Què en sabem del passat de la Baixada dels Drets que s'està destapant amb les obres de millora?

Les tasques de rehabilitació d'aquest punt de la ciutat n'estan descobrint la seva història

Sòl i entrades de l'antiga Baixada dels Drets que han quedat al descobert amb les obres
Sòl i entrades de l'antiga Baixada dels Drets que han quedat al descobert amb les obres | Pere Fontanals
20 d'abril del 2018
Actualitzat a les 12:53h
Les obres a la Baixada dels Drets avancen i, amb elles, també surten a la llum restes d'una Manresa antiga, sepultades pel pas del temps i els canvis urbans soferts a la ciutat. Fa deu dies NacióManresa ja es feia ressò que a la part alta del carrer s'havien descobert dues portes que havien quedat soterrades quan es va construir la balconada que donava accés a l'antic supermercat Llobet ara traslladat al carrer Sobrerroca.

Ara, en aquest mateix punt del vial, també s'hi pot observar l'antic carrer, construït a base de llambordins molt semblants als que encara ara conté el carrer del Balç. Tot i que no se sap exactament quan es va dur a terme la urbanització que precedeix l'actual Baixada dels Drets, tot fa pensar que aquest tram soterrat que s'ha descobert recentment era molt més pronunciat i connectava, en línia recta, amb el carrer Joc de la Pilota. Recordem que, antigament, la balconada de la plaça dels Drets (que actualment uneix les dues vies esmentades) no existia. Va crear-se després de la Guerra Civil.

Malgrat no saber amb exactitud el moment en el qual la Baixada dels Drets es va configurar en la forma que té ara, des de l'Ajuntament estimen que va ser després que s'enderroquessin les muralles de la ciutat, a partir del 1860. En aquest sentit dedueixen que a finals del segle XIX o principis del XX s'hauria construït la rampa esglaonada tal com la coneixem actualment.

Una mica més d'història

L'historiador manresà Francesc Comas ha explicat en aquest diari que la Baixada dels Drets era, originàriament, una balcera fora muralles: "l'aigua de pluja i les escorrialles de la Sèquia baixaven per l'actual Joc de la Pilota i Baixada dels Drets cap al torrent de Sant Ignasi", comenta. Es va construir l'any 1593 i fins aquell moment, la gent que volia anar del carrer Sobrerroca fins al carrer de Santa Llúcia ho havia de fer per la baixada dels Arcs (on actualment hi ha el restaurant 2Dsushi).
 

Imatge de la Baixada dels Drets en una processó de Setmana Santa dels anys 30 Foto: ACBG


Pel que fa a l'actual plaça dels Drets, antigament era el punt des d'on arribava el camí de muntanya que venia de Berga, Vic i el Pla de Bages: "era l'entrada més important de la ciutat medieval a través del portal de Sobrerroca", diu Comas, tot afegint que "per superar la balcera hi havia un pont abans d'accedir-hi". Va ser en aquest moment de la història quan se la va deixar d'anomenar Davallada de Santa Llúcia per passar-s'hi a referir com la Baixada dels Drets, "Com que en aquest espai s'havien de pagar els drets de consums (impostos) d'entrada dels productes que arribaven a la ciutat, li van posar el nom que té ara", ressalta l'historiador.

El vial va ser reformat l'any 1906 amb el pendent actual a partir d'un estudi de Bernat Pejoan, arquitecte de la casa Padró. "En aquest estudi preveia tirar una fàbrica vella de Santa Llúcia i tres cases de la plaça de Sant Ignasi i terraplenar tot el terreny fins aconseguir una rampa del 8% entre el carrer Montserrat i Sobrerroca", explana l'expert local, tot concloent que el mes de març del 1908 es van posar els llambordins a la plaça i a un tram de la baixada, i l'any 1947 s'hi va posar la barana. La col·locació de les llambordes coincideix amb l'arribada de l'automòbil a la ciutat.
 

Obres a la Baixada dels Drets l'any 1968 Foto: Antoni Quintana Torres