El suport als CDR en el ple de Manresa torna a evidenciar la política de blocs

Les formacions sobiranistes defensen les accions dels activistes, el PSC destaca "les contradiccions" del govern municipal i Cs reclama espais públics "neutrals"

El membre del CDR Xavier Cervera durant la seva intervenció en el ple de Manresa
El membre del CDR Xavier Cervera durant la seva intervenció en el ple de Manresa | Pere Fontanals
20 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:26h
Una nova moció sobre el procés sobiranista català ha tornat a evidenciar aquest dijous en el ple de l'Ajuntament de Manresa la política de blocs que viu el país, entre els sobiranistes i els unionistes. En aquesta ocasió la moció, presentada per CDC, ERC i la CUP, defensava la tasca que porten a terme els Comitès de Defensa de la República, que en les darreres setmanes han estat en el centre de la notícia per l'acusació, frustrada, d'una de les seves activistes per un delicte de terrorisme que, finalment, el jutge va desestimar.

El membre del CDR de Manresa, Xavier Cervera, ha exposat que "ens trobem davant d'un Estat demofòbic que usa el xantage de la violència" per fer agafar por als activistes. "Els hereus del franquisme i els seus acòlits -ha continuat- tenen por de la democràcia".

En la mateixa línia, la regidora de la CUP, Gemma Tomàs, ha destacat la manera "pacient i pacífica" de treballar dels CDR i ha reivindicat que mentre l'Estat "té la força i la violència", Catalunya "té un poble organitzat", i que mentre l'Estat "té la llei i la repressió, nosaltres tenim la resistència".

El republicà Marc Aloy ha destacat que "l'Estat ha escrit un relat falsejat", i la convergent Àuria Caus ha criticat "el retrocés en els drets civils fonamentals" i l'acusació de terrorisme, que considera "una falta de respecte a les víctimes". També Ton Sierra, de Democràcia Municipal, ha criticat el "deteriorament de l'Estat de dret" i ha instat "als partits demòcrates a afegir-se a la proposició".

El president del grup municipal de Ciutadans, Andrés Rojo, ha tornat a demanar "respecte a les actuacions policials i judicials" i ha assegurat que ells es posicionaran d'acord amb el que determini la justícia. Rojo ha aprofitat la seva intervenció per reclamar espais públics "neutrals".

Finalment, el representant del PSC, Felip González, ha destacat la "contradicció" dels partits del govern de Manresa -CDC i ERC- que fa un mes no donaven suport al canvi de placa de la plaça Espanya, "que havia comptat amb la participació del CDR", i ara els donaven suport. També ha reflexionat sobre la independència judicial. "Malgrat que el fiscal volia la imputació per terrorisme de l'activista del CDR detinguda la setmana passada, el jutge el va desmentir i només manté l'acusació per desordres públics", s'ha explaiat.

A l'hora de la votació, cap sorpresa: vots a favor de CDC, ERC, la CUP i DM, i vots en contra del PSC i Cs. El regidor no adscrit Miquel Davins, s'ha abstingut.