Platea Jove tancarà temporada divendres amb la Big Band Basket Beat Barcelona

El projecte Basket Beat ha arribat a Manresa a través d'uns tallers organitzats per l'Ajuntament amb el finançament de la Diputació

Roda de premsa de presentació del projecte Basket Beat
Roda de premsa de presentació del projecte Basket Beat | MEES
Redacció
17 d'abril del 2018
Actualitzat a les 20:58h
La companyia Big Band Basket Beat Barcelona presentarà el proper divendres, 20 d'abril a les 9 del vespre a la sala gran del teatre Kursaal "Basket Beat, un nosaltres abans que un jo", un espectacle que representa un pas endavant respecte a l'anterior espectacle de la banda, ‘Tocant les pilotes' (que es va poder veure al teatre Conservatori el novembre del 2015), en la mesura que es vol fer més àmplia l'experiència estètica i discursiva de la proposta artística. D'un concert amb pilotes de bàsquet ara proposen un espectacle actual, sincer i directe en què el llenguatge principal segueix essent la música, però també hi tenen lloc la dansa, el teatre i la tecnologia per tal d'explicar de manera metafòrica, crítica i divertida el conflicte que neix inevitablement entre el jo i el nosaltres en aquesta sorollosa i opressiva societat de la immediatesa, el control i la desmesura.

Els assajos d'aquest nou espectacle van començar l'estiu passat, quan la companyia va poder fer una residència artística de 10 dies a l'Estruch de Sabadell. Professionals de les danses urbanes, del teatre de l'oprimit, de la percussió corporal i del freestyle van acompanyar el procés de creació col·lectiva de l'Un nosaltres abans que un jo. 10 dies intensos plens de pilotes de bàsquet, idees esbojarrades, acrobàcies, música i emocions! El març i en doble funció van estrenar l'espectacle al Mercat de les Flors de Barcelona.

Les entrades per veure el nou espectacle de Basket Beat al Kursaal de Manresa tenen un preu de 5 euros per als menors de 25 anys (15 euros majors de 25 anys) i es poden comprar a les taquilles del Kursaal, i també per Internet, a www.kursaal.cat. Platea Jove és una iniciativa pionera a partir de la qual va sortir la xarxa Butaka de teatre per a joves, que a hores d'ara agrupa una dotzena de ciutats de la província de Barcelona.

Tallers de Basket Beat a Manresa: Joves botem pel canvi!

L'Ajuntament de Manresa, amb el finançament de la Diputació de Barcelona, en el marc de la línia de treball de projectes de convivència, diversitat i drets civils, portarà a terme un projecte de tallers de Basket Beat a la ciutat, que ja s'està duent a terme durant aquest curs. 

El consistori té un interès especial a treballar espais diversos de relació dels i les joves de la ciutat, per tal d'afavorir la interacció, la convivència dins la diversitat, la creació i el valor de fer coses conjuntament, amb projectes que alhora permetin la visibilitat social del jovent i la posada en valor de les seves capacitats, i tot això en àmbits com l'escolar, el lúdic-educatiu, de temps lliure i de carrer, etc.

El projecte aprovat per la Diputació suposa la contractació de l'associació Basket Beat: Esport, Art i Acció Social, per tal de dur a terme aquets projecte de tallers. 

Des de l'organització s'han prioritzat un seguit d'accions, que es durant a terme en diversos espais de la ciutat:

Creació d'un grup motor

- Amb l'Institut Guillem Catà es va acordar portar a terme tallers de Basket Beat amb alumnes de 3r i 4t d'ESO. S'han creat dos grups amb un total de de 25 nois/es, que realitzen aquesta activitat a l'aula.
- El Casal de Joves la Kampana, com un dels recursos i equipaments de les persones joves de Manresa, situat al cor del nucli Antic, i que ha aconseguit mobilitzar un altre grup, d'uns 15 nois i noies, amb el suport i col·laboració d'Espai Jove.

Acció pública a diferents espais de la ciutat

La segona fase del projecte inclou accions a l'espai públic. 

- El dimecres 2 de maig i el dijous 3 de maig es durà a terme Basket Beat al Pati del Casino, a la plaça Gispert, al pati de casa Caritat i a la plaça Sant Domènec. L'objectiu d'aquests tallers és engrescar grups de joves que es troben a l'espai públic per tal que participin en Basket beat.
- Acció pública a la Plaça Major: L'objectiu de les sessions a la Plaça Major és crear un espai de trobada i de participació amb els joves que han participat de la fase prèvia i també joves que s'han anat reenganxant al projecte en els espais oberts de la ciutat.

Formacions amb els alumnes d'Integració social i Animació sociocultural

Des de Basket Beat també s'han desenvolupat sessions formatives als alumnes d'integració social i animació sociocultural, per tal d'explicar-los la metodologia d'acció social que utilitzen. Una metodologia útil, com a futurs integradors i animadors socioculturals.
Finalment, el dissabte 2 de juny dins les activitats de Manresa Capital de la Cultura catalana, es portarà a terme una mostra final de tot el procés, a la festa que s'està organitzant a la llera del riu.

Basket Beat, un projecte social

El Basket Beat neix l'any 2009 a Barcelona, en el marc de la fundació Rivermúsica, i posteriorment es converteix en un treball de difusió a nivell internacional i dins del país. Utilitza els tallers amb grups d'aprenentatge, la pilota de bàsquet, el propi cos i el joc per tal de treballar l'expressió artística i convivencial, amb una mirada crítica de transformació social.

Els tallers de Basket Beat permeten la reducció de les diferències entre els participants (que ens permet la pilota), el descobriment de l'objectiu comú, que és fer música junts, i la trobada amb l'altre (que ens permet el mateix grup del taller).

El projecte que es durà a terme a Manresa és finançat pel servei de Convivència, Diversitat i Participació ciutadana de la diputació de Barcelona, que treballa per la promoció de la convivència mitjançant accions que es basen en el reconeixement de la diversitat, el foment dels drets civils i la no discriminació, i la promoció de la cultura del diàleg. Concretament a l'espai públic, comunitats de veïns/es i als equipaments públic. Per això, des de la diputació es dona suport el projecte Basket Beat amb la voluntat de fomentar el vincle, coneixement i respecte mutu i l'ús de l'espai públic entre les persones joves.