Música i Romànic aterrarà a Cardona, Balsareny, Sant Fruitós i Sant Pere Sallavinera

Els concerts en temples romànics se celebraran entre el 28 d'abril i el 10 de juny

Els organitzadors el Música i Romànic 2018
Els organitzadors el Música i Romànic 2018 | Gemma Aleman
Gemma Aleman
13 d'abril del 2018
Actualitzat a les 21:09h
El cicle de Música i Romànic, que organitza els Amics de l'Art Romànic del Bages, arriba, en la seva novena edició, a Cardona, Balsareny, Sant Fruitós de Bages i Sant Pere Sallavinera. Nascut amb l'objectiu d'apropar el públic a les esglésies romàniques poc conegudes del Bages, enguany incorporarà també l'Anoia amb el Castell de Boixadors. Repetirà Sant Vicenç de Cardona, que havia estat ja seu del cicle, i es traslladarà, per primera vegada, a les esglésies parroquials de Sant Fruitós de Bages i Balsareny. Se celebrarà entre el 28 d'abril i el 10 de juny. Abans dels concerts, s'hi farà una visita guiada pels experts en art romànic Laura de Castellet, Ramon Carreté, Jordi Julià i Montserrat Noguera. El preu de les entrades és de 10 euros.

El vicepresident de l'entitat, Josep Llobet ha recordat com el projecte busca "potenciar la música" i "punts emblemàtics". De la programació, el coordinador del cicle, Albert Galbany, ha assegurat que les músiques que es podran escoltar "són molt adequades per cada lloc, triades amb cura", fugint del que "és habitual" per tal d'obrir-lo al màxim de públic, però amb un denominador comú: "l'espiritualitat".

El cicle arrencarà a Sant Vicenç de Cardona, el 28 d'abril, amb una proposta que combina música i teatre. Es tracta del drama litúrgic 'Ordo Virutum', compost a mitjans del segle XII per Hildegarda de Bingen i que serà interpretat per Ardit Ensemble. De l'emplaçament, Galbany ha remarcat que es tracta d'una "obra mestra del primer romànic català".

L'església parroquial de Balsareny acollirà el concert el 12 de maig. En aquest cas, d'Atzar oferirà música medieval amb dosis d'altres gèneres com el jazz o el flamenc. L'església, de finals del segle XIII, va ser reedificada entre els segles XVI i XVII pel que conserva pocs elements del romànic.

A Sant Fruitós de Bages serà el torn d'Assumpta Mateu i Gregori Ferrer amb un concert de música clàssica amb peces més tradicionals. Tindrà lloc el 27 de maig. L'espai escollit, en aquest cas, és del segle XI.

El cicle acabarà el 10 de juny al Castell de Boixadors i l'església de Sant Pere Sallavinera amb Christos Barbas i Guillermo Rizzotto que fusionaran les "música clàssica de Grècia, Turquia i Argentina fins a la música contemporània", ha dit el coordinador.

L'acte de presentació del cartell ha comptat amb la participació de l'alcalde de Balsareny, Isidre Viu, i dels regidors de Sant Fruitós i Sant Pere Sallavinera, Xavier Racero i Jordi Boil. Tots tres han mostrat la seva satisfacció d'acollir un cicle com aquest. També hi ha estat la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, que ha remarcat que de la mateixa manera que en plena celebració de Manresa Capital de la Cultura Catalana 2018, és important que a l'entorn es duguin iniciatives com aquesta. També hi ha estat present el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya central, Lluís Cerarols.

Preparant el desè cicle

Llobet ha avançat que, de cara al cicle de 2019, el desè que es realitzarà, la voluntat de l'entitat és de seguir creixent i, de la mateixa manera que enguany se surt del Bages –només s'havia realitzat una sortida en els vuit anys anteriors- buscar nou escenaris a la Catalunya central i que, a banda d'esglésies i castells, es podria apostar per realitzar cicles en un altre tipus d'escenaris, com podrien ser masies medievals.

Des que va arrencar el cicle, el 2009, s'han realitzat concerts en 33 escenaris diferents. Només s'ha repetit en tres ocasions: enguany a Sant Vicenç de Cardona, Sant Cugat del Racó (Navàs) i Sant Julià de Coaner (Sant Mateu de Bages).
 

Programa del Música i Romànic 2018