Ampans fa públic el veredicte dels seus premis sobre persones amb discapacitat

Un estudi sobre les dificultats de les persones amb discapacitat intel·lectual en l’ús d’eines Social Media, i una metodologia per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat greument afectades són els guanyadors

Redacció
18 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:02h
Membres del Jurat del VII Premi d'investigació i innovació sobre persones amb discapacitat
Membres del Jurat del VII Premi d'investigació i innovació sobre persones amb discapacitat | Ampans
El jurat del Premi d'investigació i Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual que convoca de forma bianual Ampans, ha proclamat els treballs guardonats en la seva VII edició. Es tracta de l'únic premi existent que fomenta la investigació i innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual.

El Premi, que compta amb el suport d'ICL Iberia i Esteve, és un reconeixement a la feina de persones i equips que es dediquen a la investigació i al foment de pràctiques innovadores per millorar l'atenció i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

En total s'atorguen sis premis en dues modalitats, tres d'investigació i tres d'innovació. En la modalitat d'investigació es valora el rigor científic del treball i l'aportació de coneixement i la seva utilitat; en la modalitat d'innovació es valora el grau d'innovació del projecte, el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i la seva replicabilitat en altres contextos. Els primers premis de cada modalitat estan dotats amb 5.000 euros cadascun, els segons premis en 3.000 euros i els tercers, en 1.000 euros, i la publicació de tots els treballs guardonats.

Modalitat d'investigació

Primer premi

Proyecto de investigación: Evaluación de un gestor de correo adaptado para las personas con discapacidad intelectual

Autor: Fundación Prodis (Madrid)

Treball amb gran rigor científic que s'endinsa en identificar les dificultats que experimenten les persones amb discapacitat intel·lectual en l'ús d'eines Social Media. Especialment se centra en l'ús del correu electrònic aportant aquestes dades a un estudi europeu per a la construcció d'un gestor adaptat de correu.

Segon premi

Hacia una mayor calidad de vida en jóvenes con discapacidad intelectual y autismo: Prioridades para la intervención y variables relevantes

Autor: María Lucía Morán

L'estudi aprofundeix en les diferències que existeixen en la qualitat de vida en nens i joves amb trastorn de l'espectre autista i discapacitat intel·lectual identificant les majors mancances en inclusió social, relacions interpersonals i autodeterminació.

Tercer premi

Diagnóstico genético en discapacidad intelectual: Accionabilidad de la genética en la atención a personas con discapacidad intelectual

Autor: Fundació Catalònia (Sant Cugat del Vallès)

Els autors realitzen un diagnòstic genètic en una àmplia mostra de persones amb discapacitat intel·lectual de causes no conegudes. El treball arriba a identificar: en un 18% de la població estudiada, mutacions genètiques identificades com a causant de discapacitat; i a un 39 % de les persones estudiades, com a portadores de variacions genètiques que no estan identificades com a causant de discapacitat però que en funció de l'estudi requeriran d'estudis posteriors.

Modalitat d'innovació

Primer premi

Una sola misión, un trabajo compartido: Mejora de la Calidad de Vida

Autor: Óscar Herrero

El treball destaca per la seva rigorosa metodologia en la mesura de la qualitat de vida, la implantació de metodologies innovadores en l'atenció a les necessitats i desitjos de les persones amb discapacitat greument afectades. El treball constitueix un exemple de gran valor per altres entitats que vulguin millorar les condicions generals de vida de les persones amb discapacitat. 

Segon premi

Caminando hacia la plena inclusión

Autor: María Bibiana Miranda

El treball destaca en l'exemplificació del procés de transformació d'un servei d'atenció a persones a mb discapacitat intel·lectual cap a la integració i participació comunitària. Identifica factors claus per a la inclusió social de les persones i fa servir metodologies que inclouen la participació activa de les persones amb discapacitat.

Tercer premi

El conocimiento de las mujeres con discapacidad intelectual sobre violencia de género

Autor: Míriam Blanco

L'autora aborda un tema poc estudiat en la discapacitat intel·lectual com és el coneixement que tenen les dones amb discapacitat sobre les situacions de risc, abús, dependència, expectatives de les relacions sentimentals, etc. El treball realitza una proposta formativa adaptada a les seves necessitats.

Els membres del Jurat del Premi d'Investigació i d'Innovació d'AMPANS són:

- Sebastià Catllà – President
- Toni Espinal – Secretari
- Dr. Miguel Ángel Verdugo – Vocal
- Rosa Cadenas (DINCAT) – Vocal
- Dr. Climent Giné – Vocal
- Dr. Delfín Montero – Vocal
- Amador Beiro (DPT. BFS) – Vocal
- Joaquim Serrahima (CCPC) – Vocal
- David Gonzalez (L. ESTEVE) – Vocal
- Pere Rueda – Vocal 
Arxivat a