L'Advocacia General de l'Estat es persona com a denunciant en la causa de l'1-O a Sant Joan

La declaració de l'alcalde, Gil Ariso, i de tres veïns ha quedat ajornada per l'entrada de l'Estat en el procés

L’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, i l'advocat David Casellas
L’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, i l'advocat David Casellas | Gemma Aleman
Gemma Aleman
18 d'abril del 2018
Actualitzat el 19 d'abril a les 9:46h
La declaració de l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, com a perjudicat en la denúncia col·lectiva contra les càrregues policials de l'1-O al Bages ha quedat ajornada després que l'Advocacia General de l'Estat s'hagi personat en la causa per defensar els interessos del guàrdia civil que va resultar ferit a l'IES Quercus del municipi bagenc. Juntament amb ell, havien de declarar tres persones més que van patir lesions al mateix punt de votació que tampoc ho han pogut fer. "Una acció puntual no hauria de perjudicar a la resta", ha assegurat l'advocat David Casellas que forma part de l'equip del Col·legi d'Advocats de Manresa que ha impulsat la demanada. En canvi, sí que han declarat els dos denunciants que van patir càrregues policials a l'escola Joncadella, també a Sant Joan de Vilatorrada.

Segons el batlle Gil Ariso, a hores d'ara es desconeix quan se'ls tornarà a citar. De la seva banda, l'advocat David Caselles ha explicat que l'Advocacia General de l'Estat ha presentat l'escrit per sumar-se a les causes "fa poques hores" i, davant la impossibilitat de preparar-se per a les quatre compareixences d'aquest dimecres, ha demanat a la magistrada del jutjat d'instrucció 2 de Manresa l'ajornament.

L'Advocacia General de l'Estat s'ha personat a la causa per defensar els interessos del guàrdia civil que, segons recull l'atestat, va rebre una agressió amb un cop de cadira per part d'un dels concentrats. Cal recordar que el presumpte agressor ja va ser detingut per aquesta causa a finals d'octubre.
Segons Casellas, la inclusió de l'Advocacia General de l'Estat no hauria de "posar en risc la resta". "En cap cas compromet o deixa en pitjor situació a les persones. Els perjudicats van rebre lesions a l'exterior. I els fets que denuncien són a l'interior de l'institut", ha especificat. 

Lesions lleus

En el cas d'Ariso, que era a l'institut Quercus de Sant Joan quan es van produir els fets, va rebre lesions lleus. "Un cop d'escut a l'orella i una punxada", ha reconegut. Tot i ser lesions molt lleus, l'alcalde ha insistit en el fet que havia de formar part d'aquesta demanda col·lectiva. "Tenia el dret moral per la vulneració dels drets democràtics, com el de votació. Cal exigir responsabilitats", ha assegurat.

Ariso no ha estat investigat

Es dona el cas que a diferència dels altres dos batlles bagencs que ja han declarat davant la magistrada en la demanda col·lectiva contra les càrregues policials com a perjudicats, Joan Badia (Callús) i Eloi Hernàndez (Fonollosa), Ariso no ha hagut de comparèixer com a investigat en el procés oposat, el que investiga els fets ocorreguts.

A la sortida dels jutjats, Ariso ha reconegut però que no descarta que se li acabi imputant un presumpte delicte de desobediència. "No puc amagar que estava allà com a ciutadà i alcalde. Es poden lligar caps i em poden demanar explicacions. Tot depèn del fiscal i de la jutgessa", ha dit.

L'arxivament de Badia

Dos dies després que la magistrada hagi acordat arxivar de manera provisional les diligències que tenia obertes per un delicte de desobediència contra l'alcalde de Callús, Joan Badia, en relació als fets de l'1 d'octubre, l'alcalde santjoanenc confia que aquest fet no tingui una contrapartida que pugui suposar perjudicar els que encara són investigats en aquest procés, com és el cas del regidor santjoanenc Jordi Pesarrodona. L'edil declara el proper dilluns per un presumpte delicte d'odi. "Que se l'inculpi per un fet tan pacífic com és posar-se un nas de pallasso no té cap ni peus", ha assegurat el batlle.

Per la seva part, Casellas confia que l'arxivament de la causa contra Badia suposi un precedent i que "en la mesura que hi ha altres càrrecs en les mateixes circumstàncies passi el mateix".

Declaren dos veïns de Joncadella

Els que sí que han declarat com a perjudicats aquest dimecres són dos veïns de Sant Joan de Vilatorrada que es trobaven en l'altre punt de votació: l'escola Joncadella. Un d'ells va resultar ferit greument en un dit i l'altre va rebre contusions que el van obligar a estar quatre mesos de baixa. En declaracions als mitjans i abans de fer-ho davant de la magistrada, aquest darrer ha recordat com va ser colpejat per quatre agents que s'haurien acarnissat contra ell amb la porra. "Ens colpejaven a les zones intimes, articulacions... sabien on picar", ha dit el ferit, Àlex Montes, tot afegint que en el seu cas va rebre cops a l'espatlla, el genoll i els ronyons. "Les paraules més boniques que em van dir va ser com aguanta aquest fill de puta", ha assegurat.

Montes era aquell dia amb el seu fill de quatre anys. "No ens imaginàvem que pogués passar això, si no no l'hauria pas dut", ha dit el santjoanenc, que també ha afegit que "el més trist de tot va ser no saber respondre-li quan després em preguntava si la policia era dolenta".