència ha registrat durant tota la jornada un fluix constants de visitants malgrat que el punt més àlgid s'ha produït ja ben entrada la tarda. També ha comptat amb una bona afluència la Fira de les lletres de Sant Jordi, al Centre Històric, on durant tot el dia s'han pogut adquirir llibres antics i usats.

De les curiositats destaca la parada de l'ANC, on a la venda de llibres i roses s'ha afegit la possibilitat de fer-se fotos amb el nas de pallasso; o la signatura de llibres d'autors com Alejandro Palomas, Pep Molist, Ignasi Cebrian, Miracle Sala, Agustí Franch, Montserrat Garcia Ribas i Pep Garcia.

El Sant Jordi a Manresa ha comptat amb altres activitats paral·leles, entre les quals destaca la lectura de poemes per part d'Òmnium Cultural del Bages i el Moianès, o la representació de "la Llegenda de Sant Jordi" pels més petits al pati del teatre Kursaal.

Moià llegeix al carrer

Des de fa anys, tots els centres escolars de Moià, les residències de la tercera edat i l'Espai organitzen l'activitat Llegim al carrer. Durant aquest matí, de 10 a 1, s'han realitzat actuacions en cinc places centrals de Moià i, per torns, alumnes i gent gran han llegit fragments, poemes i contes curts perquè tothom pogués gaudir de la lectura. A la tarda, música i contes i balls a la plaça del CAP.

Sant Jordi omple la Plaça Major de Vic

L'epicentre de Sant Jordi a la comarca d'Osona és la Plaça Major de Vic, que s'omple de parades de llibres i roses que ocupen l'interior de les voltes. Com cada any, s'ha pogut veure la tradicional representació de la llegenda de Sant Jordi a càrrec de Coanda Espectacles, amb la col·laboració dels Geganters i Grallers del carrer de la Riera. Entre les principals novetats de la plana cultural de la ciutat, destaca l'exposició "Contruïm la nova Biblioteca de Vic", que s'ubicarà a l'antic solar de la caserna de la Guàrdia Civil, i que es pot veure fins a principis de juliol al Col·legi d'Arquitectes d'Osona. 

Entre els autors locals d'Osona que han presentat llibre aquest any destaca Jaume Coll i el seu llibre de poesia "Un arbre molt alt" (Poesia. Edicions 62); el recull de poemes de Salvador Giralt "La font del vi" (Poesia. Emboscall Editorial); el manlleuenc Jordi Puntí amb "Això no és Amèrica" (Narrativa. Empúries); i Irene Solà amb "Els dics" (Novel·la. L'Altra Editorial).

Marató de lectura a Berga

A Berga una cinquantena de parades han ocupat els principals eixos comercials de la ciutat amb les darreres novetats literàries i la venda de roses. S'hi ha sumat la Marató de Lectura per la Llengua d'Òmnium, a la plaça de Sant Joan, durant el matí i la tarda i en la que hi ha participat les escoles i entitats socials i culturals de Berga. També destaca la performance de Les Mireies que s'ha realitzat al carrer Major.

Paral·lelament, amb motiu de la diada i en el marc del projecte Cap nen sense conte, l'Hospital Sant Bernabé de Berga ha repartit el conte "El pastisser de Torregrossa" d'Antoni Argent a tots els infants que aquest Sant Jordi estaven hospitalitzats o s'havien de visitar.

55 parades omplen la Plaça de Cal Font d'Igualada

Les roses i els llibres han envaït la Plaça de Cal Font d'Igualada amb motiu de la celebració de Sant Jordi. En total, 55 parades –de roses, llibres i també d'entitats- s'han involucrat a la festa. Un dels principals pols d'activitat ha tornat a ser la Biblioteca Central, que ha tingut la lectura i els llibres com a protagonistes. Entre d'altres, al llarg del dia s'han organitzat tallers d'escriptura i lectura de contes.

Entre els autors locals de l'Anoia que han presentat llibre aquest Sant Jordi destaca el còmic de Raquel Riba, "¿Qué pacha, mamá?"; l'assaig "Fillol i les seves masies", d'Elisa Vidal; "Glaciares desde el cielo", de Jordi Camins; "Camí cap a un somni", de Roger Roca; i "Amb sense tu", de Pep Elias.

Música i poemes a Solsona

Solsona ha programat per la Diada de Sant Jordi la tercera edició de l'activitat La música de les paraules, en què alumnes de l'Àtic Taller Musical s'encarreguen de recitar poemes al mateix temps que ofereixen un petit concert. La capital del Solsonès, però, va arrencar la celebració del dia del llibre i la rosa divendres 20 d'abril amb l'anomenada Revetlla de Sant Jordi i els actes s'allargaran fins el proper 27 d'abril amb la programació d'una dotzena de cites literàries i musicals. De fet, la cloenda de la celebració de Sant Jordi la posarà la presentació d'una novetat editorial local. Es tracta del primer llibre de la solsonina Sandra Parra, "Diario de pensamientos y sentimientos de una loca insubmisa y rebelde".
Arxivat a