El paratge vinícola de Vilafresca, a Navàs, es podria convertir en un ecomuseu

Visita a les vinyes del celler Vinyes d'Emprenta
Visita a les vinyes del celler Vinyes d'Emprenta | AjNvs
Redacció
22 d'abril del 2018
Actualitzat a les 11:24h
El conjunt vinícola de les feixes esglaonades de Vilafresca, a Navàs, es podria convertir en un ecomuseu, un centre d'interpretació de la vinya per ajudar a comprendre com s'elaborava el vi fa més de dos mil anys enrere, ja que en aquest reduït espai es troben els tres elements indispensables que ho feien possible: premses, tines i trulls medievals.

Aquesta conclusió és la que van exposar els germans Corominas, autors del llibre "Premses, tines i trulls medievals", en una visita que va organitzar aquest dissabte, l'Ajuntament de Navàs, a les vinyes del celler Vinyes d'Emprenta, als costers de Vilafresca.

Ramon i Jaume Corominas, acompanyats de Maria Estruch, fil·lologa i experta en temes de vinya, van mostrar i explicar el funcionament de les estructures i les eines que s'utilitzaven per elaborar vi als segles IV i V, fins als nostres dies.

Unes tines excavades a la roca amb una capacitat de gairebé quatre mil litres de vi, s'han d'afegir a la troballa d'una premsa i un contrapés de 700 kg, ubicats al mig de les vinyes. Les restes de ceràmica romana i d'èpoques anteriors trobades en el mateix indret, confirmarien la tesi que en aquest indret fa més de dos mil anys que s'hi cull vinya i vi. Els germans Corominas van mostrar els plànols de la premsa reconstruïda.

Unes trenta persones van participar a la sortida, entre elles el regidor de Promoció Econòmica de Navàs, Joan Fernandez, que va escoltar amb molta atenció la proposta de museització d'aquest singular entorn.

Isidre i Gerard Vinyas, del celler Vinyas d'Emprempta, van obsequiar als assistents a l'excursió, amb la degustació a peu de vinya dels vins que surten d'aquest paisatge, on ja fa més de 20 anys que estan recuperant varietats autòctones com el sumoll i el mandó.