Música

Una vuitantena d'artistes homenatjaran els 50 anys del Grup de Folk a Manresa

Antics integrants de l'agrupació musical participaran en un concert especial el proper 21 d'abril

per Gemma Aleman , Manresa, 12 d'abril de 2018 a les 20:37 |
Els impulsors del concert del Grup de Folk a Manresa | Gemma Aleman
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una vuitantena de músics i cantants pujaran a l'escenari del teatre del Kursaal de Manresa per homenatjar el mític Grup de Folk. Mig segle després del concert que va congregar més de 9.000 persones al Parc de la Ciutadella de Barcelona, antics integrants del conjunt juntament amb altres artistes d'arreu de Catalunya interpretaran un ampli repertori de l'agrupació de cantants, entre les quals es podrà escoltar cançons tan emblemàtiques com Tots junts vencerem, Bella Ciao o Jo vull ser lliure. "Són cançons que han perdurat en el cançoner popular i que han marcat un abans i un després", ha explicat Ignasi Perramon, impulsor del Cicle d'Arrel que, conjuntament amb l'associació cultural El Galliner de Manresa, organitzen l'esdeveniment.

El concert se celebrarà el proper 21 d'abril. "Volem que els joves també puguin conèixer la història del grup", ha assegurat el coordinador del Galliner, Joan Morros. En aquest sentit, Perramon ha remarcat com el col·lectiu va marcar un abans i un després i va posar les bases del que ara és la cançó popular catalana. "Els Setze Jutges van posar els fonaments de la cançó a Catalunya, però el Grup de Folk va significar moltes coses al mateix temps", ha afegit, tot recordant que va néixer "del folk americà, de les cançons de protesta" i que va significar "el passar d'una actitud passiva a cantar amb els que intervenen".


El context actual

Segons Perramon, en el context polític actual, l'homenatge guanya pes. "Algunes de les cançons són plenament vigents, eren cants per la llibertat, contra les opressions i en la situació política que tenim, recuperar-les i fer-les nostres té molt més sentit", ha assegurat.


25 cançons

El concert comptarà amb la participació d'antics integrants del Grup de Folk com Jaume Arnella, Falsterbo -Eduard Estivill, Montse Domènech, Isidor Marí-, Jordi Pujol, Oriol Tranvia i Consol Casajoana. S'hi afegiran Lluís Atcher, Rah-mon Roma, August Garcia, Roger Camprubí, InCordis, Les Teies i suposarà el retrobament de conjunts com Barba-Roig i Els Sis d'aquí, que fa anys que no actuen plegats.

S'interpretaran més de 25 cançons del repertori del Grup de Folk com Tots junts vencerem, Els temps estan canviant, Els macarrons, La cruel guerra, Puff el drac màgic, i tindrà com a colofó final a tots els participants, damunt de l'escenari, interpretant el popular Bella Ciao, El Gripau Blau i Vull ser lliure.

Una música amb transcendència

El músic Lluís Atcher, que serà al concert del proper 21 d'abril, ha reconegut la transcendència que ha tingut el Grup de Folk. En aquest sentit, el periodista musical Ferran Riera, que acaba de publicar el llibre "El Grup de Folk. Crònica d'un esclat", també amb motiu de l'efemèride, ha afegit que, malgrat que l'agrupació va tenir una "vida curta" – va durar un any i mig-, el seu llegat ha estat "determinant" per a la posterior evolució del rock i del folk facturats a Catalunya.

 

Participació