El Consorci del Bages per a la Gestió de Residus incorpora dues noves deixalleries mòbils

Les unitats mòbils faciliten el reciclatge a la població i estan especialment indicades per recollir residus de poc volum

Redacció
23 de setembre del 2009
576_1253728187RP_consorci
576_1253728187RP_consorci
Representants del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus. Catpress

A partir del proper dilluns, 28 de setembre, entraran en funcionament dues noves deixalleries mòbils que se sumen a la que hi havia des del 2007 donant servei a Manresa amb uns resultats molts positius i que ha comportat un pas endavant substancial amb la vocació del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus d’oferir serveis de proximitat.
 
L’entrada oficial en servei de les noves deixalleries mòbils, que aquest estiu han estat funcionant en període de proves, farà que els municipis del Bages disposin d’un servei integral de reciclatge, una vegada s’ha implementat també les fraccions orgànica i d’envasos. Aquesta servei integral, fruit de la feina portada a terme per ajuntaments i Consorci del Bages per a la Gestió de Residus ha situat la comarca en una de les capdavanteres del país en percentatge de reciclatge.
 
Els equips mòbils, que complementen les deixalleries fixes, circularan pels municipis amb una freqüència ajustada a les necessitats i demandes locals. Es podran consultar els dies, hores i punts d’estacionament als calendaris que es distribuiran a cada un dels ajuntaments, a la web del Consorci i a les deixalleries fixes i mòbils.
 
Una de les funcions de les deixalleries mòbils és la de recollir residus que siguin de poc volum -que càpiguen en un cabàs-. A la persona responsable del servei  se li pot demanar informació sobre la gestió de residus al municipi, els dies de recollida de residus voluminosos, horaris de les deixalleries fixes, etc.
 
Els objectes de gran volum cal portar-los a les deixalleries fixes
Les deixalleries fixes són les indicades per a portar-hi deixalles de gran volum -ferralla, runa, caixes de cartró grans, poda i restes de jardineria, fustes, mobles, electrodomèstics...- . També s’hi poden rebre residus especials,  com pintures, tòners, piles, fluorescents, oli vegetal/mineral, radiografies, neveres....
 
La xarxa de deixalleries fixes integrades al servei del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus està formada per:  Artés, Avinyó, Castellbell i el Vilar, Manresa, Moià, Navarcles, Navàs, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor i Súria. A aquestes s’hi afegirà la de Sant Salvador de Guardiola, que es posarà en funcionament en poques setmanes.
 
Les deixalleries del Bages recullen 13.200 tones de residus
Durant el 2008 es van comptabilitzar un total de 30.100 entrades a la deixalleria de Manresa, a les que cal afegir-n’hi 10.400 entrades més que hi va haver a la deixalleria mòbil. Entre les deixalleries de Sant Fruitós, Sant Joan, Sant Vicenç, Santpedor, Súria i Navarcles van sumar un total de 34.500 entrades. Aquest nombre d’entrades representa que cada una de les famílies d’aquests municipis ha utilitzat 1,6 vegades la deixalleria durant l’any.
 
Les deixalleries de la comarca recullen unes 13.200 tones l’any de forma selectiva. Representa un sistema de recollida selectiva que complementa els contenidors (vidre, orgànica, paper, cartró i envasos lleugers) que hi ha a les voreres dels municipis. Durant l’any 2008 es van recollir a través d’aquests contenidors: 9.550 tones de fracció orgànica, 3.630 tones de vidre, 6.380 de paper i cartró i 2.970 tones d’envasos. Sumant-t’hi els residus recollits a les deixalleries, s’obté un total de 35.730 tones de residus recollits selectivament.
 
Això vol dir que els ciutadans han separat en origen i dipositat en les àrees de recollida selectiva i deixalleries un 38,7% del total de residus municipals recollits al Bages, que van ser 92.429 tones (segons dades de l’Agències de Residus de Catalunya). Concretament a les deixalleries hi ha anat a parar un 14,3% del total d’aquests residus. La resta, aproximadament 56.700 tones, és el que es destina al dipòsit controlat (61,3%).
 
La posada en marxa del nou servei integrat té dos objectius: a) donar un millor servei al ciutadà, procurant que s’utilitzi més i més sovint la deixalleria, i b) incrementar els residus recollits, ajudant així a seguir millorant els índex de recollida selectiva de la comarca.