La DO Pla de Bages, protagonista en una jornada al Palau Robert de Barcelona

El passat dilluns, Barcelona va acollir la jornada organitzada pel Consell Regulador de la denominació d'origen

Una de les meses de la jornada organitzada per la DO Pla de Bages
Una de les meses de la jornada organitzada per la DO Pla de Bages | DO Pla de Bages
Redacció
12 d'abril del 2018
Actualitzat a les 15:15h
Més de 70 professionals del sector del vi, el periodisme i l'enoturisme i persones representants de les entitats i actius del Bages han participat aquest dilluns a la Jornada que portava per títol: "DO Pla de Bages: passat, present i oportunitats de futur", organitzada pel Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages i amb el suport de la sommelier Clara Antúnez al capdavant del projecte La Gastronomica. 

La jornada neix per a donar continuïtat al procés d'anàlisi intern de la DO, en el que és pretén es saber com és veu la DO Pla de Bages des de fora, des dels ulls experts en diferents àmbits. Aquests àmbits s'han recollit en forma de 4 taules rodones: història i patrimoni vitivinícola, els vins: de la vinya a la copa, enoturisme i desenvolupament local i comunicació, màrqueting i tendències socials.

L'acte va començar amb la benvinguda per part del president de la DO Pla de Bages, Joan Soler i Salvador Puig, director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).

La primera taula rodona portava per nom, Història i patrimoni vitivinícola, coordinada i liderada per Llorenç Ferrer, Catedràtic d'Història Contemporània a la UB i expert en la història vitícola del Bages i Oriol Vicente, coordinador de l'observatori del turisme i el patrimoni de la UAB.

Ferrer, va explicar la història vitivinícola del Bages des dels seus inicis fins a l'actualitat, posant èmfasi en algunes de les dades que encara avui no és coneixen i serien d'interès per a poder desenvolupar estudis més detallats de la viticultura i elaboració de vins al Bages. Oriol Vicente ha parlat de l'aplicació del patrimoni i la història per la creació de productes culturals i turístics.

La segona taula rodona va ser la de Els vins: de la vinya a la copa. Liderada pel Joan Soler, enòleg i president de la DO Pla de Bages i acompanyat de Carles Playà, enòleg i viticultor del Bages; Carme Domingo, investigadora i tècnica en viticultura de l'INCAVI i Manel Guirado, cuiner, sommelier i gastrònom.

Playà va donar el punt de vista de la viticultura, que afronta diversos reptes en el futur de la Denominació d'Origen. Els viticultors caldrà que trobin resposta al canvi climàtic i s'encaminin cap al cultiu sostenible i ecològic, ja molt extens al Bages. I cal poder créixer en superfície per donar resposta a la demanda creixent de vins al mercat, augura unes necessitats de creixement de 100-150ha en el propers anys.
Carme Domingo va fer una repassada a totes les varietats locals que s'han trobat a la comarca i va fer una crida a tots aquells que tinguin coneixement de ceps antics per identificar. Hi ha un gran nombre de varietats trobades que suposen la feina d'uns quants anys per part d'INCAVI en matèria de recerca i desenvolupament. Manel Guirado va donar el punt de vista de com es visualitzen els vins del Bages des del sector.

Després d'un petit descans amb la pertinent degustació de vins del territori continuava la tercera taula de treball Enoturisme i desenvolupament local amb Jordi Rodó, Consultor en planificació estratègica a Quaderna com a coordinador i; Lluís Tolosa, sociòleg i escriptor especialitzat en enoturisme i divulgació de la cultura del vi; Rosa Serra, coordinadora de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona i fundadora de l'Àmbit de Recerques del Berguedà i de la revista l'Erol i; Manel Colmenero, expert en turisme enogastronòmic a Ociovital com a altres professionals participants.

Rodó va fer un recull del moment on s'està ara, els actius turístics de la comarca, l'enoturisme ofertat pels cellers i empreses d'enoturisme i les potencialitats i recorregut que té el territori en aquest camp. Tolosa va posar èmfasi en la necessitat de que l'enoturisme estigui gestionat per professionals del turisme i destaca la bona entesa entre els cellers del territori. Rosa Serra va destacar les tipologies del visitant i les característiques de l'excursionista que ve al Bages.

I per tancar, la taula de Comunicació, màrqueting i tendències socials, coordinada per la Ruth Troyano, periodista i sommelier especialitzada en turisme enològic; i Eva Vicens, periodista i sommelier, directora dels Premis Vinari; Sílvia Culell, periodista i sommelier. Responsable de continguts a Wineissocial i; Margalida Ripoll, periodista i directora de Vadevi.cat.

En una taula amb molt dinamisme es va reivindicar la figura del professional de la comunicació per a que aquesta sigui efectiva. Han identificat com a punts forts els vins de finca (n'hi ha 2 a la DO), la proximitat a Barcelona i l'important passat vitícola de la comarca.

Durant la Jornada s'ha fet palesa la qualitat dels vins, així com el potencial enoturístic i de comunicació gràcies al patrimoni existent al territori.

La DO Pla de Bages fa una valoració molt positiva del desenvolupament de la Jornada per la qualitat i diversitat de ponents, així com la profunditat dels temes tractats i, per l'alt nivell de satisfacció que han manifestat els assistents, la majoria professionals del sector i administracions i particulars del Bages.

Es previst fer un resum de la jornada que es farà arribar a tots els assistents. Les conclusions recollides gràcies a la Jornada "DO Pla de Bages: passat, present i oportunitats de futur" serviran per marcar les línies estratègiques de futur de la Denominació d'Origen.