La jutge no imputa el cap de la Guàrdia Civil de l'1-O a Fonollosa tal i com demanava la fiscalia

Tant el ministeri com l'acusació particular l'acusaven de detenció il·legal i fals testimoni

Un dels ferits per l'1-O a Fonollosa mostra una foto on es veu el moment en què agents de la Guàrdia Civil el detenen
Un dels ferits per l'1-O a Fonollosa mostra una foto on es veu el moment en què agents de la Guàrdia Civil el detenen | Estefania Escolà
23 d'abril del 2018
Actualitzat el 24 d'abril a les 16:57h
La jutge que porta els casos de l'1-O al Bages ha desestimat la petició de la fiscalia i de l'acusació particular que demanaven que el tinent de la Guàrdia Civil que havia dirigit l'operatiu a Fonollosa i Castellgalí declarés com a imputat en la causa i no com a testimoni, com havia fet fins ara. La jutge ha esgrimit que, si fos el cas, primer haurien de declarar com a imputats els agents que van protagonitzar l'acció.

L'acusació venia de la declaració que el tinent va fer als jutjats de Manresa el passat 12 de març com a testimoni. En aquella vista, el comandament havia reconegut, després de negar-ho en primera instància, que a Fonollosa s'havia emmanillat un dels manifestants, segons ell, "per calmar-lo". També posteriorment, el mateix tinent de la Guàrdia Civil va assegurar que tots els agents portaven el número d'identificació visible, però les múltiples imatges que l'acusació ha aportat com a prova, demostren que no era així. Per això tant la fiscalia com l'acusació particular van entendre que podia ser acusat de detenció il·legal i fals testimoni.

Al mig de l'interrogatori, els advocats del Col·legi d'Advocats de Manresa Abel Pié i David Casellas, van demanar que se suspengués la declaració perquè creien que el tinent s'estava "autoinculpant" i creien que se l'havia de citar com a investigat i no com a testimoni perquè pugués acudir al jutjat amb un advocat. El ministeri fiscal es va adherir a la petició de l'acusació particular.

La jutgessa va aturar la declaració i va demanar als advocats que fessin la petició per escrit. Després de rebre la petició, ha decidit desestimar-la, de manera que el tinent continuarà declarant com a testimoni.