El centre Educafriends per a joves amb Asperger oferirà, divendres, una jornada de portes obertes

Serà a les sis de la tarda a les instal·lacions del Centre de Formació d'Adults Jacint Carrió de Manresa

Redacció
16 d'abril del 2018
Actualitzat el 28 de juny a les 21:34h
Aquest mes de setembre passat va inaugurar-se, a Manresa, un espai dedicat a donar suport educatiu a tots aquells joves amb síndrome d'Asperger. Es tracta d'una iniciativa de la Fundació Friends, que s'engloba dins del projecte Educafriends, que va engegar-se a Barcelona l'any 2010 amb l'objectiu de reinserir en l'itinerari educatiu nois i noies amb aquest transtorn de la personalitat a través d'un acompanyament personalitzat dut a terme per professionals.

Actualment, l'Educafriends de Manresa ja compta amb diversos usuaris, però aquest divendres, 20 d'abril, s'oferirà una jornada de portes obertes per a tots aquells joves interessats a sumar-se al projecte i fer ús de les instal·lacions del centre. Tindrà lloc a les sis de la tarda i serà al Centre de Formació d'Adults Jacint Carrió (plaça Cots, 5-7).

Ensenyament personalitzat i adaptat

La gran majoria dels joves que pateixen Asperger no tenen les capacitats cognitives afectades. Per tant, doncs, poden assolir perfectament els objectius acadèmics. El problema rau, però, i segons explica la mateixa Fundació Friends, en la incomprensió d'aquest transtorn per part dels centres educatius. Una actitud que es tradueix en un gran percentatge d'abandonament escolar.

Cal sumar-hi, també, el fet que la visibilització de la manera de treballar i de relacionar-se de qui pateix Asperger es fa més palesa durant l'adolescència. "Aquesta etapa presenta unes característiques singulars que poden comprometre el procés formatiu d'aquests joves que, a banda de tenir dificultats en les relacions socials i en la planificació de tasques, sovint pateixen assetjament escolar i incomprensió per part dels mestres i la resta d'alumnes", expliquen des de la fundació, tot afegint que "sentiments de desmotivació, depressió, ansietat i aïllament són habituals amb adolescents amb aquesta síndrome".

Actualment, a Catalunya, ja hi ha quatre centres Educafriends: un a Barcelona, un a Castelldefels, un a Mataró i un altre a Manresa. El de la capital del Bages, que s'ha pogut tirar endavant amb el suport de l'Associació Asperger de la Catalunya Central, està ubicat al Centre de Formació d'Adults Jacint Carrió. Allà, un grup de professionals especialitzats de la mateixa Fundació Friends ofereixen, durant tot el curs, un seguiment continu per a cada alumne/a, tot col·laborant, colze a colze, amb el tutor assignat a l'estudi a distància corresponent.

Les titulacions que poden obtenir els joves que fan ús del centre seran el Graduat en Educació Secundària (GES), el Batxillerat, Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior, Curs de preparació per a les proves d’accés a cicles formatius de Grau Superior (PAGS), Curs de preparació de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), i estudis universitaris.

Les classes que s'ofereixen són reduïdes, d'entre 8 i 10 alumnes, i reben el suport d'un tutor, que fa un seguiment continu de cada alumne oferint-li suport i assessorament continu i individualitzat; potenciant les seves habilitats socials i de convivència; acompanyant-los als exàmens presencials que hagin de fer, i duent a terme tutories grupals i individuals. El contacte amb la família és constant.