El 125è aniversari de les Bases de Manresa desembarca a Barcelona

La mostra "Els fonaments del catalanisme polític. Les Bases de Manresa, 125 anys" es podrà visitar fins al 14 de juliol a la seu central de la Diputació

Representants de l'Ajuntament i la Diputació a l'estrena de l'exposició
Representants de l'Ajuntament i la Diputació a l'estrena de l'exposició | AjM
Redacció
12 d'abril del 2018
Actualitzat a les 22:31h
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, han inaugurat aquest dijous a la tarda la mostra "Els fonaments del catalanisme polític. Les Bases de Manresa, 125 anys", l'exposició central de la commemoració dels 125 anys de les Bases, produïda per la Diputació de Barcelona. La mostra es podrà visitar des d'avui 12 d'abril i fins al 14 de juliol a la seu central de la corporació, a l'edifici de Can Serra (Rambla de Catalunya, 126).

A l'acte també han participat, un dels comissaris de la commemoració, Jordi Rodó; i la comissaria de la mostra, la berguedana Rosa Serra, que després dels parlaments ha fet una visita guiada als assistents.

Durant la seva intervenció, Mercè Conesa ha destacat com l'exposició "representa una llegat entorn a uns valors de país, de societat oberta i acollidora, de respecte per la cultura i la llengua, en un moment actual d'altíssima complexitat històrica".

En aquest sentit, la presidenta Conesa ha afegit que "la mostra representa també el suport de la corporació per Catalunya, com a país sempre lliure, de convivència pacífica i d'acollida".

Conesa ha subratllat com la mostra arriba a la seu central de la Diputació de Barcelona –Edifici de Can Serra- de la mà de la ciutat de Manresa. "Una ciutat dinàmica, epicentre del país que és exemple d'un dels principals objectius de la corporació com és donar suport a tots els municipis de la demarcació per tal que dinamitzin i facin créixer el país", ha destacat.

En paral·lel, l'alcalde de Manresa i diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent ha recordat "la importància que l'exposició arribi a Barcelona i ho faci a un punt neuràlgic com és la seu principal de la corporació perquè aquesta exposició simbolitza i omple d'orgull a tota la ciutadania de Manresa".

Per últim, el comissari Jordi Rodó ha subratllat "com les Bases de Manresa representen la culminació d'un procés de renaixença cultural i política, i com la peça central de l'exposició –la bandera de la Unió Catalanista- és un símbol icònic del catalanisme". Rodó també ha avançat que coincidint amb aquesta exposició, els actes commemoratius dels 125 anys de les Bases es traslladaran aquest mes a Barcelona amb dos actes acadèmics: un a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), el 19 d'abril, i un altre a l'Ateneu Barcelonès, el 26 d'abril.

La mostra

L'exposició impulsada per la comissió ciutadana del 125è aniversari de les Bases i l'Ajuntament de Manresa, i produïda per la Diputació de Barcelona expressament amb motiu de la celebració del 125è aniversari de les Bases es va poder visitar per primera vegada a Manresa, des del passat mes de febrer amb gran èxit de públic.

L'exposició té com a objectiu explicar la significació de les Bases de Manresa, destacant especialment el context històric que envoltava l'Assemblea de la Unió Catalanista que es va fer a la capital del Bages els dies 25, 26 i 27 de març de 1892; i d'una manera molt especial la transcendència que aquella reunió i les seves conclusions recollides al document "Bases per a la Constitució Regional Catalana" van tenir per fonamentar una proposta política del catalanisme.

La mostra s'organitza en cinc àmbits i també recull fotografies, documents i exemplars de premsa de l'època.

La bandera de la Unió Catalanista, la joia de l'exposició

La peça central i protagonista de la mostra és la bandera de la Unió Catalanista, una de les peces més excepcionals del patrimoni tèxtil modernista català que l'entitat va cedir al Museu de Montserrat i que ara lluirà a Barcelona amb motiu d'aquesta exposició.

La bandera és un magnífic domàs de seda de mides i colors espectaculars (4,05 x 2,40 m) de l'any 1903 que la converteix en la més gran de totes les banderes, penons i tot tipus d'estendards que representaven associacions, agrupacions, corals, cors i tota mena d'entitats a Catalunya a finals del segle XIX i fins ben entrat el XX.

L'ensenya de la Unió Catalanista va ser dissenyada per l'artista modernista Alexandre de Riquer, que hi va col·locar a la part central una magnífica imatge de Sant Jordi, inspirada en el medalló de la façana gòtica de l'ajuntament de Barcelona i convertida a partir d'aleshores en un altre dels símbols del catalanisme.

Els germans Masriera, els grans orfebres del modernisme català, van dissenyar el coronament: una peça de plata amb incrustacions d'esmalt i formes medievals

L'exposició explica també la singularitat de com es va crear la bandera a partir de la proposta que l'activista cultural i artista sabadellenca Agnès Armengol Altayó va fer el 1900 a la Unió Catalanista per impulsar una subscripció popular, que va permetre reunir els diners necessaris per fer realitat el projecte.

La mostra també ofereix documents històrics de la presència de la bandera en actes públics a Manresa, especialment coincidint amb la visita del president Francesc Macià el 7 de juny de 1931.

Manresa: les Bases, la Unió Catalanista i la bandera

L'exposició s'organitza en cinc àmbits i, a banda dels apartats dedicats a la bandera, a la Unió Catalanista, als símbols del catalanisme o a les Bases de Manresa, ofereix una àmplia visió de la Manresa del 1892: una ciutat central, pròspera, dinàmica, entre el litoral i la muntanya, centre de comunicacions, industrial i comercial, i en plena evolució cultural i associativa.

Entre els materials que es podran contemplar a la sala d'exposicions, a banda de la bandera de la Unió Catalanista, hi ha fotografies, documents i exemplars de la premsa de l'època, procedents de diversos arxius, museus i centres de documentació del país, amb una especial incidència a les que estan directament relacionades amb Manresa.

Els cinc àmbits de l'exposició

La bandera de la Unió Catalanista

– La idea: Agnès Armengol
– El disseny: Alexandre de Riquer i Germans Masriera
– La producció: Sederies Malvehí

La Unió Catalanista

– La generació decisiva
– La Unió Catalanista
– Les obres cabdals del catalanisme
– La premsa i el catalanisme
– Sant Jordi

Les Bases de Manresa

– L'Assemblea de Manresa
– Les Bases
– Els homes de les Bases
– Enric Prat de la Riba

Manresa, una ciutat en transformació

– Una ciutat en transformació
– Creixement demogràfic
– La ciutat de les xemeneies
– Al centre del país: entre el litoral i la muntanya
– Una ciutat comercial i de serveis
– Ebullició cultural i associativa

Els símbols del catalanisme

– La bandera catalanista, republicana i modernista
– El Pi de les Tres branques