Víctor Alexandre presentarà dijous a Santpedor «Els amants de la Rambla del Celler»

Víctor Alexandre, al seu estudi de Sant Cugat del Vallès
Víctor Alexandre, al seu estudi de Sant Cugat del Vallès | Adrià Costa
Redacció
17 d'abril del 2018
Actualitzat a les 15:09h
L'esciptor Víctor Alexandre presentarà dijous a Santpedor la seva última novel·la Els amants de la Rambla del Celler. L'acte se celebrarà a les 7 de la tarda a la Capella de Sant Andreu, amb la presència de l'autor del llibre. En la novel·la s'esmenta en un capítol a Josep Bailina, santpedorenc que va estar tancat a Mathausen. Amb aquest llibre, Víctor Alexandre torna a aquest gènere després de 6 anys.

El llibre

En Niel, des de la finestra de casa seva, observa el pas de dos nonagenaris, la Maria i en Joan, que agafats del bracet fan la seva passejada diària. L'observador intueix que, darrere d'aquell aspecte tan vulnerable dels dos vells amants, s'amaga la intensitat, la tristor i la felicitat de tota una vida en comú.

I en Niel no s'equivoca perquè aviat s'adonarà que el seu interès pel passat el durà a fer front a greus realitats del present, com l'assetjament immobiliari, els abusos a menors, les ferides mai no tancades de les guerres i la repressió, i l'afany del que se sap guanyador per un acte de força de mantenir la seva situació de poder i privilegi passant per damunt de qui sigui.

La novel·la pren el nom d'una concorreguda rambla de Sant Cugat del Vallès i ens porta també pel Poble-sec de la guerra i la postguerra, pel Sarrià artístic dels anys vuitanta i fa un retrat del París bohemi i existencialista de la dècada de 1960 amb Yves Montand, Simone Signoret, Charles Aznavour, Jacques Prévert o Simone de Beauvoir barrejats amb els personatges de ficció.

Els amants de la Rambla del Celler és un relat extraordinari que contraposa la tendresa a la cruesa més extrema, i on es mostren sense embuts les extorsions actuals del mòbbing immobiliari i es denuncia la depravació dels abusos sexuals a menors.

En aquest entramat de tendresa i cruesa, un personatge real nascut a Santpedor, Josep Bailina, que estar tancat a Mauthausen apareix en un capítol de la novel·la i ens apropa a la seva trama.

L'autor: Víctor Alexandre

Va néixer a Barcelona, és escriptor i periodista i treballa en diversos camps literaris. En assaig ha publicat Jo no sóc espanyol (1999), Despullant Espanya (2001), Despullats, amb Joel Joan (2003), Senyor President (2003), L'autoestima dels catalans, amb altres autors (2003), El cas Carod. 50 dies de linxament polític d'una nació (2004), La paraula contra el mur (2006), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d'Espanya? (2006) i Nosaltres, els catalans (2008) i La independència explicada al meu fill (2014).

En teatre ha estrenat Èric i l'Exèrcit del Fènix (Teatre Borràs, Barcelona), Trifulkes de la Katalana Tribu (TNC), Onze, Nou, CATorze. 1714, amb Roger Cònsul i Pere Planella (Born de Barcelona i Grec 2014), Taula rodona, o la joia de ser catalans, amb Pere Calders (Casal de Cultura, Valldoreix) i Abans que pugi el teló (Teatre-Auditori de Sant Cugat).

En conte i novel·la ha publicat El somriure de Burt Lancaster (2005), Set dones i un home sol (2009), Una història immoral (2010) i Cor de brau (2011).

Ha rebut els premis Recull (1996), Lluís Companys (2005), Francesc Ferrer i Gironès (2006), Mercè Rodoreda (2008) i Joan Coromines (2014) i Fundació Catalunya Estat (2015).

Col·labora regularment en diferents mitjans de comunicació nacionals, com ara El Món i Racó Català, i en els mitjans locals Cugat.cat i Tot Sant Cugat.

Els amants de la Rambla del Celler marca el seu retorn a la novel·la després de sis anys d'absència.
Arxivat a