Jaume Gubianas pinta la història del canal en un mural a l'escola la Sèquia

Vista parcial del mural a l'exterior de l'escola la Sèquia dissenyat per Jaume Gubianas
Vista parcial del mural a l'exterior de l'escola la Sèquia dissenyat per Jaume Gubianas | Jaume Gubianas
Redacció
21 d'abril del 2018
Actualitzat a les 10:11h
L'il·lustrador Jaume Gubianas ha pintat aquesta setmana un mural a les parets exteriors e l'escola la Sèquia de Manresa, que ha comptat amb la col·laboració dels alumnes de 4t de primària a l'hora de pintar el color.

Les il·lustracions tenen l'inconfusible estil de l'autor, amb perfil negre i formes amables que es combinen amb un mosaic de colors alegres que omplen de vida els disset metres del mur exterior del centre.

És un mural que té voluntat pedagògica i que està pensat perquè els alumnes coneguin el significat del nom de la seva escola i la importància que té per a la ciutat el canal medieval que porta l'aigua de Balsareny a Manresa, així com la llegenda de la misteriosa Llum, fruit de conflicte que va provocar la seva construcció.

A la il·lustració, plena de detalls, hi surten representades totes dues coses. En primer terme els protagonistes de la història, el mestre d'obres Guillem Catà, els constructors, el Bisbe Galcerà Sacosta, el poble que reclama, el rei Pere III el Cerimoniós i la reina Blanca, i finalment els consellers de Manresa, tal com els veiem representats cada any a la Fira de l'Aixada. En un segon terme, els paisatges són en realitat un mapa parlat, l'itinerari que comença a la Resclosa dels Manresans al peu del Castell de Balsareny, i els principals aqüeductes, pobles i indrets per on passa el canal fins a arribar al llac del Parc de l'Agulla, amb els noms indicats perquè es puguin identificar.

Tot plegat el converteix en una eina pedagogia en el qual es poden treballar una gran varietat de temes de forma transversal.