Més de 200 persones acompanyen el regidor de Sant Joan Jordi Pesarrodona als jutjats per l'1-O

L'edil d'ERC, conegut pel nas de pallasso, ha arribat a les dependències judicials a quarts d'una del migdia per declarar per un presumpte delicte d'odi i resistència greu

Jordi Pesarrodona camina pel nucli antic de Manresa per anar cap als jutjats acompanyat de desenes de persones
Jordi Pesarrodona camina pel nucli antic de Manresa per anar cap als jutjats acompanyat de desenes de persones | Gemma Aleman
Mar Martí / Gemma Aleman
23 d'abril del 2018
Actualitzat a les 15:21h
El regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona (ERC), ha rebut aquest dilluns l'escalf de dos centenars llargs de persones abans d'entrar a declarar als jutjats de Manresa per un presumpte delicte d'odi i un altre de resistència greu. Pesarrodona, que també és pallasso de professió, va fer-se popular arreu del país després de fer-se una fotografia amb un nas de pallasso al costat d'un guàrdia civil durant els escorcolls a la Conselleria de Governació el passat 20 de setembre. L'edil ja va haver de declarar fa dos mesos per un delicte de desobediència davant de la magistrada que investiga l'1 d'octubre al Bages. A més, Pesarrodona també declara aquest dilluns com a denunciant, ja que va rebre cops de la policia durant les càrregues que es van dur a terme a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada. Abans d'entrar al jutjat, Pesarrodona ha dit que ho feia amb "el cap alt i la consciència tranquil·la".

Més de 200 persones han volgut donar suport a Jordi Pesarrodona aquest dilluns, dia en què ha estat citat a declarar davant del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa. El CDR de la capital del Bages ha fet una crida per trobar-se a tres quarts de dotze del migdia a la Plaça de Sant Domènec per anar caminant fins a les dependències judicials. Allà, desenes de persones ja els esperaven amb nassos vermells per mostrar el seu escalf a l'edil de Sant Joan de Vilatorrada. Els concentrats han fet crits de "No estàs sol", "Som gent de pau" i "Llibertat i República".

Pesarrodona, visiblement emocionat, ha arribat als jutjats a quarts d'una del migdia amb un ram de roses grogues i amb l'icònic nas de pallasso vermell posat. Abans d'entrar a les dependències judicials, el regidor de Sant Joan de Vilatorrada s'ha dirigit als assistents per dir-los que "no oblidarem mai què va passar l'1-O, però tampoc tenim cap tipus de rancúnia contra ningú". "No hem de contestar amb la violència que ells ens van donar, al contrari, hem de contestar pacíficament", ha proclamat Pesarrodona, que ha assegurat que aquest 23 d'abril de 2018 s'ha convertit en el "dia mundial dels pallassos". De fet, el regidor ha manifestat que els nassos de pallasso "sempre serviran per protestar contra qualsevol injustícia o malifeta". 

L'edil de Sant Joan de Vilatorrada també ha dit que està "molt tranquil" perquè no va fer "absolutament res". De fet, Pesarrodona ha lamentat que la Guàrdia Civil hagi decidit "castigar-lo" per haver-se fet la fotografia amb el nas de pallasso al costat d'un guàrdia civil. Malgrat tot, el regidor d'ERC creu que l'únic que han aconseguit és que "tot un poble surti amb nassos de pallassos". "Això és realment una revolució dels somriures pacífica i continuarem endavant", ha reblat. 

Pesarrodona no ha volgut desvetllar quina estratègia seguirà a l'interior de les dependències judicials i si declararà o no com a investigat pels delictes d'odi i resistència greu a l'autoritat. El regidor ha dit que prefereix que siguin els seus advocats qui ho facin públic a la sortida perquè "no vull que cap paraula que digui em perjudiqui", ha assegurat. 

Aquest dilluns al matí també estan citats a declarar com a testimonis quatre veïns de Sant Joan de Vilatorrada que van rebre cops per part de la Guàrdia Civil a l'Institut Quercus, així com també un tinent de la Guàrdia Civil que era el responsable de l'operatiu policial de l'1-O a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada. D'altra banda, també declararà aquest dilluns com a investigat el cap de Seguretat Ciutadana dels Mossos de la comissaria de Manresa. Segons l'atestat de la Guàrdia Civil, aquest mosso hauria anat a demanar explicacions als guàrdies civils que es trobaven a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada per l'operatiu que estaven duent a terme. 

Pesarrodona també declara com a denunciant per les càrregues de l'1-O

Pesarrodona, però, no només declararà aquest dilluns com a investigat per un presumpte delicte d'odi i resistència greu, sinó que també ho farà com a denunciant per les lesions que va patir el passat d'1-O a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada per les càrregues de la Guàrdia Civil.

El regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada ja va personar-se el passat 7 de febrer als jutjats de Manresa –tot i que es va negar a declarar- com a investigat per un delicte de desobediència pels fets de l'1-O a l'escola Joncadella. En aquella ocasió, Pesarrodona va denunciar que la Guàrdia Civil anava "a per ell" pel fet d'haver-se fet una fotografia amb un nas de pallasso davant la conselleria de Governació. Pesarrodona va explicar que la policia li va clavar cops de porra a la zona de l'engonal, de manera que, segons ell, quedava clar que "anaven a fer mal". 

Els CDR convoquen concentracions de suport arreu del país

A Tarragona, una trentena de persones s'han concentrat davant el Palau de Justícia, on hi ha la seu de la fiscalia, en resposta a la crida dels CDR. Els assistents duien nassos vermells, estelades i cartells amb la fotografia on hi apareix el pallasso i regidor de cultura de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, al costat d’un guàrdia civil. Els concentrats han llençat consignes com "N'estem fins als nassos de tanta repressió!" i "Llibertat presos polítics". Mentrestant, a pocs metres, diversos agents dels Mossos d'Esquadra custodiaven la porta principal d'accés a l’edifici judicial sense que s’hagin registrat incidents.

Aquest dilluns al matí, la Fiscalia General de l'Estat ha fet públic un comunicat aquest dilluns per expressar el seu rebuig a les mobilitzacions convocades pels CDR i ha traslladat el seu “suport absolut als fiscals que fan la seva tasca al territori de la Comunitat Autònoma de Catalunya”. També, ha advertit que “cap intent de pressió impedirà que els Fiscals segueixin exercint la seva funció en defensa de l’ordenament jurídic” i ha mostrat la seva "confiança" que els Mossos impedirien "qualsevol alteració de l’ordre públic garantint el normal funcionament de les institucions democràtiques”.

Els CDR van fer una crida diumenge a la nit a "omplir de nassos les fiscalies de Catalunya" a partir de les nou del matí per donar suport al pallasso i regidor de cultura de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, investigat per desobediència, incitació a l’odi i resistència greu a l’autoritat després de fer-se una foto amb un nas de pallasso al costat d'un agent de la Guàrdia Civil durant els escorcolls del 20 de setembre.