Les Coves del Toll de Moià reobren després d'una setmana tancades per una inundació

La col·locació d'una passarel·la de fusta i instal·lar la il·luminació per la part alta de la cova ha agilitzat l'obertura

Imatge de l'interior e les Coves del Toll de Moià
Imatge de l'interior e les Coves del Toll de Moià | Museu de Moià
Redacció
18 d'abril del 2018
Actualitzat a les 12:18h
Les Coves del Toll han tornat a obrir les portes aquest dimecres just una setmana després que les precipitacions obliguessin a tancar la part visitable i el jaciment per culpa del desbordament del riu soterrani que circula per l'interior de la cova. Segons han explicat a través d'un comunicat, les mesures que es van prendre després de la inundacions del 30 de novembre del 2014, com són disposar de tota la il·luminació per la part alta de la cova fora de la zona inundable, i refer la passarel·la del tram de riu amb una base de bigues de ferro recoberta per fustes transversals, fa que la inundació en un dels trams no provoqui danys a aquesta part de la cova i que quan l'aigua torna al seu nivell normal per sota de la passarel·la es pugui restablir el servei. Des del 2014, aquesta part s'ha inundat una desena de vegades, i en cap cas ha comportat danys, han explicat des de la cova.

No succeeix el mateix a la galeria Sud de la Cova del Toll, per on entren els visitants i on hi ha el jaciment en excavació. Segons els estudis realitzats, aquesta part de la cova visitable de 105 metres de longitud, i que correspon a la zona del riu fòssil, s'inunda més esporàdicament i quan les precipitacions superen els 40mm de precipitació acumulada. Des de la seva descoberta l'any 1952 s'ha inundat cinc vegades, el 1982, 2014, 2016, 2017 i aquest 2018. En els propers dies s'espera que es puguin avaluar els danys produïts al jaciment.

Des de les coves assenyalen que quan s'inunda aquesta part, la problemàtica augmenta ja que, un cop l'aigua deixa de sortir per la porta d'entrada, queda estancada a l'interior de la galeria Sud i s'ha de bombejar. Un cop bombejada l'aigua queda el fang que fa intransitable el jaciment fins que s'asseca. Per exemple, el 2014 es va arribar a acumular en alguna zona, com en el tram de cementiri, fins a 40 centímetres de fang. Enguany, en canvi, només se n'han acumulat uns dos centímetres, cosa que ha fet més senzill l'assecament. 

Des del Museu de Moià i l'ajuntament s'està treballant per resoldre el problema. Amb el suport de la Diputació, l'any passat es va realitzar un estudi hidrogeològic que va permetre conèixer la geologia i hidrogeologia de l'entorn de les Coves del Toll i els torrents de capçalera que drenen aquesta capçalera de la conca del Llobregat. A finals del 2018 és previst que surtin a la llum els resultats d'un segon estudi que ha de determinat d'on ve l'aigua i apuntar possibles solucions. 

La Generalitat ha concedit darrerament una subvenció que permetrà col·locar bombes d'extracció a la galeria Sud i una petita comporta al principi de la sala de la T. Aquestes solucions no resoldran el problema, asseguren, però evitarien la inundació de l'espai si es repeteixen els cabals d'aquests darrers anys, disminuint el risc d'inundació en un 70%. 

De la inundació del 2014, queda pendent de resoldre l'acumulació de fins a 40 centímetres de fang a bona part de la galeria Sud. Ara mateix s'estan buscant solucions i línies de finançament per poder excavar aquests materials i restablir el nivell de la Cova a l'existent abans de la inundació de 30 de novembre de 2014. Quant aquesta excavació arqueològica de sanejament del jaciment es pugui realitzar, es podrà plantejar de nou la realització d'una passarel·la de pas per aquesta zona com la existent en la zona del riu actual. Aquesta mesura, juntament amb les bombes que s'instal·laran enguany, facilitarà que si es produeix una inundació de la galeria Sud es pugui reobrir el servei en entre 24 hores i màxim 48, sense danys a la part visitable. 
Arxivat a